2014-01-09 12:18:06
Φωτογραφία για Πρόστιμο 150.000 ευρώ στη Google και στη Γαλλία
To μέγιστο προβλεπόμενο πρόστιμο, 150.000 ευρώ, στην αμερικανική εταιρεία Google, ανακοίνωσε ότι επιβάλει η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας (Cnil).

Ο λόγος είναι, όπως αναφέρει η Επιτροπή, διότι η Google, εξακολουθεί να αρνείται να συμμορφωθεί με τη γαλλική νομοθεσία όσον αφορά την πολιτική της περί απορρήτου των δεδομένων στο ίντερνετ.

Η αντιδικία αφορά την πολιτική περί απορρήτου της Google. Το Μάρτιο του 2012 η αμερικανική εταιρεία ένωσε περίπου εξήντα κανονισμούς χρήσης σε έναν. Έτσι, συγχώνευσε τα δεδομένα των υπηρεσιών της που άλλοτε ήταν ξεχωριστές, όπως το Gmail και το Google+.

Τότε η γαλλική Επιτροπή ζήτησε από την Google να γνωστοποιεί την σκοπιμότητα των προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώνει όταν ένας χρήστης του ίντερνετ χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ή σερφάρει στη μηχανή αναζήτησής της. Αλλά και να ορίσει μια διάρκεια για τη διατήρηση αυτών των δεδομένων.


Ακόμη η Cnil είχε ζητήσει από την Google να πληροφορεί και να ζητεί προηγουμένως την σύμφωνη γνώμη των χρηστών του διαδικτύου προτού εγκαταστήσει στους υπολογιστές τους "cookies".

Τον Σεπτέμβριο του 2013, όμως η Cnil διαπίστωσε ότι η Google δεν είχε «υλοποιήσει τις τροποποιήσεις που της ζητήθηκαν». Έτσι, ξεκίνησε την επίσημη διαδικασία επιβολής κυρώσεων όπως προβλέπεται από τον νόμο περί πληροφορικής και ελευθεριών.

Σημειώνεται ότι η Cnil εκτός του χρηματικού προστίμου που αποφάσισε να επιβάλει, έδωσε επίσης εντολή στην Google να δημοσιεύσει «μία ανακοίνωση σχετική με αυτήν την απόφαση στην κεντρική σελίδα της google.fr εντός οκτώ ημερών από την κοινοποίηση» της απόφασης αυτής. Κι αυτό για 48 ώρες.

Υπενθυμίζεται πως οι νέοι κανονισμοί της Google περί απορρήτου είχαν καταγγελθεί το 2012 από τις αρμόδιες αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων και των 27 τότε χωρών μελών της ΕΕ.

Όλες την είχαν καλέσει να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία περί Πληροφορικής και Ελευθεριών. Έξι από αυτές τις υπηρεσίες — της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας — κίνησαν διαδικασίες κατά της Google.

Η ισπανική υπηρεσία κάλεσε την Google στις 19 Δεκεμβρίου να καταβάλει πρόστιμο 900.000 ευρώ για «σοβαρές παραβιάσεις» της ιδιωτικής ζωής.
Τα Νέα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ