2013-12-31 20:16:07
Φωτογραφία για Παιχνίδια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Τα πολιτικά μαγειρεία, κάθε λογής, άνοιξαν και προμηνύεται μια πολύ έντονη πολιτικά περίοδος. Κι εδώ δεν αναφερόμαστε στο ύποπτο χτύπημα με 20 πυροβολισμούς κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, που είτε πρόκειται για κολλημένους «ιδεολόγους», είτε για πράκτορες προκαλούν μεγάλο κόστος. Εδώ αναφερόμαστε στην κεντρική πολιτική σκηνή που απασχολεί τους οικονομικούς παράγοντες και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Είναι προφανές τις τελευταίες ημέρες ο «αδύναμος κρίκος» του ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην έχει πλέον σοβαρό πρόβλημα. Μετά τη ματαίωση της αποστασίας μιας παρέας βουλευτών που φερόταν έτοιμη να ψηφίσει Ναι στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια, η γκρίνια του Κ. Σκανδαλίδη και οι βαθυστόχαστες σκέψεις του Νίκου Ανδρουλάκη Γραμματέα της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ στη «NEWSMAIL.GR» του στιλ «η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία είναι ένας ιστορικός συμβιβασμός. Πολύ δύσκολος μάλιστα, όταν καλείσαι να βρεις κοινή συνισταμένη με τον ιστορικό σου πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο», δεν αποτελούν απειλή.


Αυτό που αναστάτωσε πολλούς οικονομικούς παράγοντες είναι δημοσίευμα της “Real News” σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να… στριμώξουν πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαντλώντας τα συνταγματικά περιθώρια, ώστε η εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2014, και όχι τον Φεβρουάριο του 2015.

Η νέα αυτή τακτική βασίζεται στις θέσεις που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ως επίκεντρο πρώτον, την πρόθεση να ζητήσει εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, εφόσον το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που να επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει περί δυσαρμονίας. Δεύτερον, ότι θα εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις γύρω από την προεδρική εκλογή, και τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα έχουν κερδίσει την αναμέτρηση, να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά, αλλά στη βάση της δικής τους πλέον κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Για να αλλάζει τακτική η ΝΔ κάτι συμβαίνει. Μέχρι προχθές έλεγε ότι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν το 2016 και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, γύρω από το θέμα της προεδρικής εκλογής. Πρώτον, η πρόωρη εκλογή ΠτΔ τον Οκτώβριο του 2014 είναι συνταγματικά πολύ θολή, εκτός αν υποχρεώσουν τον Παπούλια να παραιτηθεί, έστω για λόγους υγείας. Δεύτερον, η ιδέα της εκλογής του Μίκη Θεοδωράκη από τον Βενιζέλο είναι παραπειστική και επίφοβη, λόγω της ηλικίας του. Γι΄ αυτό και ο Μίκης δεν πρέπει να δεχθεί την υποψηφιότητα, ούτε άλλωστε και ο Μανώλης Γλέζος. Δηλαδή, ναι μεν ο ΠτΔ πρέπει να έχει συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας του, αλλά και οι 80άρηδες δεν είναι αθάνατοι… και η χώρα δεν αντέχει πολιτικά παιγνίδια γύρω από την εκλογή προέδρου. Τρίτον, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αυτή την οριακή ιδέα της πρόωρης εκλογής ΠτΔ, μάλλον θέλουν να κάψουν μια option του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι με την ελληνική προεδρία στην ΕΕ και με τα πολιτικά σενάρια να δοκιμάζονται επικοινωνιακά, η οικονομία εισέρχεται σε παρατεταμένη, αν όχι χρόνια, προεκλογική περίοδο.
rizopoulospost.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ