2014-01-11 01:04:07
Φωτογραφία για Morgan Stanley: Προειδοποιεί για επερχόμενη κρίση στην Ιαπωνία
Ο πληθωρισμός και οι αυξημένες δαπάνες απειλούν να ωθήσουν την οικονομία της Ιαπωνίας στο χείλος του γκρεμού, εν μέσω ενδείξεων ότι οι επενδυτές κρατικών ομολόγων προετοιμάζονται για αύξηση στις τιμές καταναλωτή, προειδοποιεί η Morgan Stanley, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στη χθεσινή δημοπρασία κρατικών ομολόγων συνδεδεμένων με το ύψος του πληθωρισμού, οι τιμές κινήθηκαν σε υψηλότερα των εκτιμήσεων επίπεδα, καθώς οι προσφορές των επενδυτών υπερκάλυψαν το ποσό κατά 2,87 φορές. Η απόδοση του 10ετούς μη καλυμμένου ομόλογου πιθανότατα θα «σκαρφαλώσει» στο 0,84% έως το τέλος του 2014, επιφέροντας απώλειες ύψους 0,5%, σύμφωνα με εκτιμήσεις και στοιχεία αναλυτών που επεξεργάστηκε το Bloomberg.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 2003, που οι κρατικοί τίτλοι Ιαπωνίας καταγράφουν απώλειες, σύμφωνα με το δείκτη Bank of America Meriill Lynch index.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει ορίζοντα δύο έως τριών ετών προκειμένου να περιορίσει τις δαπάνες ή σε διαφορετική περίπτωση, να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση, σύμφωνα με τον Robert Feldman, τον επικεφαλής οικονομικής έρευνας για την Ιαπωνία, στην Morgan Stanley MUFG Securities Co
. Η κυβέρνηση ξεκινώντας από φέτος, θα διπλασιάσει σε δύο στάδια, τον εθνικό φόρο επί των πωλήσεων που βρίσκεται στο 5%, καθώς η ενίσχυση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας κατά περισσότερο από 4% και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους το επόμενο δημοσιονομικό έτος, θα αντισταθμίσουν την αύξηση των εσόδων, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Υπάρχει κίνδυνος οι πληρωμές τόκων να διογκωθούν, εάν η κυβέρνηση αποτύχει να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, σε περίπτωση που πληθωρισμός και αποδόσεις ομολόγων κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα» δήλωσε ο Feldman. «Απούσης της αύξησης των φορολογικών εσόδων από μια αισθητή βελτίωση στην πραγματική οικονομία, υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης».

Η «ψαλίδα» στις αποδόσεις μεταξύ του 10ετούς κρατικού ονομαστικού ομολόγου και του αντίστοιχου συνδεδεμένου με τον πληθωρισμό, διευρύνθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης (ήτοι 0,05 ποσοστιαίες μονάδες), αγγίζοντας χθες τις 1,08 ποσοστιαίες μονάδες και έχει σημειώσει μικρή αλλαγή σήμερα. Η διαφορά μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών αποδόσεων, που αποτυπώνει τις προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό, μπορεί να ανέλθει ακόμη και κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, αναφέρει στο Bloomberg ο Yuya Yamashita, υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων στην JPMorgan Chase στο Τόκυο.

«Το πιο σημαντικό είναι το αν θα υπάρχουν μισθολογικές αυξήσεις αλλά και το κατά πόσο αυτές θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, και έχω θετική εικόνα επ’ αυτού», δήλωσε ο Yamashita. «Με όλα τα άλλα σταθερά, ο υψηλός πληθωρισμός, αυξάνει τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η JPMorgan εκτιμά ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου θα αγγίξουν φέτος το 0,8%.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ