2014-01-08 21:06:08
Φωτογραφία για ΣΑΜΑΡΑΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΙΣΜΑΤΑΡΙΔΕΣ, ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ (VIDEO)
Μπαρόζο: Μήνυμα ελπίδας η Ελληνικη Προεδρία

Ρομπάι: Θα είμαστε στο πλευρό σας σε όλο το δρόμο μέχρι την ανάκαμψη

«Οι Έλληνες είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε» είπε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι η χώρα μας που θεωρείτο ως «αδύναμος κρίκος» στο τέλος της ελληνικής προεδρίας θα είναι «σύμβολο ότι η Ευρώπη δουλεύει, μπορεί και θα τα καταφέρει».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι Ελλάδα πλήρωσε αυστηρά δικά της σφάλματα, αλλά και κατασκευαστικές ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέψευσε τις Κασσάνδρες και ανέλαβε την προεδρία. «Πολλοί ήταν εκείνοι που προεξοφλούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη» και στοιχημάτιζαν ότι η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει, είπε ο κ. Σαμαράς.

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί και η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί. Πετύχαμε αυτά που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτα» είπε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι η Ευρώπη πέτυχε «αυτό που πολλοί θεωρούσαν ανέφικτο: να μείνει ενωμένη, να κοιτάξει κατάματα τις αδυναμίες της και να αρχίσει να τις ξεπερνά».


«Στο τέλος της ελληνικής προεδρίας η Ελλάδα θα στέκεται στα πόδια της» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Δεν ξεχνάμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η Ε.Ε. «είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρήθηκε ποτέ: Μια ένωση με αρχές και αξίες, όπου κάθε λαός -χωρίς να χάνει ταυτότητα του- μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα από ότι από μόνος του».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι «ώρα πράξεων και όχι λόγων», ώρα να νικηθεί η ύφεση και να θεμελιωθεί η δημοσιονομική ένωση, η τραπεζική ένωση και το κοινό νόμισμα.

«Κοιτάξτε τι γίνεται γύρω από την Ευρώπη αυτά που μας ενώνουν πολύ σημαντικότερα από αυτά που μας χώρισαν στο παρελθόν» πρόσθεσε και είπε ότι η απάντηση στις φιλοδοξίες και τις ανησυχίες είναι μία: «Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».

Μπαρόζο: Μήνυμα ελπίδας η Ελληνικη Προεδρία

Στην έννοια της Ευρώπης και στην ελληνική προεδρία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην ομιλία του στην τελετή ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε «πρόκληση» την ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα, λέγοντας ότι πρόκειται για μία ευκαιρία και ένα «μήνυμα ελπίδας» για τον ελληνικό λαό, «μία απόδειξη ότι η επίμονη προσπάθεια αποδίδει καρπούς».

Τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε δυσκολίες χωρίς προηγούμενο. «Πολλοί στοιχημάτιζαν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην κατάρρευση της Ευρωζώνης. Τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε» είπε. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού και της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε ότι η επιτυχία του ελληνικού λαού, αποτελεί «επιτυχία της Ευρώπης». «Χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ελλάδα άντεξε και απέφυγε τα χειρότερα, όπως μία άτακτη χρεοκοπία» είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα κοινωνικά προβλήματα, ότι η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, αλλά πρόσθεσε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. «Η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014, ενώ αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα» είπε. «Αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα» δήλωσε. Συνεχάρη τον ελληνικό λαό για το κουράγιο που επέδειξε. «Η ελληνική ιστορία βρίθει ηρώων, ωστόσο ηρωική είναι η ιστορία που γράφτηκε το τελευταίο διάστημα από τον ελληνικό λαό».

Τόνισε ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και συμπλήρωσε ότι η οικονομία δεν θα τεθεί σε κίνδυνο εάν οι προσπάθειες συνεχιστούν.

Νωρίτερα, ο Μπαρόζο αναφέρθηκε σε αυτά που ενώνουν τις χώρες της Ευρώπης. «Η ΕΕ δεν είναι μόνο πολιτικοί θεσμοί, αλλά και σχέσεις μεταξύ λαών και πολιτισμών». Πρόσθεσε ότι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου πραγματοποιείται η τελετή ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «μάς θυμίζει ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη παραμένουν ανοιχτοί τόποι επικοινωνίας» που χαρακτηρίζονται από ανοχή.

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μάς επέτρεψε να οικοδομήσουμε θεσμούς ανάμεσα στις χώρες για να εκλείψουν πόλεμοι και διακρίσεις που ταλάνισαν την Ευρώπη» είπε ο Μπαρόζο τονίζοντας ότι τον Μάιο οι λαοί της Ευρώπης θα συμμετάσχουν στις πρώτες Ευρωεκλογές που θα γίνουν με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία «κάνει τους πολίτες πρωταγωνιστές της διαμόρφωσης πολιτικής στην Ευρώπη».

Ρομπάι: Θα είμαστε στο πλευρό σας σε όλο το δρόμο μέχρι την ανάκαμψη

Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος που απαιτεί θυσίες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, εκτίμησε όμως ότι οι προσπάθειες τόσο στην Ελλάδα, όσο και αλλού αποδίδουν καρπούς.

«Θα είμαστε στο πλευρό σας σε όλο το δρόμο μέχρι την ανάκαμψη» δήλωσε ο δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποδίδοντας -όπως είπε- φόρο τιμής στο θάρρος και τις θυσίες των πολιτών της Ελλάδας.

«Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες.Ολοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας,ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η ΄Ενωση έδειξε αλληλεγγύη», είπε ο Βαν Ρομπάι.

Οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Ρομπάι, δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο για κατά της ανεργίας και υπογράμμισε ότι το 2014, 2014 πρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα κυρίως στον τομέα της ανεργίας».

«Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος, όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ασφάλεια είναι οι στόχοι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μία ισχυρότερη Ε.Ε. είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε όλοι αδελφά έθνη σε καλούς και δύσκολους καιρούς» δήλωσε.

Κάνοντας μία αναφορά στο σήμα της ελληνικής προεδρίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβεβαίωσε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα ακολουθούν τη σωστή ρότα, τονίζοντας: «Είμαστε στο ίδιο καράβι, το οποίο πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς».

«Η Ευρώπη παραμένει η κοινή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη ακολουθούμε την σωστή πορεία. Ήλθε η ώρα να δείξουμε ελπίδα για το μέλλον. Η εκ περιτροπής προεδρία εκπροσωπεί την ιδέα των κοινών στόχων, είναι απόδειξη ότι η Ένωση είναι υπόθεση όλων. Η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία σε τέτοιες ευθύνες, είναι η πέμπτη φορά που έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή» είπε.

''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ