2014-01-06 22:04:15
Φωτογραφία για Το τέλος του άτυπου γερμανικού μορατόριουμ με την Ελλάδα...!!!
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

«Η αγωνία για την ευρωπαϊκή κρίση επιστρέφει στο Βερολίνο», «η πολιτική του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη», 

 

 «κανένα φως στο τέλος του τούνελ», «το φάντασμα της εξόδου στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει»….

Αυτοί είναι οι πιο εντυπωσιακοί τίτλοι άρθρων στις ηλεκτρονικές εκδόσεις μερικών από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γερμανίας (πχ die Welt, Handelsblatt, Wall Street Journal Deutschlands) τις τελευταίες είκοσι μέρες ή πιο συγκεκριμένα, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, δηλαδή στις 17 Δεκεμβρίου 2013.

Φαίνεται, όπως εξηγούν στο capital διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο, πως ο σχηματισμός της κυβέρνησης του «Μεγάλου Συνασπισμού» δεν έβαλε μόνο τέλος στην –αν και μικρή- πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία που ξεκίνησε από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου (σ.σ. οι ομοσπονδιακές εκλογές έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου 2013) και τελείωσε στις 27 Νοεμβρίου (σ.σ. υπεγράφη η προγραμματική συμφωνία μεταξύ CDU – SPD) , αλλά και στο άτυπο γερμανικό «μορατόριουμ» με την Ελλάδα και την οικονομική και πολιτική κρίση που συνεχίζει να τη μαστίζει.


Σ’ αυτό το «μορατόριουμ» συμμετείχε στο ίδιο διάστημα και ο γερμανικός τύπος με μπαράζ δημοσιευμάτων που επισήμαιναν την «πρόοδο» της Ελλάδας στις δημοσιονομικές ή ακόμα και διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις», αλλά και τις θυσίες του ντόπιου πληθυσμού. Αυτή η στάση, όμως, φαίνεται πως αποτελεί πλέον παρελθόν • Τελευταίο δείγμα της νέας στάσης των γερμανικών ΜΜΕ προς την Ελλάδα ήταν το δημοσίευμα της Welt πριν τέσσερις μέρες (3 Ιανουαρίου) με τίτλο «Η αγωνία για την ευρωπαϊκή κρίση επιστρέφει στο Βερολίνο».

Το άρθρο αυτό βασιζόταν στις δηλώσεις στελεχών της CDU και της CSU.

Ο ομοσπονδιακός βουλευτής, κ. Βόλφγανγκ Μποσμπαχ, συγκεκριμένα, επισήμανε στη Welt πως «είναι αμφισβητήσιμες οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που γίνονται στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο» της Ελλάδας. Αυτό δεν σημαίνει πως ο κ. Μπόσμπαχ έχει αμφιβολία για τη βούληση της κυβέρνησης της Αθήνας με στόχο την υπέρβαση της κρίσης, τονίζει o κ. Μπόσμπαχ στη Welt, αλλά «το ζήτημα είναι αν η ελληνική οικονομία έχει τη δύναμη και την ανταγωνιστικότητα, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την υψηλή υπερχρέωση της. Φοβάμαι ότι αυτό δεν ισχύει».

Στο ίδιο κλίμα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CSU στην Ευρωβουλή, κ. Μάρκους Φέρμπερ, δήλωσε στη Welt πως «ελπίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ξέρει ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της» και συνεχίζει λέγοντας πως η Ελλάδα έχει όσο ποτέ πριν προβλήματα στις ιδιωτικοποιήσεις και στους επιχειρηματικούς διακανονισμούς. Ο κ. Μποσπαχ θεωρεί την Ελλάδα «ακόμα πολύ γραφειοκρατική» και εκτιμά πως στο τέλος της Άνοιξης θα αξιολογηθούν τα μεταρρυθμιστικά βήματα της «και τότε θα δοούμε εάν είναι απαραίτητο ένα τρίτο πακέτο».

• Τέσσερις μέρες πριν από το παραπάνω δημοσίευμα και συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου 2013, η ηλεκτρονική σελίδα της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας, η Handelsblatt, δημοσίευε τις απόψεις ενός γνωστού για τις ευρω-σκεπτικιστικές απόψεις του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή του, κ. Κλάους – Πέτερ Βιλς. Σύμφωνα με τον κ. Βιλς «ο λεγόμενος ευρω- μηχανισμός στήριξης είναι όσο ποτέ πριν θεμελιακά λανθασμένος και για τις επόμενες γενιές παράλογος. Απειλεί επιπλέον την ειρηνική αλληλεγγύη στην Ευρώπη».

• Στις 30 Δεκεμβρίου 2013, η ηλεκτρονική Handelsblatt δημοσίευσε άρθρο και μάλιστα ως πρώτο θέμα της με τίτλο: «Ανεργία στην Ελλάδα: Κανένα φως στην άκρη του τούνελ». Και επεξηγεί λέγοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει θάρρος στους ανθρώπους, αλλά δύό στους τρεις βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον». Η Handelsblatt επισήμανε το γεγονός ότι κάποιος λαμβάνει επίδομα ανεργίας μόνο για 12 μήνες το πολύ και πως κοινωνική βοήθεια ή μία βασική ασφάλιση όπως ισχύει με το πρόγραμμα Hartz IV στη Γερμανία δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

• Στις 29 Δεκεμβρίου ήλθε στο φως της δημοσιότητας το περίφημο άρθρο της Wall Street Journal Deutschlands σύμφωνα με τον τίτλο του οποίου «το φάντασμα της εξόδου της Ελλάδας» από την ευρωζώνη «μπορεί να επιστρέψει». Να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά μετά ειδικά την ψήφιση του τρέχοντος Μνημονίου από την ελληνική βουλή (Νοέμβριος 2012) που κάτι τέτοιο αναφέρεται από τον γερμανικό τύπο.

Διαβάστε ακόμη:

- Der Spiegel: Τι Ελλάδα, τι Αφγανιστάν

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ