2014-01-04 11:50:33
Φωτογραφία για Νέο ένταλμα σύλληψης για τον Γιώργο Μπατατούδη;
Τις τελευταίες ώρες είναι έντονες οι φήμες για νέα μπλεξίματα και ένταλμα σύλληψης του άλλοτε μεγαλοεπιχειρηματία και προέδρου του ΠΑΟΚ Γιώργου Μπατατούδη. Για να δούμε όμως πιο κάτω την ιστορία του, όπως έχει καταγραφεί από τον τύπο της εποχής Η άνοδος, οι εταιρείες, οι φούσκες στο χρηματιστήριο, ο ΠΑΟΚ και η σύλληψη στη Λιβύη. Πιο ήταν το φαινόμενο Μπατατούδης;

Από τη θριαμβευτική είσοδό του στην Τούμπα την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του 1996 έως την πτώση του...

Το κατώφλι της Τούμπας το πέρασε για πρώτη φορά την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου του 1996. Ο ΠΑΟΚ μόλις είχε αλλάξει χέρια, κι από αυτά του Θωμά Βουλινού είχε περάσει σε αυτά του Γιώργου Μπατατούδη. Ο αθηναίος επιχειρηματίας, με καταγωγή από τον Έβρο, με βασικό αντικείμενο τις κατασκευές, έγινε δεκτός στην Τούμπα ως μεσσίας.Γιώργος Μπατατούδης

Τα πέτρινα χρόνια επί Θωμά Βουλινού είχαν τελειώσει. Στα μάτια των οπαδών του ΠΑΟΚ ο Μπατατούδης θα μπορούσε να γίνει το αντίπαλον δέος του Κόκκαλη, του Βαρδινογιάννη και του Μελισσανίδη, που οδηγούσαν Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, αντίστοιχα, και να οδηγήσει κι αυτός την ομάδα τους ψηλά. Τότε δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι τα μεγάλα τους όνειρα θα μετατρέπονταν, επτά χρόνια αργότερα, σε έναν μεγάλο εφιάλτη.


Ο Γιώργος Μπατατούδης παρέλαβε έναν ΠΑΟΚ με πολλά αγωνιστικά προβλήματα και με μία μετριότατη ομάδα, αλλά χωρίς ούτε μία δραχμή χρέος. Φεύγοντας, άφησε μία ομάδα στα πρόθυρα της διάλυσης, σχεδόν χρεοκοπημένη. Τα χρέη, σύμφωνα με τους ισολογισμούς της ΠΑΕ, ανέρχονταν σε 25.000.000 ευρώ.

Η αρχή

Στα πρώτα χρόνια του στην Τούμπα, σε μία εποχή κατά την οποία το χρηματιστήριο ήταν σε άνθηση και οι κατασκευές πήγαιναν περίφημα, ο επιχειρηματίας, που είχε πολύ καλές σχέσεις με την κυβερνώσα παράταξη, έριξε πολλά χρήματα στον ΠΑΟΚ -σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του (και τους δικηγόρους του, που το επικαλέστηκαν στα δικαστήρια), πάνω από 11 δισ. δραχμές. Όσα κι αν έβαλε όμως, ουσιαστικό αντίκρισμα δεν είχαν, αφού οι λανθασμένες επιλογές διαδέχονταν η μία την άλλη. Με το ποδόσφαιρο ο Μπατατούδης δεν είχε ποτέ καμία σχέση, ούτε το αγάπησε στην πορεία. Η εμπλοκή του με τον ΠΑΟΚ, άλλωστε, ήταν αποτέλεσμα "παροτρύνσεων" κυβερνητικών στελεχών. Ό,τι άγγιξε σε αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό το κατέστρεψε!

Ο ΠΑΟΚ, το χρηματιστήριο και η ψηφιακή τηλεόραση

Για τον ίδιο, μία λαοφιλής ομάδα, όπως ο ΠΑΟΚ, θα ήταν το όχημα για την επιχειρηματική του επέκταση και την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων του. Ο Μπατατούδης είχε στόχο να κάνει τον ΠΑΟΚ την πρώτη ελληνική ομάδα που θα έμπαινε στο χρηματιστήριο, με όχημα μία ουσιαστικά ανενεργή εταιρεία που θα τον βοηθούσε να περάσει στο επόμενο στάδιο: την δραστηριοποίησή του στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης, με όχημα, αυτή τη φορά, μία άλλη εισηγμένη.Ο Γιώργος Μπατατούδης με τον Σωκράτη Κόκκαλη στην κλήρωση για το πρωτάθλημα ULEB CUP.

Αναλαμβάνοντας τον ΠΑΟΚ, ο Μπατατούδης αγόρασε τη "Νηματεμπορική", εισηγμένη στο ΧΑΑ, επιχείρησε να τη μετονομάσει σε "ΑΘΛΟΣ ΠΑΟΚ", μία εταιρεία στην οποία είχε μεταφέρει το 80% των μετοχών της ΠΑΕ, ενώ αγόρασε και την "Οινέργα", μία άλλη, ουσιαστικά ανενεργή, εισηγμένη. Τη μετονόμασε σε "Ίντερσάτ", άλλαξε τη δραστηριότητά της και με αυτήν θα εισέβαλε στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης, έχοντας ήδη εξασφαλίσει άδεια εκπομπής. Για να εξασφαλίσει τηλεοπτικό προϊόν, άρχισε να αγοράζει κι άλλες ομάδες, όπως τη Λάρισα, την Καβάλα, τον Αθηναϊκό ή ακόμη και τον Πανιώνιο. Όλες στην πορεία πτώχευσαν. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ προσπάθησε να τα κρατήσει για λογαριασμό του, κάνοντάς τα "μπαλάκι" σ’ έναν λαβύρινθο εταιρειών δικών του συμφερόντων, με αποτέλεσμα να μηνυθεί από εξωδιοικητικούς παράγοντες της ομάδας (το αδίκημα παραγράφηκε...) αλλά και από μικρομετόχους των εταιρειών του. Οι τελευταίοι "ευθύνονται" και για την καταδικαστική απόφαση: την κάθειρξη 10 ετών.

Οι μετοχές των δύο εταιρειών του έκαναν τρελές κούρσες στην εποχή ακμής του χρηματιστηρίου. Η μετοχή της “Νηματεμπορικής” ξεκίνησε από το μηδέν και ξεπέρασε στις 40.000 δραχμές, ενώ της “Ιντερσάτ” ξεκίνησε από τις 100 δραχμές και σε σύντομο διάστημα ξεπέρασε τις 5.500 δραχμές. Κάποιοι έγιναν πλούσιοι μέσα σε λίγες νύχτες! Για κακή του τύχη, τα σχέδια για την έμμεση εισαγωγή του ΠΑΟΚ στη Σοφοκλέους ναυάγησαν, η "Νηματεμπορική" βγήκε από το ταμπλό, η δε "Ιντερσάτ", όταν άρχισε η πτώση, μπήκε σε καθεστώς αναστολής της διαπραγμάτευσης της μετοχής της πριν βγει κι αυτή από το ταμπλό.

Η πτώση και η φυγή

Με την πτώση του χρηματιστηρίου, άρχισε να πέφτει και ο Μπατατούδης. Στο ξεκίνημα του 2000 άρχισαν τα πρώτα οικονομικά προβλήματα, που είχαν επίπτωση και στον ΠΑΟΚ. Στο μεταξύ, είχε αγοράσει και την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, την οποία γρήγορα άφησε στη μοίρα της, για να οδηγηθεί στην καταστροφή. Την ίδια πορεία άρχισε να ακολουθεί και η ΠΑΕ, όταν, επιχειρηματικά, τον πήρε η κατιούσα. 

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν το τελευταίο του χαρτί για την ανάκαμψή του. Αφού προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να ελέγξει τον Ερασιτέχνη, στον οποίο ανήκει το γήπεδο, επιχείρησε να ξεκινήσει την κατασκευή νέου γηπέδου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όσο περνούσε ο καιρός, ο κλοιός άρχισε να σφίγγει. Οι μετοχές της ΠΑΕ που κρατούσε στα χέρια του ήταν η τελευταία του ελπίδα να εξασφαλίσει ρευστό με την πώλησή τους. Έχοντας όμως ήδη απαξιώσει την ΠΑΕ και με τον κόσμο να έχει στραφεί εναντίον του, τα σχέδιά του ναυάγησαν. Αφού δέχτηκε στο γραφείο του έναν φάκελο με μία σφαίρα κι αφού άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητό του την ώρα που η βίλα που νοίκιαζε στο Πανόραμα είχε μετατραπεί σε φρούριο υπό τον φόβο των Ιουδαίων, ο Μπατατούδης υποχρεώθηκε στις αρχές του 2003 να κόψει κάθε επαφή με τον ΠΑΟΚ, με τον οποίο ούτως ή άλλως είχε μειώσει την ενασχόλησή του, αφήνοντας άλλους να διοικούν και κάνοντας διαχείριση των λιγοστών εσόδων που έφταναν στην ΠΑΕ. 

Το καλοκαίρι του 2003 είχε μεν τις μετοχές, υποχρεώθηκε ωστόσο να τεθεί στο περιθώριο, ώστε να αναλάβει τη διοίκηση μία επιτροπή διορισμένη από το πρωτοδικείο. Ήταν η εποχή κατά την οποία αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, οι ποδοσφαιριστές ήταν απλήρωτοι από τα Χριστούγεννα και το υπαλληλικό προσωπικό είχε λαμβάνειν μισθούς πέντε μηνών.

Λίγους μήνες αργότερα, παραμονές Χριστουγέννων του 2003, "υποχρεώθηκε" να παραδώσει έναντι μόλις ενός εκατομμυρίου ευρώ και τις μετοχές του στον Βασίλη Παγώνη και τον Γιάννη Γούμενο, που στο μεταξύ "ξεχώρισαν" από τη διοίκηση του πρωτοδικείου. Μάλιστα, η υπογραφή στο συμφωνητικό της παραχώρησης έγινε στο πολιτικό γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, στη Μητροπόλεως, όπου βγήκαν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες. Όπως ακριβώς ήρθε, έτσι έφυγε.

 

Η πορεία προς την καταστροφή. 

Οι μετοχές των δύο εταιρειών του Μπατατούδη έκαναν τρελές κούρσες στην εποχή ακμής του χρηματιστηρίου. Η μετοχή της “Νηματεμπορικής” ξεκίνησε από το μηδέν και ξεπέρασε στις 40.000 δραχμές, ενώ της “Ιντερσάτ” ξεκίνησε από τις 100 δραχμές και σε σύντομο διάστημα ξεπέρασε τις 5.500 δραχμές. Κάποιοι έγιναν πλούσιοι μέσα σε λίγες νύχτες! Για κακή του τύχη, τα σχέδια για την έμμεση εισαγωγή του ΠΑΟΚ στη Σοφοκλέους ναυάγησαν, η "Νηματεμπορική" βγήκε από το ταμπλό, η δε "Ιντερσάτ", όταν άρχισε η πτώση, μπήκε σε καθεστώς αναστολής της διαπραγμάτευσης της μετοχής της πριν βγει κι αυτή από το ταμπλό. Με την πτώση του χρηματιστηρίου, άρχισε να πέφτει και ο Μπατατούδης.

Στις 24 Μαρτίου 2009 καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για υπεξαίρεση 7.3 εκατομυρίων ευρώ από τα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς και για μη καταβολή εισφορών προς το Ελληνικό Δημόσιο. Στις 8 Ιουνίου 2010 συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές της Λιβύης μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν σε βάρος του οι δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης.

Η αθώωση του Μπατατούδη το καλοκαίρι και το νέο ένταλμα σύλληψης

Τον περασμένο Ιούνιο κρίθηκε αθώος από το εφετείο ο Γιώργος Μπατατούδης.

Ο Μπατατούδης δεν παρέστη στη δίκη (ήταν στη Ρουμανία) και αντ΄ αυτού παρέστησαν οι δικηγόροι του, αλλά δεν παρέστη στο δικαστήριο και ο βασικός κατήγορος δικηγόρος κ. Δημήτρης Μόκκας.

Έτσι κέρδισε την ελευθερία του ο Γιώργος Μπατατούδης, που είχε καταδικαστεί από το Πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με δέκα χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Οι πηγές μας λένε, πως τις τελευταίες ώρες έχει βγει νέο ένταλμα σύλληψης για το εφτάψυχο πολιτικό μηχανικό και επιχειρηματία. 
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ