2012-04-16 17:10:43
Φωτογραφία για THIS IS....BARCHA
 THIS IS....BARCHA

16/4/2012

Το προφίλ, αλλά και το πως έφτασε η Μπαρτσελόνα στο Final-Four, με τους Ναβάρο-Λόρμπεκ να ηγούνται των Καταλανών. Σε βίντεο οι αγώνες της προσεχής αντιπάλου του Ολυμπιακού.Η Μπαρτσελόνα θα είναι ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στον δεύτερο ημιτελικό του Final-Four (Παρασκευή 11 Μαΐου) στην Κωνσταντινούπολη, με τις δύο ομάδες να διεκδικούν σε ένα παιχνίδι την είσοδο τους στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Οι Καταλανοί έφτασαν στην τελική φάση της Euroleague έχοντας το καλύτερο ρεκόρ στον θεσμό, καθώς διαθέτουν την ομάδα που σημείωσε τις περισσότερες νίκες και τις λιγότερες ήττες στον δρόμο της προς την Τουρκία. Από τα 19 ματς που έδωσαν οι "μπλαουγκράνα" κέρδισαν τα 18, χάνοντας μόλις σε ένα, και αυτό από την Σιένα στην Τοσκάνη, στην αρχική φάση των ομίλων.

Αναμφισβήτητα, το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο είναι η ΤΣΣΚΑ, η οποία διαθέτει το -μακράν- καλύτερο και ποιοτικότερο ρόστερ στην διοργάνωση
. Κανείς, όμως, δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την Μπαρτσελόνα. Ακόμη και οι... διαστημικοί Μοσχοβίτες ηττήθηκαν σε δύο παιχνίδια, σε αντίθεση με τους Καταλανούς που έχασαν μόλις ένα. Οι "μπλαουγκράνα" φέτος δεν παίζουν μπάσκετ που εντυπωσιάζει, όπως την σεζόν 2009-10 όταν και κατέκτησαν την Euroleague (στον τελικό επί του Ολυμπιακού), αλλά σαφέστατα διαθέτουν μία πάρα πολύ καλή και σταθερή σε απόδοση ομάδα, η οποία από το ρόστερ που θριάμβευσε στο Final-Four του Παρισιού (προ διετίας) έχει κρατήσει έξι παίκτες: Ναβάρο, Λόρμπεκ, Μάικλ, Βάθκεθ, Εντόνγκ και Σάντα. Διαθέτουν, λοιπόν, κορμό, εμπειρία και ομοιογένεια, ενώ στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου παραμένει (από τότε) ο 40χρονος Ισπανός κόουτς, Τσάβι Πασκουάλ.

Η Μπαρτσελόνα στην πρώτη φάση της Euroleague τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, έχοντας ρεκόρ νικών 9-1, με την μοναδική της ήττα να παραμένει εκείνη από την Σιένα στην Ιταλία με σκορ 77-74. Τα περισσότερα παιχνίδια, μάλιστα, τα κέρδισε με διαφορά στο σκορ, όντας ικανότατη και αποτελεσματική, τόσο στην Βαρκελώνη, όσο και μακριά από το "σπίτι" της. Πρόκειται για μία συγκροτημένη ομάδα, με ισορροπία στον τρόπο που λειτουργεί στο παρκέ, καθώς μπορεί να "πάρει" ματς, είτε από την επίθεση της, είτε από την άμυνα της. Μπορεί να μην διαθέτει την ποιότητα που έχει το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ, αλλά, έχει παίκτες που έχουν ρόλους στο σύνολο. Και όταν οι "μπλαουγκράνα" βγάλουν αυτοματισμούς στο παρκέ  και βρουν ρυθμό στο παιχνίδι τους, δύσκολα αντίπαλος μπορεί να τους σταματήσει.

Το μεγάλο αστέρι της Μπαρτσελόνα είναι -αναμφισβήτητα- ο εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων μπασκετμπολιστών την τελευταία δεκαετία, Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι ο παλιός-πολύ καλός "Λα Μπόμπα", καθώς ο Ισπανός γκαρντ την τρέχουσα σεζόν έχει ταλαιπωρηθεί από αρκετούς τραυματισμούς, οι οποίοι τον ανάγκασαν να χάσει τέσσερα ματς της ομάδας στην Euroleague, ενώ και η απόδοση του έχει ελαφρώς... πέσει. Στους σκόρερς, μάλιστα, είναι δεύτερος στην σχετική λίστα με 13.3 πόντους, καθώς πρώτος είναι ο "δαιμόνιος" Εράζεμ Λόρμπεκ με 13.8 πόντους. Ο σπουδαίος Σλοβένος πάουερ-φόργουορντ, είναι ο καλύτερος παίκτης των Καταλανών φέτος, πραγματοποιεί καταπληκτική σεζόν και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Κάτι που σημαίνει πως οι Γιώργος Πρίντεζης και Πέρο Άντιτς θα πρέπει να κάνουν πολύ καλή δουλειά ώστε να τον περιορίσουν.

Αφού, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε στο TOP-16 (με 9-1 νίκες), εκεί "σκούπισε" όλους τους αντιπάλους της στον όμιλο, μετρώντας ρεκόρ 6-0 νίκες, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ, και επικρατώντας μέσα-έξω επί των Μακάμπι, Καντού και Ζαλγκίρις, φτάνοντας με πανηγυρικό τρόπο στο Final-Four της Κωνσταντινούπολης. Και από την ήττα στην Τοσκάνη, οι Καταλανοί μετρούν στην Εuroleague "10 wins in a row", κάτι που δεν διαθέτει άλλη ομάδα στον θεσμό. Ένα σερί στο οποίο ο Ολυμπιακός καλείται να βάλει τέλος στις 11 Μαΐου στην Τουρκία, ώστε οι Πειραιώτες να φτάσουν στον τελικό.

Οι "μπλαουγκράνα" σαφώς και βασίζονται στην ομαδικότητα τους και στην καλή λειτουργία του συνόλου, αλλά διαθέτουν και τους σπουδαίους παίκτες που θα ηγηθούν την προσπάθειας. Εκείνους που θα κάνουν την διαφορά. Οι καλαθοσφαιριστές που ξεχωρίζουν, λοιπόν, από το ρόστερ των "μπλαουγκράνα", είναι ο Καταλανός σούτινγκ-γκαρντ, Κάρλος Ναβάρο (13.3π, 3.2 ασ), ο Σλοβένος πάουερ-φόργουορντ, Εράζεμ Λόρμπεκ (13.8π, 4.7ρ), ο Βραζιλιάνος πλέι-μέικερ, Μαρσελίνιο Χουέρτας (8.1π, 4.6ασ), ο Αμερικανός σμολ-φόργουορντ (παίζει και στο "2"), Τσακ Έιντσον (8.5π, 3.5ρ, 2.6ασ) και ο συμπατριώτης του (και επίσης "3άρι") Πιτ Μάικλ (9.8π, 4.3ρ), με τον γιγαντόσωμο (2.13μ) Σενεγαλέζο σέντερ, Μπονιφάς Ν'ντονγκ (5.9π, 3.4ρ), να είναι το -κυρίως- βασικό "5άρι" της "Μπάρτσα". Χρειάζονται προσοχή, πάντως, και ο υψηλόσωμος (2.17μ) Σέρβος σέντερ, Κόστα Πέροβιτς (4.8π, 3.3ρ), με τους Βάθκεθ, Ίνγκλις και Σάντα να αποτελούν χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις, όποτε χρειαστεί.

Τα αποτελέσματα της Μπαρτσελόνα στην Euroleague (2011-2012):

Το ρόστερ της Μπαρτσελόνα:

Αναλυτικά τα στατιστικά των παικτών της Μπαρτσελόνα:

  Μπαρτσελόνα - Γαλατασαράι 79-50

Best Moments: Barcelona Regal-GS Medical Park από Euroleague_Basketball   Μπαρτσελόνα - Καντού 65-60

Best Moments: Barcelona Regal-Bennet Cantu από Euroleague_Basketball Μακάμπι - Μπαρτσελόνα 57-71

Best Moments: Maccabi Electra-Barcelona Regal από Euroleague_Basketball Ζαλγκίρις - Μπαρτσελόνα 58-67

Best Moments: Zalgiris-Barcelona Regal από Euroleague_Basketball   Μπαρτσελόνα - Ούνιξ Καζάν 66-63

Game of the Week Highlights: FC Barcelona... από Euroleague_Basketball Ο σπουδαίος Λόρμπεκ εν δράσει:

Player of the Game: Lorbek, Barcelona Regal από Euroleague_Basketball   www.redplanet.gr/
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ