2013-12-31 11:56:07
Φωτογραφία για Ακίνητα: Πώς οι ξένοι ξαναμοιράζουν την... τράπουλα - Τι κρύβει το ενδιαφέρον
«Τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων είναι πάρα πολλά, ωστόσο το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο είναι σαφώς καλύτερο, σε σχέση με... το αντίστοιχο περυσινό», δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας πως «μπορεί μεν οι τιμές να πέφτουν και οι ζημιές μας να διατηρούνται, αλλά τουλάχιστον για πρώτη φορά κατά τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό».

Μάλιστα, το αγοραστικό αυτό ενδιαφέρον διευρύνεται και κλιμακώνεται, με την πάροδο του χρόνου.

Αρχικά εκδηλώθηκε στον τομέα των ΑΕΕΑΠ, προκειμένου οι ξένοι επενδυτές (της καναδικής Fairfax στην Eurobank Properties και της ισραηλινής Invel στην Πανγαία) να εκμεταλλευθούν τα φορολογικά κίνητρα του κλάδου και -μεταξύ άλλων- να κερδίσουν το διαγωνισμό του ελληνικού Δημοσίου για το sale and lease back κρατικών ακινήτων. Κρούσεις για deal φέρεται να έχει δεχτεί και η Trastor ΑΕΕΑΠ.


Δεύτερος τομέας προσέλκυσης επενδυτών από το εξωτερικό είναι αυτός των Κινέζων και των Ρώσωνπου αγοράζουν ένα «ακριβό» ακίνητο στην Ελλάδα, αποκτούν άδεια παραμονής στη χώρα, άρα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, πέρα από την χώρα μας, αντίστοιχες πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων έχουν υιοθετηθεί και από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο τρίτος και ο πλέον πρόσφατος τομέας ενδιαφέροντος των ξένων είναι το αμιγές real estate. Όσο και αν το δομικά προβλήματα του κλάδου παραμένουν μεγάλα, όσο και αν η φορολογία είναι δυσβάστακτη, υπάρχουν ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για να αγοράσουν ποιοτικά εμπορικά και οικιστικά ακίνητα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πιθανοί λόγοι που ερμηνεύουν το όψιμο ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική αγορά ακινήτων είναι οι παρακάτω:

Πρώτον, Η Ελλάδα με βάση τις τρέχουσες συνθήκες προσφέρει αποδόσεις (yields) που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να είναι ακόμη και διψήφιες και μάλιστα σε σκληρό νόμισμα (ευρώ). Καμιά αναδυόμενη οικονομία δεν συνδυάζει τόσο υψηλές αποδόσεις, σε σκληρό νόμισμα.

Δεύτερον, οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε τέτοια επίπεδα, έτσι ώστε ορισμένοι ξένοι να εκτιμούν πως ουσιαστικά η πώληση του οικοπέδου γίνεται δωρεάν (τιμή πώλησης ίση ή και χαμηλότερη από το κόστος κατασκευής του κτιρίου). Μάλιστα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ακόμη και για ξενοίκιαστα ακίνητα, με την προοπτική να αναβαθμιστούν μέσω επενδύσεων και σε βάθος χρόνου να ανεβεί σημαντικά η αξία τους.

Και τρίτον, η μεγάλη ρευστότητα που ξεκινάει από τις ΗΠΑ, έχει μεταφερθεί σε κάποιο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και... μια σταγόνα αυτής φαίνεται να είναι έτοιμη να διαρρεύσει και στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί συνήθως οι ελάχιστες προμήθειες που λαμβάνουν οι διαχειριστές των ξένων funds (έως 2% επί του ενεργητικού) είναι χαμηλές και ουσιαστικά τα κέρδη τους προέρχονται από τη συμμετοχή τους στα κέρδη των μετόχων τους. Αρα, οι διαχειριστές καλούνται να τοποθετήσουν σε ακίνητα την πλεονάζουσα ρευστότητά τους και τα υψηλά yields της Ελλάδας αποτελούν «κράχτη».

Ξένοι μπαίνουν, ξένοι φεύγουν Η κινητικότητα βέβαια αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να προκαλέσει τον εφησυχασμό των υπευθύνων, καθώς το ζήτημα δεν θα πρέπει να εξεταστεί επιδερμικά.

Για παράδειγμα, θετική εντύπωση στον επιχειρηματικό κόσμο προκάλεσε η κίνηση της Eurobank Properties (βασικότερος μέτοχος της οποίας, ας μην το ξεχνάμε, είναι η καναδική Fairfax) να αγοράσει τα τέσσερα ακίνητα στα οποία είναι εγκατεστημένα κεντρικά καταστήματα της αλυσίδας Praktiker στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι μάλιστα μίλησαν για «ψήφο εμπιστοσύνης» των Καναδών στην ελληνική οικονομία και για κίνηση που τονώνει την αγορά ακινήτων. Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς, αν και θεωρούν θετική τη συγκεκριμένη συναλλαγή, επισημαίνουν ότι μπορεί ο αγοραστής να είναι ξένος, αλλά και οι πωλητές είναι ξένοι...

Γενικότερα, υποστηρίζουν ότι μπορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να εισέρχεται νέο χρήμα στην αγορά από το εξωτερικό, όμως αυτό γίνεται μέσα από την αποχώρηση άλλων ισχυρών ομίλων του real estate, οι οποίοι κυρίως είχαν επενδύσει στην ελληνική αγορά αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Οι όμιλοι αυτοί μάλιστα, πωλούν «κλειδώνοντας» βαρύτατες απώλειες, καθώς τα τιμήματα αγοράς που είχαν καταβάλει στο παρελθόν ήταν πολύ υψηλότερα.

«Φεύγουν σοβαροί επενδυτές που αγόρασαν με yields 4% έως 6% και έρχονται νέοι με αποδόσεις άνω του 8% ή και του 10%», αναφέρεται χαρακτηριστικά και συμπληρωματικά σημειώνεται πως η ελληνική αγορά ακινήτων πληρώνει μια σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, η έλλειψη υποδομών, τα πολεοδομικά προβλήματα και η απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ