2014-01-09 16:48:07
Φωτογραφία για Ηλεία: «Πληγή» τα ετοιμόρροπα κτίρια στην Αμαλιάδα
Στο προσκήνιο ήρθε πάλι το θέμα με τα ετοιμόρροπα κτίρια στην Αμαλιάδα και τους κινδύνους που κρύβουν για διερχόμενους οδηγούς και πεζούς, με αφορμή την κατάρρευση τμήματος ετοιμόρροπης κατοικίας στην οδό Θερμοπυλών.

Το περιστατικό καταγράφηκε ανήμερα των Θεοφανείων, όταν ένα μεγάλο τμήμα της ετοιμόρροπης κατοικίας κατέρρευσε επί του δρόμου και είναι ευτύχημα που εκείνη την στιγμή δεν περνούσε από το σημείο κάποιος, γιατί οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες.

Αναμένεται η κατεδάφιση

Περίοικοι που αντίκρισαν το πεσμένο κτίριο, το οποίο δεν άντεξε από τις καιρικές συνθήκες, ενημέρωσαν την Αστυνομία και παράλληλα ενημερώθηκε και ο δήμος Ήλιδας και από προχθές έχει αποκλειστεί το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου και έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Θερμοπυλών, μέχρι ότου απομακρυνθούν τα χώματα από το σημείο.

Ο δήμος Ήλιδας έχει κινήσει ήδη διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει σε κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτιρίου, το οποίο όπως διαπιστώθηκε έχει κατασχεθεί από τη ΔΟΥ Πατρών και πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες πριν δοθεί το «πράσινο φως».


Ωστόσο, το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στην πόλη. Σε παρακείμενη κατοικία, στην οποία διαμένουν τρία άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στατικότητας, τμήμα της σκεπής έχει καταρρεύσει και είναι ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσει ολόκληρο το κτίσμα, καταπλακώνοντας τους ιδιοκτήτες του.

Και σε αυτή την περίπτωση ο δήμος αναζητά λύση, προκειμένου να πειστούν οι ιδιοκτήτες να απομακρυνθούν από το κτίριο, να βρεθεί ένα νέο κατάλυμα και στην συνέχεια να κατεδαφιστεί το κτίριο.

Καταρρέουν καθημερινά

Πολλά ανάλογα προβλήματα, με ετοιμόρροπα κτίρια παρατηρούνται σε πολλά σημεία της Αμαλιάδας, απομεινάρια του σεισμού της 8ης Ιουνίου του 2008. Κτίρια, τα οποία αν και ακατάλληλα για χρήση δεν κατεδαφίστηκαν ποτέ και σιγά- σιγά, καταπονημένα από τις καιρικές συνθήκες, έχουν αρχίσει να καταρρέουν τμηματικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια ασφάλεια.

Κτίρια που κρέμονται από μία κλωστή και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος είναι ορατός όσο ποτέ. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δήμου Ήλιδας κ. Δημήτρης Παναγιωτάρας, η αρμοδιότητα για την κατεδάφιση των κτιρίων ανήκει στους ιδιοκτήτες και φυσικά ο δήμος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επωμιστεί το τεράστιο κόστος.

Βέβαια, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες δηλώνουν αδυναμία και ο δήμος εξετάζει πλέον τις σοβαρότερες περιπτώσεις, προκειμένου να κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε τα άκρως επικίνδυνα κτίσματα να κατεδαφιστούν με κάποιο τρόπο, πριν καταπλακώσουν διερχόμενους.

Η διαδικασία πάντως δεν είναι διόλου απλή, καθώς απαιτείται αίτημα στην Πολεοοδομία, ακολουθεί αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έλεγχος από αρμόδια επιτροπή, έκδοση σχετικού πορίσματος και πάει λέγοντας Είναι χαρακτηριστικό, ότι για δύο περιπτώσεις κτιρίων τα οποία πρόκειται να κατεδαφιστούν άμεσα, ο δήμος Ήλιδας έχει κινήσει τις διαδικασίες τουλάχιστον ένα χρόνο πριν!

«Κάνουμε ενέργειες και καλούμε τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε κατεδάφιση, σε κτίρια τα οποία είναι απολύτως επικίνδυνα. Προσπαθούμε και εμείς να παρέμβουμε, όπου αυτό είναι εφικτό, είναι όμως μία χρονοβόρα διαδικασία και θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάρας.

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ