2013-12-30 11:40:12
Φωτογραφία για Οι Πατρινοί δεν έχουν φράγκο - Τι έδειξε γκάλοπ για την κοινωνία και το πολιτικό σκηνικό
Οι αριθμοί καθρεπτίζουν... αριθμούς. Αυτό σημαίνει πως τα ποσοστά των γκάλοπ αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση των οικονομικών κάθε πολίτη. Που με τη σειρά του σημαίνει πως ο κόσμος δεν κοροϊδεύεται εύκολα. Η προπαγάνδα δεν μπορεί να πάει μακριά κανέναν, είτε είναι συμπολιτευόμενος είτε βρίσκεται στο στρατόπεδο των «αγανακτισμένων».

Η απλή ανάγνωση των ευρημάτων της δημοσκόπησης της DATA RC που έγινε για την «Πελοπόννησο της Κυριακής» δείχνουν ότι το 2014 θα είναι έτος κλειδί για την οικονομία σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, κατά τρόπο που θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε μικρή ή μεγάλη ή και σαρωτική κλίμακα. Ανάλογα με το σενάριο που θα δούμε να υλοποιείται.

Το γκάλοπ, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα, έδειξε τρία βασικά πράγματα:

1. Η κοινωνία της Αχαΐας θέλει να πιστεύει ότι δεν θα δούμε χειρότερα πράγματα στην αγορά και την απασχόληση. Θέλει επίσης να πιστεύει ότι δεν θα έχουμε χειρότερα μέτρα
. Αυτό μπορεί και να συνοψιστεί στη γνωστή φράση «τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας», που εξελίσσεται σε αγαπημένο σλόγκαν του Πρωθυπουργού. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πιστεύει ακριβώς. Απλώς το λέει για να δημιουργείται κλίμα, που από μόνο του μπορεί να συμβάλει ευεργετικά, ποικιλοτρόπως. Σε κάθε περίπτωση, αν συγκρίνουμε του πίνακες της τελευταίας τριετίας, προκύπτει ότι οι πολίτες υποφέρουν μεν, αλλά δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι όσο στο κοντινό παρελθόν. Θεωρούν πως ό,τι ήταν να γίνει έγινε, τώρα πρέπει να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας και να πορευθούμε, έστω από άσχημη θέση.

2. Η αίσθηση αυτή των πολιτών αποτελεί από μόνη της ένα πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για την κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτό θα πει πως αν η κοινωνία αρχίσει να βλέπει κάποιο φως, θα αρχίσει να βλέπει φως και η Κυβέρνηση. Μιλάμε, βέβαια, για χειροπιαστή βελτίωση και όχι για σκηνοθεσία «πλεονασμάτων».

3. Την ίδια στιγμή, πολίτες και πολιτική σκηνή βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Οι αναλόγως αισιόδοξες δυο πρώτες παρατηρήσεις τελούν υπό την αίρεση της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται πλέον ο κόσμος.

Είναι απολύτως χαρακτηριστική η απάντηση στο ερώτημα αν οι πολίτες πρόκειται να αποταμιεύσουν κάτι μέσα στο 2014. Σχεδόν άπαντες απαντούν αρνητικά. Αυτό αποτυπώνει την οικονομική τους θέση εύγλωττα:

Οι Αχαιοί «καταθέτουν» όσα βγάζουν στην εφορία και στην κατανάλωση των στοιχειωδών προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν μένει τίποτα σε κανέναν. Οποιοσδήποτε δείκτης, περαιτέρω, επιβαρυνθεί, ο κόσμος θα περιέλθει σε αδιέξοδο, που με τη σειρά του θα προκαλέσει φορτίσεις οι οποίες θα έχουν ανάκλαση στους πολιτικούς συσχετισμούς.

Αν δηλαδή ο κόσμος χάσει εισόδημα ή κληθεί να σηκώσει άλλα βάρη (ή... και τα δύο) τότε, πολύ «απλά"», θα πάψει να τα βγάζει πέρα. Στην περίπτωση αυτή, η διάσωση της Κυβέρνησης, η ισορροπία του πολιτικού συστήματος, ακόμα και η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη ή και η ίδια η Ευρωζώνη δεν θα λένε και πολλά πράγματα στην κοινωνία. Πρακτικά, αυτό «διαβάζεται» ως εξής: Αντί η Κυβέρνηση να συσπειρώνεται απολύτως και τυφλά γύρω από τον Ι. Στουρνάρα και την οικονομική του πολιτική, καλόν είναι να δει μήπως έχει και κανένας άλλος κάποιο δίκιο σ' αυτή τη χώρα.

Αλλα μηνύματα η κοινωνία δεν έχει νόημα να στείλει. Πλέον, η κρίση βάζει φωτιά σε όλων τις πόρτες. Ή τη σβήνεις ή σε καίει.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η συνταγή της Ημέρας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η συνταγή της Ημέρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ