2014-01-02 01:11:05
Φωτογραφία για Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο μετά από νέα φορολογία λόγω Τρόικας
Αυξημένες κατά πέντε σεντ σε σχέση με χθες είναι οι τιμές στα καύσιμα από την Πρωτοχρονιά, ενώ από τα μέσα του Ιανουαρίου θα υπάρξει νέα αύξηση έως και 1,5 σεντ το λίτρο.

Οι τιμές στα καύσιμα ανέβηκαν κατά πέντε σεντ, ένεκα της αντίστοιχης αύξησης στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων, όπως αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012. Λόγω της αύξησης αυτής, Τμήμα Τελωνείων και Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Προς την κατεύθυνση αυτή οι δύο Υπηρεσίες διεξάγουν αυτές τις μέρες ενδελεχείς ελέγχους και καταγράφουν τόσο τα αποθέματα πετρελαιοειδών όσο και τις τιμές των καυσίμων, στοιχεία τα οποία θα συγκρίνουν στις 2 Ιανουαρίου προκειμένου να βγάλουν ακριβή συμπεράσματα και να τα γνωστοποιήσουν στους καταναλωτές.

100 έλεγχοι από το Τελωνείο

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων, Δημήτρης Χατζηκωστής, τόνισε πως οι πρατηριούχοι, οι οποίοι έχουν φορολογημένα αποθέματα, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση αναφορικά με τα αποθέματα τα οποία θα βρίσκονται στα πρατήριά τους την τελευταία στιγμή της 31ης Δεκεμβρίου
. «Πάνω στα συγκεκριμένα αποθέματα τα οποία είναι φορολογημένα θα κληθούν να καταβάλουν τη διαφορά του φόρου με βάση τον νέο συντελεστή», σημείωσε, τονίζοντας πως το Τμήμα Τελωνείων θα διενεργήσει 100 ελέγχους ώστε να εξακριβωθεί η ορθότητα των δηλώσεων. «Αλλά και τα αποθέματα τα οποία υπάρχουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα εισπράξουμε τη διαφορά του νέου φόρου ο οποίος θα επιβληθεί. Για να μην καρπωθεί ο πρατηριούχος, ή κάποιος που έχει αποθέματα φορολογημένα, τη νέα αύξηση», εξήγησε ο κ. Χατζηκωστής.

Ο φόρος κατανάλωσης

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Χατζηκωστή η αύξηση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων αφορά αποκλειστικά και μόνον τα καύσιμα κίνησης. Από την πρώτη του χρόνου, είπε, η τιμή αγοράς χιλίων λίτρων πετρελαίου κίνησης και κηροζίνης κίνησης θα αυξηθεί από 400 σε 450 ευρώ. Κατά 50 ευρώ θα αυξηθεί και το κόστος αγοράς της βενζίνης. Ως εκ τούτου, η αγορά χιλίων λίτρων βενζίνης, από 429 ευρώ που κοστίζει σήμερα, θα αυξηθεί στα 479 ευρώ.

Συγκρίνει τιμές η Υπηρεσία Ανταγωνισμού

Από κόσκινο περνούν και οι τιμές των καυσίμων. Χθες, λειτουργοί της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου ολοκλήρωσαν τον έλεγχο και την καταγραφή των τιμών πώλησης καυσίμων ανά το παγκύπριο. Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε πως την Πέμπτη το πρωί θα διενεργήσουν νέους ελέγχους σε πρατήρια ανά το παγκύπριο για καταγραφή των νέων τιμών.

«Από τη σύγκριση των ευρημάτων των δύο Παρατηρητηρίων Τιμών θα διαφανεί το ποσοστό των πρατηριούχων οι οποίοι θα αυξήσουν τις τιμές κατά 5 σεντ το λίτρο, το ποσοστό των πρατηριούχων που θα απορροφήσουν μέρος της αύξησης, αλλά και αυτών οι οποίοι θα αυξήσουν τις τιμές πάνω από τα 5 σεντ. Εάν όλοι οι πρατηριούχοι, αντί 5 σεντ, βάλουν 7 σεντ ή 8 σεντ, σ' αυτό το σημείο υπάρχει η δυνατότητα του υπουργού, όταν οι τιμές διαμορφωθούν σε υπερβολικά ψηλά επίπεδα, κατά την κρίση του να εκδώσει διάταγμα πλαφόν», πρόσθεσε ο κ. Δρουσιώτης, εκτιμώντας πως, λόγω ανταγωνισμού, δεν θα υπάρξουν υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Πέφτουν οι πωλήσεις

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών τους πρώτους 11 μήνες του 2013 μειώθηκαν κατά 8,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Νοεμβρίου πωλήθηκαν 1.193 τόνοι καυσίμων, ενώ τον μήνα Νοέμβριο υπήρχαν 77.351 τόνοι καυσίμων ως απόθεμα. Η μείωση στις πωλήσεις καυσίμων δεν είναι άσχετη με την οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος μας, αλλά και ούτε με την αύξηση κατά επτά σεντ του φόρου κατανάλωσης καυσίμων την Πρωτοχρονιά που μας πέρασε (2013) και την αύξηση κατά 2% του συντελεστή ΦΠΑ, δεκατέσσερις μέρες αργότερα, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα καύσιμα κατά δέκα σεντ περίπου σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2012.

Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές

ΜΕ βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Λιανικής Πώλησης Πετρελαιοειδών, που διενήργησε η Υπηρεσία Ανταγωνισμού, εάν, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, δεν υπάρξει οποιαδήποτε ξαφνική αύξηση στις τιμές των καυσίμων, τα πετρελαιοειδή από αύριο θα πωλούνται ως εξής:

· Βενζίνη 95 οκτανίων: 1,353-1,399 ευρώ το λίτρο.

· Βενζίνη 98 οκτανίων: 1,393-1,472 ευρώ το λίτρο.

· Πετρέλαιο κίνησης: 1,417-1,469 ευρώ το λίτρο.

Βέβαια, οι πιο πάνω τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω από τις 15 Ιανουαρίου, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από το 18% στο 19%. Δηλαδή, στις προαναφερθείσες τιμές θα επιβληθεί νέα αύξηση έως και 1,5 σεντ στις 15 του μήνα, εκτοξεύοντας τόσο τις κατώτατες όσο και τις ανώτατες τιμές πώλησης πετρελαιοειδών άνω του 1,4 ευρώ το λίτρο.

filoksenos.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εσύ φέτος τι δώρο θες; [Video]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εσύ φέτος τι δώρο θες; [Video]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ