2014-01-06 00:03:06
Φωτογραφία για Μια σπάνια συνέντευξη του Αναστάση Πεπονή, επίκαιρη όσο ποτέ...
Μια σπάνια συνέντευξη του Αναστάση Πεπονή, ενός οραματιστή και συνάμα αποτελεσματικού πολιτικού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες, τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους στην οικονομία, την κοινωνικά δίκαιη λειτουργία της αγοράς και την ευρύτερη θεσμική συγκρότηση του κράτους.

Ο Αναστάσηs Πεπονής μιλάει μεταξύ άλλων, για την περίοδο που ως υπουργός Βιομηχανίας - Ενέργειας - Τεχνολογίας εισηγήθηκε και χειρίστηκε την ενεργειακή πολιτική και τα μέτρα αποσύνδεσης των ερευνών ξένων εταιρειών για πετρέλαια στο Β. Αιγαίο από ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρετε στην διαπραγμάτευση το 1987-1988 και συμφωνία για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα απ' την τότε ΕΣΣΔ και τηνΑλγερία, ενώ επί θητείας του στο υπουργείο αυτο ξεκίνησε το αντίστοιχο έργο.

Στην εκπομπή καταγράφεται η δημιουργική και προοδευτική πνοή των μέχρι τότε πολιτικών επιτευγμάτων του Μεσολογγίτη πολιτικού (από την καθιέρωση της δημοτικής στο ραδιόφωνο και την πρώτη παρουσίαση του μουσικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη σ’ αυτό, προδικτατορικά, έως την πρωτοπόρα και εμπνευσμένη πολιτική του για την ένταξη του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας, τον νόμο ν
. 2190/94 για την καθιέρωση αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο, κ.λπ.)

Στην συνέντευξη ο Αναστάσης Πεπονής κάνει ακόμη μια αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας του Ανδρέα Παπανδρέου και με την απόσταση των χρόνων μια ψύχραιμη καταγραφή γεγονότων, εμπειριών και συμπερασμάτων, ενώ αναφέρεται και στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Μεσολόγγι και τις πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις που είχε αναπτύξει με την περιοχή.

Ο Πεπονής υπήρξε σημαντικός διανοούμενος, συγγραφέας αξιομνημόνευτων βιβλίων, από την «Προσωπική μαρτυρία» και το «Η μεγάλη επικοινωνία» έως τα δύο πιο πρόσφατα, «1961-1981, τα γεγονότα και τα πρόσωπα» και «Για το ζήτημα του Αιγαίου».

Η αγάπη του για τη γλώσσα, η έγνοια του για ακρίβεια και λιτότητα στη διατύπωση των διανοημάτων του, τον ανέδειξαν σε εξαίρετο κοινοβουλευτικό ρήτορα και επιτυχημένο συγγραφέα.

Δείτε το Βίντεο:
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ