2014-01-02 11:37:06
Φωτογραφία για Ποιοι μπαίνουν στο διαγωνισμό για τα απορρίμματα
Στην μάχη των μεγάλων έργων απορριμμάτων που υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ ρίχνονται μέσα στους επόμενους μήνες εργολάβοι και ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

Μετά τους αυτοκινητόδρομους που το δημόσιο μοίρασε εκατομμύρια για την επανεκκίνηση των εργοταξίων, μέρος των οποίων ήδη έχουν ξεκινήσει να εισπράττουν οι τεχνικές εταιρείες, ήρθε η ώρα για τα μεγάλα έργα των εργοστασίων διαχείρισης αποβλήτων τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη τη χώρα με την συμμετοχή όχι μόνο τεχνικών εταιρειών αλλά και κορυφαίων βιομηχανικών εταιρειών. Η Μέτκα του ομίλου Μυτιληναίου που υλοποιεί στρατηγικά κυρίως έργα στο εξωτερικό κατεβαίνει για πρώτη φορά στους διαγωνισμούς της Αττικής για τις εργολαβίες των απορριμμάτων ενώ κατά πόδας ακολουθεί και ο όμιλος Κοπελούζου. Πρόκειται για έντεκα συνολικά διαγωνισμούς σε όλη την ελληνική επικράτεια στους οποίους… κεφάλι έχει πάρει η περιφέρεια.


Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως ο προσωρινός ανάδοχος για τις υποδομές ολοκληρωμένης επεξεργασίας αποβλήτων στις Σέρρες που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η κοινοπραξία Αρχιρόδον-Ιντρακάτ- Envitech ενώ για τις 22 Ιανουαρίου έχει οριστεί η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την Ηλεία. Στις Σέρρες στην τελική φάση του διαγωνισμού συνολικής αξίας 30 εκ. ευρώ και δυναμικότητας 65.000 τόνων ετησίως είχαν προκριθεί η κοινοπραξία Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η τελευταία έχει κερδίσει από το καλοκαίρι το διαγωνισμό για τα αντίστοιχα έργα στην Αχαία ενώ είχε αποκλειστεί από το έργο της Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο επικράτησε τελικά η εταιρεία Άκτωρ-Ηλέκτωρ.

Η αναμέτρηση προβλέπεται σκληρή το επόμενο διάστημα, όταν στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τέσσερις μονάδες-γίγαντες της Αττικής, οι οποίες θα επεξεργαστούν και το μεγαλύτερο όγκο αποβλήτων. Πάντως από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των τριών διαγωνισμών σε Αχαία, Δυτική Μακεδονία, Σέρρες η πίτα έχει μοιραστεί σε τρία διαφορετικά σχήματα (Άκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Ιντρακάτ-Αρχιρόδον- Εnvitec) ενώ συνολικά στα έργα αναμετρούνται έξι επιχειρηματικά γκρουπ. Πρόκειται για τις Ακτωρ-Ηλέκτωρ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ, J&P ΑΒΑΞ - Μεσόγειος, Novaera Hellas (όμιλος Κοπελούζου) και Archirodon Group N. - Intrakat - Envitec A.E.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανεβάσει στροφές στις ΣΔΙΤ των απορριμμάτων τους επόμενους μήνες για να αποφύγει τα δυσθεώρητα πρόστιμα που απειλούν την χώρα μας λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων, εξαιτίας των επικείμενων δημοτικών εκλογών που κατά παράδοση φρενάρουν την ορμή αντίστοιχων έργων αλλά και λόγω της ανάγκης να ανατεθούν το γρηγορότερο δυνατό για να μην χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ. Οι εταιρείες από την πλευρά τους δεν φαίνεται να συμμερίζονται τους προβληματισμούς του κυβερνητικού επιτελείου καθώς το θέμα που τις καίει είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών και εκεί οι κουρνοί δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό την άνοιξη αναμένεται να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για τις μονάδες σε Γραμματικό και Κερατέα. Στο Γραμματικό βρισκόμαστε στο τέλος του ανταγωνιστικού διαλόγου για αυτό και δεν έχει βγει ακόμη η τελική διακήρυξη βάση της οποίας θα υποβληθούν οι προσφορές. Για το καλοκαίρι τοποθετούνται οι διαγωνισμοί για τα άλλα δύο εργοστάσια του λεκανοπεδίου που είναι στα Λιόσια και τη Φυλή.

Σε καλό δρόμο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς βρίσκονται τα έργα και στην Ήπειρο ενώ φαίνεται να υπερπηδούνται τα εμπόδια για την χωροθέτηση των μονάδων στην Αχαία που για πρώτη φορά στους διαγωνισμούς την ευθύνη έχει ο ανάδοχος.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ