2014-01-04 15:47:04
Φωτογραφία για Πάτρα: Διατριβή για ένα φόνο από την Κινηματογραφική Λέσχη
Τη Δευτέρα 6.1.2013 η πρώτη ταινία του νέου χρόνου στο Ster Cinemas από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας σε 3 προβολές, ώρες 6.00-8.15 και 10.30. Θα προβληθεί η Αργεντίνικη ταινία "Διατριβή για ένα φόνο".

Σκηνοθεσία: Ερνάν Γκόλντφριντ

Σενάριο: Πατρίθιο Βέγα (βασισμένο στο βιβλίο του Ντιέγο Πασόφσκι)

Ηθοποιοί: Ρικάρντο Νταρίν, Αλμπέρτο Αμάν, Καλού Ριβέρο, Αρτούτο Πουίγ

Χώρα: Αργεντινή, Ισπανία (Έγχρωμη)

Διάρκεια: 106΄

Πρώτη Προβολή: Ώρα 6.00 μ.μ.

Δεύτερη Προβολή: Ώρα 8.15 μ.μ.

Τρίτη Προβολή: Ώρα 10.30 μ.μ.

Μέσα στις καλύτερες του καλοκαιριού. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ

Ο Ρομπέρτο Μπερμούδες είναι ένας αναγνωρισμένος δικηγόρος που πλέον ασχολείται με τη διδασκαλία. Στο σεμινάριο εγκληματολογίας που παραδίδει θα δώσει "παρών" ο Γκονζάλο, γιος του παλιού του φίλου Φελίπε Ρουίς Κορδέρα
. Η δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας στο πάρκινγκ του πανεπιστημίου ταυτόχρονα με την εμφάνιση του νεαρού θα κινήσει υποψίες στον καθηγητή. Η πίστη του για την ενοχή του Γκονζάλο θα μετατραπεί σε εμμονή, με τον Ρομπέρτο να χάνει σιγά σιγά την ψυχραιμία του Η εσωτερική ερμηνεία του κορυφαίου Αργεντίνου ηθοποιού Ρικάρντο Νταρίν, το υποχθόνιο μουσικό χαλί, τα επιδέξια κοντινά πλάνα και η σκοτεινή φωτογραφία θα αποτελέσουν τα βασικά κομμάτια με τα οποία ο Γκόλντφριντ θα φτιάξει μια υποδειγματική μυστηριώδη ατμόσφαιρα.

Το πρόσωπο του αργεντινού ηθοποιού Ρικάρντο Νταρίν είναι ένας χάρτης συναισθημάτων. Μπορεί η πιο γνωστή ταινία του να λεγόταν "Το μυστικό στα μάτια της", όμως ήταν τα δικά του μάτια που πρωταγωνιστούσαν στην ιστορία. Δεν υπάρχει ταινία στην οποία να παίζει ο Νταρίν και να μη σου "μιλάει" με το βλέμμα του, και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στη "Διατριβή για έναν φόνο", όπου υποδύεται έναν νομικό, καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος υποψιάζεται ότι ένας από τους μαθητές του (Αλμπέρτο Αμάν), τον οποίο γνωρίζει από παιδί, είναι δολοφόνος. Τι μπορεί να κάνει για να το αποδείξει; Την απάντηση την έχει ο σκηνοθέτης Ερνάν Γκόλφριντ (στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του), ο οποίος έφτιαξε ένα πολύ ατμοσφαιρικό νεονουάρ που ακόμη και στα ολίγον φλύαρα σημεία του δεν σε κάνει να βαριέσαι, γιατί πολύ απλά το κενό καλύπτει το βλέμμα του Ρικάρντο Νταρίν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Παλεύεις για να αποδοθεί Δικαιοσύνη, ή απλά για να αποδείξεις εγωιστικά την ορθότητα των θεωριών σου; Αυτό και μια ατέρμονη σειρά από ερωτήματα γυρεύουν απαντήσεις σ' αυτό το καλοβαλμένο αργεντίνικο θρίλερ...

Ο Μένανδρος πριν χιλιάδες χρόνια το είχε πει: Δίκαιος δεν θεωρείται αυτός που δεν κάνει αδικίες, αλλά εκείνος που ενώ έχει την δυνατότητα να γίνει άδικος, απλά δεν το κάνει. Ο κορυφαίος αργεντίνος εγκληματολόγος Μπερμούδες σύντομα θα κληθεί να επαληθεύσει την αρχαία αυτή αλήθεια. Διαζευγμένος, ζει μια ζωή χύμα και τσουβαλάτη. Σαν ακαταμάχητος πενηνταπεντάρης, έχει όποια πρώην φοιτητριούλα του επιθυμήσει, στο αιωνίως ξέστρωτο κρεβάτι του.

Έχοντας αποσυρθεί πια από την δικηγορία, ασκεί αποκλειστικά το επάγγελμα του Καθηγητή στο Μπουένος Άιρες.

Την βαρύγδουπη εισαγωγή του στα φετεινά σεμινάρια εγκληματολογίας, θα διακόψει η αναιδής εισβολή ενός καθυστερημένου φοιτητή. Του Γκονζάλο, γιού ενός παλιού φίλου του Μπερμούδες. Η επεισοδιακή γνωριμία θα συνεχίσει στο ίδιο κλίμα. Ο Γκονζάλο, κρύβει ενοχικά μυστικά βαθειά στην ψυχή του ενώ τρέφει έναν αρρωστημένο θαυμασμό, στα όρια του ακραίου ανταγωνισμού για τον Μπερμούδες.

Οι προκλητικές θεωρίες του για την Δικαιοσύνη προκαλούν όχι απλά την αντίθεση του Καθηγητή, αλλά πολλές φορές και τον αποτροπιασμό. Μέχρι που η αποκάλυψη ενός φαινομενικά σεξουαλικού εγκλήματος κάτω από το παράθυρο του Μπερμούντες στο Πανεπιστήμιο, θα πυροδοτήσει μια σειρά επαγωγικών συλλογισμών στο πολύστροφο μυαλό του.

Υποπτεύεται τον Γκονζάλο, αλλά δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία. Ο Μπερμούδες ασχολείται πλέον εμμονικά με την υπόθεση. Σε σημείο να δείχνει πως μπερδεύει την πρόθεσή του να αποδείξει την ευστάθεια των θεωριών του. Η εξέλιξη θα γίνει ακόμη πιο σκοτεινή καθώς η αδερφή του θύματος, φαίνεται να ξελογιάζεται από τον γοητευτικό επίσης Γκονζάλο. Ένας ακόμη λόγος να τρελαίνεται ο πληγωμένος εγωισμός του γόητα Μπερμούδες.

Τα αργεντίνικα θρίλερ, μακριά από την λογική των σκοτεινών και ψυχρών σκανδιναβικών, μοιάζουν περισσότερο με φλογερό χορό που καταλήγει σε ένα δραματικό φινάλε. Γεμάτα χρώμα και φως, ασυγκράτητο πάθος, πληγωμένα αισθήματα, τσαλακωμένους εγωισμούς και ακραίες συμπεριφορές. Εδώ ένα θανάσιμο παιχνίδι γάτας με ποντίκι εξελίσσεται ανάμεσα στον πανέξυπνο και ευέλικτο σαν αιλουροειδές Γκονζάλο και τον βαρύ πλην εύστροφο εγκληματολόγο Μπερμούδες. Ο δαιμόνιος Γκόλντφριντ στήνει με την άνεσή του το σκηνικό στο οποίο θα παιχθεί η τελευταία πράξη του δράματος, χωρίς να αγχώνεται. Δίνει χρόνο να ξεδιπλωθεί η σχέση των δυο ηρώων αναφορικά με το σκοτεινό παρελθόν τους, όσο και με την πρόσφατη αντιζηλία τους για την καρδιά της εκρηκτικής Λάουρα. Η κάμερα του έμπειρου Ρόλο Πουλπέιρο δημιουργεί μια σαφώς απειλητική, υποβλητική ατμόσφαιρα επιτρέποντας στην παλέτα της να δανειστεί τα ζωηρά χρώματα του αργεντίνικου καλοκαιριού. Ειδικά η σκηνή του club με τα σκοτεινά κορμιά να αιωρούνται μέσα στο καταγάλανο νερό της διάφανης οροφής δύσκολα βγαίνει από τη μνήμη. Η ερμηνεία του Νταρίν σαν βαρειά ατμομηχανή ανεβάζει αργά μα σταθερά και αυτές του υπόλοιπου καστ σε απίστευτες κορυφώσεις που δύσκολα θα πετύχαιναν χωρίς εκείνον. Εξαιρετικά ενδιαφέρον και καλογυρισμένο αστυνομικό θρίλερ. Με έντονους ρυθμούς, βαθειά αγωνία και σεβαστά ερωτήματα για την νομιμότητα της Δικαιοσύνης. Χωρίς να διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες, καταθέτει μια απόλυτα σεβαστή προσωπική πρόταση...

O κορυφαίος Εγκληματολόγος Μπερμούδες έχει αποσυρθεί από την μαχόμενη δικηγορία, παραμένοντας άριστος Καθηγητής. Χωρισμένος πλέον, ζει μια χαώδη ζωή, με πρόσκαιρες ερωτικές περιπέτειες.

Καθώς ξεκινά την παράδοση των ετήσιων σεμιναρίων του στην Εγκληματολογία, η παρουσία του Γκονζάλο, γιου ενός παλιού, καλού του φίλου, γίνεται δυσάρεστα αισθητή. Για να μετατραπεί σε εφιάλτη όταν σε λίγες μέρες ένα αποτρόπαιο έγκλημα θα συντελεστεί στην είσοδο του Πανεπιστημίου, κάτω από την αίθουσα σεμιναρίων. Ο οξυδερκής Μπερμούδες βρίσκει ευκαιρία να εφαρμόσει πρακτικά, την θεωρία του "Όλα κρύβονται στις λεπτομέρειες"!

Ένα αμυδρό στοιχείο στρέφει την προσοχή του στον νεαρό Γκονζάλο. Η υποψία γίνεται εμμονική ιδέα για τον μεσήλικα δικηγόρο. Μια βαθειά εμπάθεια που θα τον παρασύρει σε ένα παιχνίδι γάτας - ποντικού με τον παμπόνηρο και χαμελαιοντίζοντα νεαρό.

Αργεντίνικο, new age θρίλερ που κινείται στον αντίποδα των Σκανδιναβικών: Φωτεινό, καταλυτικό και αισθησιακό σαν παθιάρικο τάνγκο. Ο Νταρίν με το γεμάτο αγωνίες και γοητευτικές ρυτίδες πρόσωπο και η εκθαμβωτική Ριβέρο απογειώνουν την ταινία...

Τα Αργεντίνικα θρίλερ τελευταία, αφήνουν εποχή. Το βραβευμένο με Όσκαρ "Το Μυστικό στα Μάτια της" ήταν μάλιστα γυρισμένο από τους ίδιους δημιουργούς. Λουσμένα στο φως, πυρπολημένα από ένα πρωτόγονο αισθησιασμό - οι γυναίκες ξέρουν περί Νταρίν. Δείτε και την Κάλου Ριβέρο και θα με θυμηθείτε - πρωτότυπα και μοντέρνας γραφής, εντυπωσιάζουν με την αμεσότητά τους. Εδώ έχουμε ένα καθαρόαιμο δείγμα, με έντονο πηγαίο σασπένς και προκλητικά ενδιαφέρουσες νύξεις περί Δικαίου και Δικαιοσύνης... Αδιαπραγμάτευτο must!

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΛΑΥΤΑΚΗΣ

EΡΝΑΝ ΓΚΟΛΝΤΦΡΙΝΤ - ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Διατριβή για ένα φόνο 2012, Musica en espera 2009.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
0-2 ο Αστέρας με τον Καράσκο.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
0-2 ο Αστέρας με τον Καράσκο.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ