2014-01-03 09:29:15
Φωτογραφία για H Fiat αγόρασε εξολοκλήρου την Chrysler
Δυναμικό ποδαρικό για το 2014 έκανε η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat, που ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά και του υπόλοιπου 41,5% των μετοχών της Chrysler Group, που δεν κατείχε έως τώρα Η συμφωνία, που ανέρχεται στα 3,65 δισεκατομμύρια δολάρια, θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου.

Η Fiat, που διέθετε ήδη το 58,5% των μετοχών της αμερικανικής Chrysler, θα καταβάλει 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία. Η Chrysler θα συνεισφέρει με 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω ενός ειδικού μερίσματος προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Επιπλέον, η Chrysler θα καταβάλει στο συνταξιοδοτικό ταμείο της 700 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Η συμφωνία αποτελεί προσωπική νίκη για τον διευθύνοντα σύμβουλο Σέρτζιο Μαρτσιόνε (βρίσκεται σ' αυτή τη θέση από το 2004, ενώ διοικεί και τις δύο εταιρείες από το 2009, όταν η Chrysler κήρυξε πτώχευση), ο οποίος χειρίστηκε προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με τη United Auto Workers, που διήρκεσαν περισσότερο από ένα έτος.


Η Fiat γίνεται πλέον η 7η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, ενώ οι μετοχές της ενισχύθηκαν χθες κατά 16% αγγίζοντας τα επίπεδα του Αυγούστου του 2011, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Οι αναλυτές, πάντως, δεν μοιάζουν να... πανηγυρίζουν, καθώς εκφράζουν ανησυχίες για το κατά πόσο η συμφωνία θα επιβαρύνει το ήδη μεγάλο χρέος της Fiat, το οποίο θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ περίπου μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, είναι θέμα χρόνου να φανεί εάν η εξαγορά θα μειώσει τις απώλειες της Fiat στην Ευρώπη.

Στον όμιλο πάντως διατυπώνονται κι αρκετές αμφιβολίες για τις ενέργειες του Μαρτσιόνε, που κατηγορείται ότι έχει ρίξει όλο το βάρος και τα κεφάλαια του ομίλου στην Chrysler, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την Ευρώπη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ