2014-01-11 20:20:30
Φωτογραφία για To σουηδικό μοντέλο διαψεύδει τον Αδωνι
Κυβερνητικοί παράγοντες υπερασπίστηκαν το χαράτσι στα νοσοκομεία επικαλούμενοι τη Σουηδία. Η «Εφ.Συν.» ταξίδεψε στη σκανδιναβική χώρα και ακτινογραφεί το σϋστημά της που πρέπει να κάνει τον υπουργό Υγείας να ντρέπεται.

Αποκοπή: Κ. Ζαφειρόπουλος - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Την κατάργηση της καταβολής του ποσού των 25 ευρώ από ασθενείς για την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία και ταυτόχρονα την αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής τσιγάρων και καπνού προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

To 25ευρω στα νοσοκομεία έγινε χαράτσι στα τσιγάρα και ο υπουργός Υγείας φανερά ενοχλημένος υπερασπίζεται την αρχική του πρόταση («...καλό είναι ό,τι ψηφίζουμε να μην ξηλώνεται»).

Την εκτίμηση ότι «η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχιστεί αν εκείνοι που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία (που δεν είναι οικονομικά αδύνατοι, που δεν είναι χρονίως πάσχοντες ή άτομα με ειδικές ανάγκες) δεν αναλάβουν να πληρώσουν ένα μικρό έστω μέρος αυτού του κόστους λειτουργίας» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank και καταλήγουν ότι η μη εφαρμογή του 25ευρου για νοσηλεία «αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση»!


Την ίδια ώρα κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρονται στην ανάγκη υιοθέτησης του σουηδικού μοντέλου «όπου ο πολίτης πληρώνει για την υγεία».

Διαχείριση απ' τους δήμους

Η «Εφ.Συν.», αφού επισκέφθηκε τα μεγαλύτερα σουηδικά νοσοκομεία; συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές, διευθυντές μονάδων και οικονομολόγους υγείας, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της σουηδικής «ακτινογραφίας», έχοντας πάντα υπόψη την αντιεπιστημονικότητα της σύγκρισης μέτρων που έχουν ληφθεί σε διαφορετικές χώρες υπό διαφορετικές συνθήκες.

• Πρώτη και κρισιμότερη διαφορά του σουηδικού συστήματος με το ελληνικό είναι πως η ιδιωτική δαπάνη υγείας στη Σουηδία είναι η μισή απ' ό,τι στην Ελλάδα και η δημόσια δαπάνη 40% παραπάνω (ανά κάτοικο) με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

• Μέσα στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους ένας ασθενής μπορεί να πληρώσει ιατρικά έξοδα μέχρι και 160-180 ευρώ. Αυτό το ποσό δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπεραστεί. Οσες μέρες χρειαστεί να μείνει μέσα, όσο σοβαρό και να είναι το περιστατικό που έχει.

• To σύστημα υγείας το διαχειρίζονται αποκεντρωμένα οι δήμοι, που ορίζουν πόσο θα πληρώνει ένας ασθενής τον γιατρό του.

Κατά μέσο όρο η επίσκεψη στα πολύ οργανωμένα κέντρα υγείας κοστίζει 120 κορόνες, περίπου 12 ευρώ. To 70% των περιστατικών καλύπτεται από τα κέντρα υγείας, τα οποία δίνουν παραπεμπτικό για εισαγωγή σε νοσοκομείο. Αυτή κοστίζει 20 ευρώ. Για τους νέους έως 2O χρόνων είναι δωρεάν. To κόστος νοσηλείας σε νοσοκομείο ανά μέρα κυμαίνεται από 8 έως 12 ευρώ. Μια σοβαρή εγχείρηση bypass με 10ήμερη παραμονή στο νοσοκομείο κοστίζει 120 ευρώ το πολύ. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, ο ταξιτζής που μας πήγε στο νοσοκομείο εισπράττει μεικτά 3.500 ευρώ μηνιαίως (φόρος εισοδήματος 35%)·

• Η Σουηδία, της κορόνας και του 8% ανεργίας, έχει πληθυσμό ανάλογο με της Ελλάδας. 9,5 εκατομμύρια. Τους αναλογούν 130 νοσοκομεία, όσα περίπου και στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 6 είναι τα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Κάθε Σουηδός είναι καταχωρισμένος σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, έχει τον προσωπικό του ηλεκτρονικό φάκελο και συνήθως έχει τον προσωπικό γενικό γιατρό του τοπικού πρωτοβάθμιου κέντρου υγείας. Σε όποιο σημείο της χώρας και γα βρεθεί, οποιοσδήποτε γιατρός ή νοσηλευτής μπορεί να βρει το ιστορικό του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

• Κρίσιμη διαφορά ενός σουηδικού με ένα ελληνικό νοσοκομείο είναι ο ρόλος του νοσηλευτή: Αναλογούν 6-8 ασθενείς το πολύ ανά νοσηλευτή, κι αυτός εργάζεται 38 ώρες τη βδομάδα, μπορεί να κάνει μόνο μέχρι 200 (πληρωμένες) ώρες υπερωρίας τον χρόνο, παίρνει 2.500 ευρώ ο νέος, 3.500 ευρώ η προϊσταμένη. Ο εξειδικευμένος νοσηλευτής είναι ο συνομιλητής του ασθενούς.

• Μεγάλη διαφορά παρατηρείται και στον ρόλο του γιατρού. Ο Νίκος Μερκούδης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος. Δουλεύει 3 εβδομάδες στο δημόσιο νοσοκομείο της Ουψάλας και μία σε ένα ιδιωτικό. Ποτέ ταυτόχρονα. Κανένας γιατρός στη Σουηδία δεν επιτρέπεται να δουλεύει σε δημόσιο νοσοκομείο το πρωί και να έχει ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα. Κανένας γιατρός -όπως και οι περισσότεροι πολίτες- στη Σουηδία δεν μπορεί να πλουτίσει υπερβολικά. Στο ιδιωτικό νοσοκομείο, που δουλεύει ο N. Μερκούδης, γίνονται δεκτά περιστατικά ρουτίνας και δεν επιτρέπονται οι σοβαρές επεμβάσεις. To κόστος για τον ασθενή είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό στα δημόσια.

Στη Σουηδία της σοσιαλδημοκρατικής παράδοσης αλλά και της προτεσταντικής ηθικής, το κράτος αντιμετωπίζεται ακόμα και σήμερα ως σύμμαχος του πολίτη, ο οποίος όμως έχει την «υποχρέωση» να προσέχει την υγεια του μέσα από τον τρόπο ζωής, όχι μόνο για το δικό του καλό αλλά και για το καλό του συνόλου.

«Εχετε ατομική ευθύνη ως πολίτης για την υγεία σας», μας κουνά το χέρι ο Γκούναρ Ολσεν, υπεύθυνος για την ποιότητα και την ασφάλεια των ασθενών στο φημισμένο νοσοκομείο «Καρολιννα». «To 50% των καρκίνων οφείλονται στον τρόπο ζωής μας», επισημαίνει. Εξω από το γραφείο του, η συννεφιά της μεσημεριανής (αλλά σκοτεινής) Στοκχόλμης ωχριά μπροστά στην επικίνδυνη αθηναϊκή αιθαλομίχλη.

Πρόσκληση στον υπουργό

«Ο πολίτης απαιτεί από το κράτος τις υπηρεσίες και τις έχει. Αυτονόητα χωρίς φακελάκι, αρκεί ο φόρος του. Τόσο απλό, ας έρθει ο κ. Γεωργιάδης να δει το σουηδικό σύστημα υγείας. Είναι ευπρόσδεκτος εδώ για να καταλάβει τις διαφορές» επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο νευροχειρουργός στο Στόκχολμ Σπάιν Σέντερ, Ηλίας Νικολάΐδης. Ο μισθός του είναι 8.000 ευρώ τον μήνα μεικτά, το νοσοκομείο καταβάλλει μαζί με τις εισφορές 13.000 και μετά τους φόρους το καθαρό του εισόδημα είναι 4.000 ευρώ.

«Η υπόθεση ότι η εισαγωγή του εισιτηρίου θα αυξήσει τα έσοδα του συστήματος υγείας σας είναι τουλάχιστον άστοχη, αφού η πληρωμή για πρόσβαση από μόνη της θα αποτρέπει πολλούς από τη χρήση απαραίτητων υπηρεσιών», εξηγεί ο Γκούναρ Ολσεν, επισημαίνοντας πως ναι μεν ο στόχος είναι ο ασθενής να μην εισέρχεται χωρίς λόγο στο νοσοκομείο, αλλά αυτό προϋποθέτει αναπτυγμένα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας αστικού τύπου, περισσότερες επεμβάσεις και θεραπείες ημέρας, προληπτική ιατρική, δημιουργία πρωτοκόλλου ελέγχων των νοσηλίων και των προμηθειών. Πολλά από αυτά δηλαδή που εισηγούνται οι Ιατρικοί Σύλλογοι στην Ελλάδα.

Οι αυταπάτες του «επίγειου παράδεισου»

Η ΣΟΥΗΔΙΑ TOY 2014 δεν έχει σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία του Ούλοφ Πάλμε. Tις δεκαετίες από το '50 έως το '80 το αστικό κράτος ως αντίβαρο στις σοσιαλιστικές χώρες ανέπτυξε ένα καθολικό σύστημα υγείας για όλους (άσχετα αν εργάζονται ή όχι ή αν είναι μετανάστες), επένδυσε μεγάλα ποσά, ανέπτυξε την έρευνα. 

Οι δωρεάν υπηρεσίες είχαν στην αρχή συμμετοχή με συμβολικό ποσό. Οι εγγενείς καπιταλιστικές αντιθέσεις όμως και οι συνεχείς αναδιαρθρώσεις επηρέασαν και τον τομέα τns υγείας ήδη από τη δεκαετία του '90 με κλείσιμο δομών και εισαγωγή εισιτηρίου.

• Από δημοσκοπήσεις της σουηδικής τηλεόρασης, SVT, τον Σεπτέμβρη του 2013, προκύπτει ότι το 60% των Σουηδών πιστεύει πως n κατάσταση στην υγεία έχει χειροτερέψει δραματικά τα τελευταία χρόνια.

• To τηλεοπτικό κανάλι TV4 υπολογίζει τις μειώσεις στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό τα επόμενα 2-3 χρόνια σε 3.000 άτομα, πέρα από τις Περικοπές που έχουν γίνει ήδη. 

• Στις αρχές του Δεκέμβρη 2013, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λουντ, στη νότια Σουηδία, ανακοίνωσε ότι πρέπει να περικόψει 4 εκατομμύρια ευρώ. Οι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν έντονα ότι με τις περικοπές αυτές κινδυνεύει n υγεία των ασθενών. Η τοπική διοίκηση στο Vosterbotten, στη βόρεια Σουηδία, θα περικόψει τα επόμενα δύο χρόνια 14 εκατομμύρια ευρώ από τις υπηρεσίες υγείας στην περιοχή.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ