2014-01-09 03:54:07
Φωτογραφία για Βρετανία: Η οικονομική στήριξη στην τ/κ κοινότητα
Τη συνέχιση της «ισχυρής στήριξης» της βρετανικής κυβέρνησης σε όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής λύσης στη... διαίρεση της Κύπρου επιβεβαίωσε στη Βουλή των Λόρδων ο Εμπορικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών λόρδος Ντέιτον.

Το στέλεχος του βρετανικού υπουργείου κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του γνωστού για τις φιλοτουρκικές θέσεις λόρδου Σάρκι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επί της στήριξης, οικονομικής ή άλλης, που έχει παράσχει στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο και τι ποσοστό αυτής στόχευε την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο λόρδος Ντέιτον πρόσθεσε πιο αναλυτικά ότι εντός της τελευταίας πενταετίας η συνεργασία της Βρετανίας με την Κύπρο έχει συμπεριλάβει υποστήριξη κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και παροχή βοήθειας για την προετοιμασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να επιτύχει και να εφαρμόσει μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Η συνεργασία περιελάμβανε επίσης την εκπαίδευση και την ανάπτυξη ικανοτήτων σε μια σειρά θεμάτων, από την οδική ασφάλεια έως την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού στο ποδόσφαιρο.


Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε στην απάντησή του ότι το Πρόγραμμα Βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει έναν προϋπολογισμό 310,65 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2006-2012. Το μερίδιο συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό τον προϋπολογισμό υπολογίζεται γύρω στο 12,5% κατά το 2013. Την τελευταία πενταετία η βρετανική συνδρομή στο κοινοτικό πρόγραμμα βοήθειας ήταν 2,5 εκατομμύρια λίρες.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφώνησε το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ με τους εταίρους στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Μάρτιο, με τη Βρετανία να συνεισφέρει εμμέσως ως μέλος του ΔΝΤ. Ωστόσο, η βρετανική συμμετοχή δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς, καθώς τα μέλη του Ταμείου μετέχουν με σταθερή συνδρομή και όχι επί συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Ο λόρδος Ντέιτον σημείωσε επίσης την τεχνική βοήθεια που παρείχε στην Κύπρο η βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με την αποστολή αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα, το βρετανικό κυβερνητικό στέλεχος έκανε λόγο για αρκετά διμερή προγράμματα συνεργασίας με την Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια με συνολικές δαπάνες 140.000 λιρών. Το 2013-14, όπως πρόσθεσε, η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα αναμένεται να φτάσει το ποσό των 75.580 λιρών. Παράλληλα, από το 2006 και μετά το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνεισφέρει απευθείας περίπου 189.100 λίρες στο έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων στην Κύπρο.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ