2014-01-06 17:37:08
Φωτογραφία για Κρίση στο Μπανγκλαντές μετά την εκλογική φάρσα
Το κυβερνών κόμμα κέρδισε στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Μπανγκλαντές εν μέσω αιματηρών επεισοδίων και του μποϊκοτάζ που είχε κηρύξει η αντιπολίτευση, γεγονός που άφησε τους υποψήφιους της Λαϊκής Ένωσης χωρίς αντίπαλο σε πολλές περιοχές.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν μόνο στις 147 από τις 300 εκλογικές περιφέρειες, καθώς στις υπόλοιπες υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος που πρόσκειται στη Λαϊκή Ένωση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επεισοδίων κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον εκατοντάδων εκλογικών κέντρων, τα οποία λεηλάτησαν ή πυρπόλησαν με αποτέλεσμα να σταματήσει η ψηφοφορία σε περίπου 400 από αυτά.

Η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων, τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν ενδέχεται να αυξήσουν την πίεση στην Ουαζέντ να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με την επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP), Χαλέντα Ζία, ώστε να διεξαχθούν νέες εκλογές.


Η Ουαζέντ ή η Ζία έχουν διατελέσει τα τελευταία 22 χρόνια πρωθυπουργοί της χώρας.

Η Λαϊκή Ένωση κέρδισε σε 105 από τις περιφέρειες όπου διεξήχθησαν εκλογές και με τις 147 όπου δεν υπήρχε αντίπαλος διαθέτει πλέον πλειοψηφία μεγαλύτερη των δύο τρίτων στη βουλή. Η Ουαζέντ αναμένεται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέσα στον Ιανουάριο.

«Η άμεση επίπτωση αυτής της χαμηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων θα είναι ότι η κυβέρνηση της Χασίνα θα δεχθεί μεγαλύτερη πίεση να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση», δήλωσε ο Χοσέιν Ζίλουρ Ράχμαν, οικονομολόγος και σύμβουλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης που είχε αναλάβει την εποπτεία των εκλογών.

«Είναι το έσχατο μέσο διαμαρτυρίας των Μπανγκλαντεσιανών και μας λέει ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που διεξάγονται οι εκλογές στη χώρα», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Daily Star κατήγγειλε τις πιο αιματηρές εκλογές στην ιστορία της χώρας και αποκάλεσε τη νίκη της Λαϊκής Ένωσης «χωρίς ουσία», ενώ πρόσθεσε ότι δεν δίνει στο κόμμα «ούτε εντολή, ούτε ηθική νομιμοποίηση για να κυβερνήσει».

Η αντιπολίτευση αποφάσισε χθες να καλέσει σε συνέχιση της γενικής απεργίας έως την Τετάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «την εκλογική φάρσα» και την καταστολή, από την οποία, σύμφωνα με την ίδια, σκοτώθηκαν 22 οπαδοί του BNP.

«Καλέσαμε σε απεργία ώστε η κυβέρνηση να ακυρώσει αυτή την εκλογική φάρσα», δήλωσε οΣαϊρούλ Κάμπιρ εκπρόσωπος του BNP.

«Διαμαρτυρόμαστε για τον θάνατο 22 οπαδών μας που σκοτώθηκαν από την αστυνομία σήμερα», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα New Age κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να έλθει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι «η αδιαλλαξία» της θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

«Η χώρα θα μπορούσε να υποστεί την οργή της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών οργανισμών, ή ακόμα να βρεθεί απομονωμένη οικονομικά και διπλωματικά», αναφέρει η εφημερίδα.

Πριν τις εκλογές οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κοινοπολιτεία είχαν εκφράσει τη βαθιά τους ανησυχία για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της βίας στο Μπανγκλαντές, ενώ αρνήθηκαν και να στείλουν παρατηρητές, εκτιμώντας ότι δεν πληρούνται οι όροι για τη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών εκλογών.

Το BNP, που πριν τις εκλογές ζητούσε τη δημιουργία μιας ουδέτερης και υπηρεσιακής κυβέρνησης για θα εποπτεύσει την εκλογική διαδικασία, επεσήμανε ότι χαμηλή συμμετοχή δικαιώνει την άποψή του ότι οι εκλογές ήταν μια «φάρσα».

Εξάλλου πολλά ηγετικά στελέχη του BNP βρίσκονται στη φυλακή, ενώ η Ζία έχει τεθεί ουσιαστικά υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Μοχάμεντ Καμρούλ Ισλάμ σημείωσε ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες για τη δημοκρατική διαδικασία και επανέλαβε ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν νέες εκλογές οποιαδήποτε στιγμή, έπειτα από συμφωνία με το BNP.

«Όμως πρέπει πρώτα να τερματίσουν τη βία προτού διεξαχθεί διάλογος ώστε να ξεκινήσει η νέα εκλογική διαδικασία», δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός.

Το Μπανγκλαντές είναι η όγδοη πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου, με 154 εκ. κατοίκους, ένας στους τρεις να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ήδη η αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία ενδυμάτων της χώρας, που αποτελεί το 80% των εξαγωγών του Μπανγκλαντές, έχει διαταραχθεί εξαιτίας του αποκλεισμού των μέσων μεταφοράς ενόψει των εκλογών.

Η φετινή χρονιά ήταν η πιο αιματηρή για το Μπανγκλαντές από το 1971, οπότε κήρυξε την ανεξαρτησία του, με έως και 500 νεκρούς, βάσει μη κυβερνητικές οργανώσεις, μετά την καταδίκη σε θάνατο του ηγέτη του Τζαμαάτ ε Ισλαμί (Ισλαμικού Κόμματος) για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το 1971 και εξαιτίας των βίαιων διαδηλώσεων για τις επερχόμενες εκλογές. Περισσότεροι από 150 από τους νεκρούς αυτούς καταγράφηκαν από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που ζητούσε την ακύρωση των εκλογών.

Πλέον μετά τις εκλογές οι παρατηρητές φοβούνται μια αναζωπύρωση της βίας, ενώ κάποιοι προβλέπουν αύξηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ