2014-01-11 15:23:19
Φωτογραφία για Πύργος: Απογοητευτική η κίνηση τις γιορτές και στην λαϊκή αγορά αγροτικών προϊόντων
Χειρότερα και από τις καθημερινές, κινήθηκαν οι λαϊκές αγορές της Ηλείας την περίοδο των εορτών, διαψεύδοντας τις ελπίδες των πωλητών- αγροτών. Οι καταναλωτές δεν εκμεταλλεύτηκαν όπως η πλειοψηφία θα ανέμενε, τα φρέσκα και φθηνά αγροτικά προϊόντα των πάγκων της λαϊκής, και όσοι το έπραξαν, ψώνισαν με προσοχή και σε μετρημένες ποσότητες Οι αγρότες παραγωγοί, φανερά απογοητευμένοι μίλησαν για την χειρότερη ίσως χρονιά των τελευταίων ετών από άποψη πωλήσεων ενώ εξέφρασαν και την αβεβαιότητα τους για το μέλλον των καλλιεργειών τους καθώς αυτές πλέον κρίνονται ασύμφορες.

«Χάλια! Ούτε τις καθημερινές δεν ήταν έτσι» επισήμανε ο κ. Αθανάσιος Κατσίγιαννης, αγρότης- πωλητής τονίζοντας ότι η κρίση έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό όλα τα νοικοκυριά που ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα λαχανικά και τα φρούτα, πολλοί πλέον τα στερούνται. «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Ψωνίζει τα απολύτως απαραίτητα και αυτά σε μετρημένες ποσότητες. Σκεφτείτε ότι έρχεται και μας λέει «έχω δυο ευρώ να πάρω την τσάντα με τις πατάτες;».


Τη δίνουμε, τι να κάνουμε. Ή σε άλλη περίπτωση παλιοί γνώριμοι πελάτες μας, ζητούν να ψωνίσουν και να μας πληρώσουν στην επόμενη λαϊκή. Πάλι τους δίνουμε και ας βγούμε χαμένοι… Ο κόσμος δυστυχώς υποφέρει και μαζί με αυτούς και εμείς. Τα προϊόντα μας έχουν μείνει μέσα στο χωράφι και έχουμε πιάσει πάτο. Σε τέτοιο σημείο που σκεφτόμαστε να καλλιεργήσουμε ξανά. Τι να καλλιεργήσεις αφού μόνο φόρους βάζουν και όλα ακριβαίνουν, από τα φυτοφάρμακα μέχρι και τα σπόρια».

Δραματική κατάσταση

Πλήρως απογοητευμένος από την κίνηση που επικράτησε τις γιορτές και εξακολουθεί να επικρατεί, εμφανίστηκε και ο αγρότης κ. Σάκης Καράμπελας. «Δράμα, δεν κινείται τίποτα. Δεν δουλέψαμε όπως θα περιμέναμε και όσοι ψώνισαν πήραν πολύ μικρές ποσότητες. Ειλικρινά αυτό μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης τελείωσε. Κατάφεραν το στόχο τους. Γιατί αν τελειώσουν τον αγρότη, τελειώνουν όλα…».

Ψώνια, μετρημένα

Τα απολύτως απαραίτητα, τόνισε ο αγρότης- πωλητής κ. Κώστας Τασσόπουλος, πως ψώνισαν για τις γιορτές και γενικότερα ψωνίζουν κάθε Τετάρτη από τη λαϊκή αγορά του Πύργου οι καταναλωτές. «Έχουν πάψει πλέον να είναι… πλεονέκτες και ψωνίζουν τα απολύτως απαραίτητα για το τραπέζι τους. Η κίνηση ήταν ιδιαίτερα μικρή ωστόσο καταφέραμε στο δικό μας πάγκο να δουλέψουμε κάπως, μιας και τα προϊόντα που έχουμε «τραβιούνται» τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι λόγω και της φτώχιας, οι καταναλωτές επιλέγουν τη λαϊκή καθώς σε αυτή μπορούν να βρουν ποικιλία προϊόντων σε καλές τιμές».

Ικανοποιημένη δήλωσε πως έμεινε από την καταναλωτική κίνηση η κ. Μπαλμπόνα Τσέλα τονίζοντας ότι παρά την κρίση και το γεγονός ότι τα περισσότερα νοικοκυριά με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, τα απαραίτητα για την διατροφή τους, τα αγόρασαν.

«Δόξα το Θεό, ας μην παραπονιόμαστε γιατί υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Σίγουρα θα περιμέναμε η κίνηση να είναι μεγαλύτερη αλλά και πάλι δεν πειράζει. Άλλωστε στη λαϊκή αγορά μπορεί ο καταναλωτής να βρει πολύ καλές τιμές και ποικιλία ειδών και να ψωνίσει ότι θέλει στην τιμή που θέλει. Για παράδειγμα, εγώ το σπανάκι το πουλάω 1,50 ευρώ, κάποιος άλλος μπορεί να το’ χει 1 ευρώ και πιο πέρα και πιο φθηνά. Όπως καταλαβαίνεται έχουν επιλογή…».

Κική Κολοβέρου

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ