2014-01-03 00:22:18
Φωτογραφία για «Θύελλα» αλλαγών στην Υγεία το 2013
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Χρονιά-«σταθμό» για τον χώρο της Υγείας αποτέλεσε το 2013, καθώς η κυβερνητική απόφαση για πλήρη αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα πλαίσια και τής ικανοποίησης των απαιτήσεων της τρόικας, έφεραν σωρεία αλλαγών αλλά και αντιδράσεων σε κάθε τομέα του κλάδου.

Η κινητικότητα ιατρών και εργαζομένων, οι συγχωνεύσεις και τα 'λουκέτα' σε νοσοκομεία και κλινικές, σε συνδυασμό με τις περικοπές στις προμήθειες και τις φαρμακευτικές δαπάνες, οδήγησαν σε μία απόλυτη διαφοροποίηση του σκηνικού στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα με στόχο την καλύτερη λειτουργία της και κυρίως τη μείωση των εξόδων για το κράτος. Αποτέλεσμα όλων αυτών όμως, ήταν αρχικά η δημιουργία ενός πεδίου "μάχης", το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί και εντός του 2014.

Οι αλλαγές στα νοσοκομεία

Κατά τη διάρκεια του 2013, ξεκίνησε η εφαρμογή της πρώτης φάσης της αναδιάταξης στο χώρο των νοσοκομείων, η οποία και περιελάμβανε τη συνένωση περίπου 330 κλινικών και 500 εργαστηρίων που υπήρχαν στα δημόσια νοσοκομεία, με παράλληλη ενοποίηση των τεχνικών , διοικητικών, ξενοδοχειακών και άλλων υπηρεσιών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.


Δεν έλειψαν βέβαια και τα "λουκέτα" σε δημόσια νοσοκομεία, με συνολικά 13 νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ελλάδα να σταματούν τη λειτουργία τους, εκ των οποίων τα πέντε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα 8 στην περιφέρεια.

Αυτές οι 13 νοσοκομειακές μονάδες αναμένεται μάλιστα να αλλάξουν εντελώς χρήση και να μετατραπούν σε μονάδες υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ή εξειδικευμένης νοσηλείας.

Όπως έχει γίνει γνωστό πρόκειται για το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, το Σπηλιοπούλειο "Αγία Ελένη", το Γενικό Νοσοκομείο "Αγία Βαρβάρα", το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων και Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, τα Γενικά Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης στην Εύβοια, το Γενικό Νοσοκομείο Νεάπολης Κρήτης και τα Γενικά Νοσοκομεία Κρεστένων, Ληξουρίου, Μολάων, Καλαβρύτων και Κυπαρισσίας στην Πελοπόννησο.

Ο «πόλεμος» για την κινητικότητα

Η λέξη "κινητικότητα" αποτέλεσε ίσως την πιο πολυειπωμένη στο χώρο της Υγείας το2013, με την κυβέρνηση να τη θεωρεί απαραίτητο μέτρο για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και τους εργαζόμενους να αντιδρούν με κάθε τρόπο στην υλοποίησή της. To γεγονός πάντως, δεν αποφεύχθη, με το πρώτο "κύμα" κινητικότητας στο χώρο της Υγείας να περιλαμβάνει συνολικά 1.641 εργαζομένους σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι και τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, πριν την τοποθέτησή τους σε άλλο νοσοκομείο.

Στην κινητικότητα δε, εντάχθηκαν τελικά και οι ιατροί του ΕΣΥ (περίπου 280 βρέθηκαν στη σχετική λίστα), μεταξύ των οποίων και ιατροί που είχαν ενταχθεί στη δύναμη των νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το ΙΚΑ.

Οι εν λόγω κινήσεις της κυβέρνησης σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη δεύτερη φάση της κινητικότητας, διατήρησαν τις συγκρούσεις" με τους εργαζόμενους και τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ μέχρι και το τέλος του 2013, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και το υπουργείο Υγείας να απειλεί με απολύσεις.

Το μεγάλο «πλήγμα» για τους πολίτες

Από το μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εντός του προηγούμενου έτους με στόχο τη μείωση των δαπανών για την Υγεία, το πιο επιβαρυντικό για τους πολίτες ήταν η "γιγαντιαία" αύξηση της τιμής του εισιτηρίου για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία και έχει ήδη αρχίσει να βρίσκεται σε ισχύ.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το αρχικό κυβερνητικό πλάνο, από την 1 Ιανουαρίου του2014, εξαιτίας σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης άρχισε να ισχύει η επιβολή νοσηλίων 25 ευρώ, έναντι των 5 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό μέχρι και πέρυσι. Ο υπουργός Υγείας πάντως, έχει δεσμευθεί ότι η τιμή αυτή δεν θα αφορά και τους χρόνια πάσχοντες, ενώ θα περιλαμβάνει και εισοδηματικά κριτήρια με πλαφόν τα 11.000 ευρώ.

Το «μαχαίρι» στις φαρμακευτικές δαπάνες

Νέα δεδομένα προέκυψαν κατά τη διάρκεια του 2013 και στο "κομμάτι" της προμήθειας των δημόσιων νοσοκομείων, με την κυβέρνηση να προχωρά σε ριζικές αλλαγές κατόπιν και των πιέσεων από τ ην πλευρά της τρόικας, για σημαντική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

Συγκεκριμένα, ο στόχος για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ το 2013 είχε τοποθετηθεί στα 660 εκατ. ευρω, με τα τελευταία στοιχεία πάντως ya κάνουν λόγο για μη επίτευξή του και το σχετικό ποσό να φθάνει τελικά τα 700 εκατ. ευρώ.

Το νέο μνημόνιο δε "επιθυμούσε" και την ενίσχυση της "βαρύτητας" της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, η οποία και θεωρείτο ότι μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, μεταφέροντας ένα μεγάλο μέρος των προμηθειών σε ένα κεντρικό επίπεδο. Ο συγκεκριμένος στόχος, θέλει το ποσοστό των προμηθειών που υλοποιείται μέσω της ΕΠΥ να αυξάνεται αρχικά στο 45% επί του συνόλου (έναντι του 25% του 2012) και στη συνέχεια να φθάνει το 60% μέχρι τα τέλη του 2014.

Η...κάθοδος των γενοσήμων στην ελληνική Υγεία

Πεδίο" συγκρούσεων" στο χώρο της Υγείας αποτέλεσε το 2013 και το θέμα των γενόσημων φαρμάκων, με κυβέρνησης, φαρμακοβιομηχανίες, ιατρούς, φαρμακοποιούς και... ασθενείς , να έχουν ο καθένας τη δική του άποψη και τις δικές τους προτάσεις/ενστάσεις για την αθρόα είσοδο τους και στην ελληνική αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που σχετικές έρευνες υπογράμμιζαν την επιφυλακτικότητα των πολιτών έναντι των γενόσημων φαρμάκων (με το ποσοστό χρήσης τους να μην ξεπερνά το 25%, όταν σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υπερβαίνει το 50%), η κυβέρνηση έδινε το "πράσινο" φως για ριζικές αλλαγές και σε αυτόν τον τομέα εντός των νοσοκομείων. Ως εκ τούτου δε και σε μία προσπάθεια να συνάδουν με τις επιταγές της τρόικας, οι δημόσιες κλινικές του ΕΣΥ, εκπλήρωσαν ήδη από το 2013 το στόχο του 50%, με το 56% του όγκου των φαρμάκων που χορηγήθηκαν στους νοσηλευόμενους ασθενείς να αφορά γενόσημα φάρμακα. Το γεγονός μάλιστα, επέτρεψε στο υπουργείο να αποφασίσει και την περαιτέρω αύξηση της χρήσης τους στο 60%, με στόχο να κλείσει η φαρμακευτική δαπάνη του 2014 στα 2 δισ. ευρω.

Η προώθηση των ελληνικών γενοσήμων

Οι αλλαγές στον τομέα των φαρμάκων πάντως, οδήγησε κατά τη διάρκεια του 2013 και σε μία προσπάθεια προώθησης των ελληνικών γενοσήμων από τις φαρμακοβιομηχανίες της Ελλάδας, οι οποίες και θέλησαν να αναδείξουν την τεράστια σημασία των εν λόγω προϊόντων, για την ελληνική οικονομία, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης.

Έτσι, η ΠΕΦ δημιούργησε και "έτρεξε" μία νέα καμπάνια με τίτλο "ελληνικό φάρμακο" η, οποία και είχε ως στόχο να ενημερώσει τους πολίτες-ασθενείς για τους 5+1 λόγους για τους οποίους θα πρέπει κανείς να επιλέξει τα ελληνικά γενόσημα, όπως η ασφάλειά τους, η αξιοπιστίας τούς, η διεθνής αναγνώριση του, η υψηλή τεχνολογία του, η προσιτή τιμή του, αλλά και κυρίως η συμμετοχή τους στην προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.

Σημαντικά κρατικά έσοδα από τη φαρμακοβιομηχανία

Σύμφωνα με τα σχετικά επίσημα στοιχεία, ποσοστό άνω του 50% από τα γενόσημα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά και το 2013, προέρχονταν από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, η επίδραση των οποίων στην εγχώρια οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ της Ελλάδας υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 2,8 δις ευρώ, ενώ οι επενδύσεις τους στη χώρα μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, υπερέβησαν τα 355 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2013 μάλιστα, οι εξαγωγές των ελληνικών φαρμάκων ακολούθησαν απόλυτα ανοδική πορεία, "πιάνοντας" και διψήφια ποσοστά αύξησης και προμηθεύοντας συνολικά πάνω από 85 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ