2014-01-05 18:54:06
Φωτογραφία για Ο μπαμπούλας της αποσταθεροποίησης
του Πάνου Σώκου

Σημίτης ή Καραμανλής; Ψυχραιμία! Στο δίλημμα δεν καλούνται να πάρουν θέση οι πολίτες. Αλίμονο αν επιστρέφαμε στο παρελθόν, παρ' ότι το παρόν δεν είναι καλύτερο.

Τη δικομματική κυβέρνηση απασχολεί, και ειδικότερα τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά από άλλη σκοπιά και συγκεκριμένα:

Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 η κυβέρνησή τους θα έχει την τύχη της...κυβέρνησης του Κ. Σημίτη το 1999 ή του Κ. Καραμανλή το 2009.

Στις ευρωεκλογές του 1999 το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, που κυβερνούσε, ηττήθηκε από τη Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή. Ολοι θεώρησαν ότι είχε ανοίξει ο δρόμος της εξουσίας για τον Κ. Καραμανλή. Πριν συμπληρωθεί χρόνος έγιναν εθνικές εκλογές, αλλά ο ηττημένος στις ευρωεκλογές Κ. Σημίτης ανέτρεψε τα προγνωστικά και τις κέρδισε.

Στις ευρωεκλογές του 2009 η Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή, που κυβερνούσε, έχασε με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Λίγους μήνες μετά -μόλις τρεις- ο Κ. Καραμανλής, αποδυναμωμένος, αναγκάστηκε να κάνει εκλογές, τις οποίες έχασε πανηγυρικά. Δεν πέτυχε ό,τι είχε πετύχει ο Σημίτης με αυτόν αντίπαλο το 2000.


Στην ίδια περίπτωση βρίσκεται σήμερα η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι προγνώσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις ευρωεκλογές. Σε αυτή την περίπτωση -και ειδικά αν η διαφορά είναι μεγάλη- η δικομματική κυβέρνηση θα χάσει τη λαϊκή της νομιμοποίηση και θα αναγκασθεί να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές λίγους μήνες μετά, με πιο πιθανό αποτέλεσμα τη συντριβή της. Οπως έπαθε ο Καραμανλής.

Για το λόγο αυτό στην κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρά την ταυτόχρονη διενέργεια εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών, με την ελπίδα ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών οι πολίτες θα εκτονωθούν και σε εκείνη των εθνικών εκλογών θα ψηφίσουν για σταθερή κυβέρνηση. Ομως δεν είναι έτσι επειδή έτσι νομίζουν, καθώς:

* Η κοινωνία βρίσκεται τούτο το χειμώνα στην πιο δύσκολη θέση από την αρχή της κρίσης και κανείς δεν μπορεί να της εγγυηθεί ότι μέσα στο επόμενο πεντάμηνο θα βελτιωθεί η κατάστασή της. Το αντίθετο θα συμβεί, καθώς τα όποια οικονομικά αποθέματα είχαν οι πολίτες έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

* Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μια συμφωνία της με τους δανειστές - εταίρους για τη βιωσιμότητα του χρέους θα της δώσει τη δυνατότητα να υποσχεθεί ότι άμεσα θα ελαφρύνουν τα βάρη στις πλάτες των πολιτών, δεν είναι πειστικό, ούτε είναι άμεσης απόδοσης. Μόλις πρόσφατα ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι μετά το 2016 θα γίνουν κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις.

* Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους το τελευταίο διάστημα ότι δεν τους ενδιαφέρει ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα, αρκεί να εφαρμόζει αυτά που συμφωνεί μαζί τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν τους τρομάζει πλέον η προοπτική μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει αποσταθεροποίηση στη χώρα.

Η «αποσταθεροποίηση» σε περίπτωση ανάληψης της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εφεύρημα - μπαμπούλας που επισείουν η δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και οι εγχώριοι υποστηρικτές της, για να τρομάξουν τους πολίτες που θα προσέλθουν στην κάλπη. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας με την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει αποκτήσει ευρύτερη αξιοπιστία στην Ευρώπη.

Ειδικά οι δανειστές τον αντιμετωπίζουν πλέον ως τον πιθανό αυριανό πρωθυπουργό της Ελλάδας και προετοιμάζονται αναλόγως. Εξάλλου η πρόσφατη δήλωση Μέρκελ, ότι αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ το 2010 η Ευρωζώνη θα κατέρρεε, ενισχύει τις διαπραγματευτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός για την Ευρωζώνη.

* Το... όψιμο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «Μνημόνιο τέλος» μετά την άνοιξη είναι μια κοροϊδία. Ακόμα κι αν δεν υπογραφεί νέο μνημόνιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που υπάρχει μέχρι το 2016 (ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου), είναι βέβαιο ότι οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα ενέχουν θέση μνημονίου και η τρόικα θα έρχεται κάθε τρίμηνο στην Ελλάδα για να ελέγχει αν τηρούνται οι συμφωνίες. Εξάλλου είναι γνωστό, το έχει δηλώσει προ διμήνου ο επίτροπος Ολι Ρεν, ότι η τρόικα θα είναι εδώ έως ότου η Ελλάδα ξεχρεώσει το 70% των δανείων που έχει λάβει στα χρόνια της κρίσης. Πόσο διάστημα είναι αυτό; Πενήντα χρόνια!
enet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ρέθυμνο - Παναθηναϊκός 63-82
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ρέθυμνο - Παναθηναϊκός 63-82
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ