2014-01-12 09:38:00
Φωτογραφία για Σκηνικό τρόμου στήνουν «Παππούδες» και «εγγόνια» της τρομοκρατίας
ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΕΛ.ΑΣ.

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποτρέψει μία ιστορική σύγκλιση των τρομοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα, που θα ανοίξει νέο αιματηρό κύκλο αίματος, επιδίδεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι αστυνομικές αρχές εκφράζουν πλέον ανοικτούς φόβους ότι η ανασύσταση της εγχώριας τρομοκρατίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η εξαφάνιση του «Μανόλη» της «17 Νοέμβρη», του καταδικασμένου σε έξι φορές ισόβια, Χριστόδουλου Ξηρού, είναι απλά ένα κομμάτι του παζλ.

Ακόμη κι αν συλληφθεί ο Ξηρός τα επόμενα 24ωρα -γεγονός που αποτελεί ζήτημα τιμής για τις Αρχές εξαιτίας του τρόπου διαφυγής του- στην ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται σε διαρκή «κόκκινο» συναγερμό. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία που ευνοεί ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι νέες «σφαίρες»

Η εξάμηνη ελληνική προεδρία της Ε.Ε
. που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες, ο κοινωνικός αναβρασμός λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης καθώς και η πολιτική αναταραχή στην οποία βρίσκεται η χώρα με «κλειδί» την έκρηξη του νεοφασισμού όπως εκφράζεται από τη Χρυσή Αυγή, δημιουργούν ένα ευνοϊκό πεδίο δράσης για τους τρομοκράτες. Ουσιαστικά, όλα τα παραπάνω οπλίζουν τους τρομοκράτες, παλαιούς και νέους, με «σφαίρες» για τα όπλα που χρησιμοποιούν. Αλλωστε, οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι μπορούν στην παρούσα χρονική στιγμή να αποκτήσουν ξανά «λαϊκό έρεισμα», όπως είχε συμβεί τα πρώτα χρόνια δράσης της «17Ν».

Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια νέα μορφή τρομοκρατίας, η οποία δεν έχει σχέση με το παλαιό κεφάλαιο της «17Ν» ή του «ΕΛΑ» που φαίνεται να έχει κλείσει οριστικά. Πρόσφατα η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μαίρη Μπόση δήλωνε ότι οι νέες οργανώσεις που δρουν στην Ελλάδα έχουν απαλλαγεί από τις όποιες ιδεολογικές αναφορές του Χριστόδουλου Ξηρού και των συντρόφων του. «Εχουν πολλές και διαφορετικές τάσεις και απόψεις ή προσωπικές απόψεις. Συχνά - πυκνά βλέπουμε μηδενισμό έως άκρατη χρήση βίας», σημειώνει η κ. Μπόση και συνεχίζει: «Συχνά διαβάζω στα κείμενα της λεγόμενης 'Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς' ότι η έννοια Αριστερά ή άκρα αριστερά τους βρίσκει εχθρικά διακείμενους. Ο Ξηρός και το σύνολο της '17ης Νοέμβρη' είχαν τοποθετήσει τον εαυτό τους σε ένα ιδεολογικό χώρο της άκρας αριστεράς. Συνεπώς αυτές οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν έναν κοινό λόγο. Βέβαια μπορούν να συμφωνήσουν στο αποτέλεσμα του λόγου που είναι η βία».

Ανεξέλεγκτη βία

Αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται οι Αρχές μετά την απόδραση Ξηρού και το γεγονός ότι 29 από τους 54 συλληφθέντες για τρομοκρατική δράση τα τελευταία χρόνια είναι ελεύθεροι. Ότι δηλαδή μπορεί να βρουν ένα κοινό τόπο οι «παππούδες» με τα «εγγόνια» της τρομοκρατίας, που δεν είναι άλλος από έναν αιματηρό κύκλο βίας. Κι ότι τα χτυπήματα δεν θα έχουν ούτε καν το «ιδεολογικό» υπόβαθρο που υποτίθεται ότι είχαν οι ενέργειες της «17Ν», αλλά θα είναι «τυφλά». Αλλωστε, κάτι τέτοιο ευνοούν δύο στοιχεία:

1. Το πρώτο είναι το γεγονός ότι τα «45άρια» έχουν αντικατασταθεί με Καλάσνικοφ και με σύγχρονο οπλισμό αλλά και με τεχνολογικά μέσα που δεν υπήρχαν τη δεκαετία του '80. Ετσι, αυξάνεται η επιχειρησιακή δυνατότητα των τρομοκρατών, κάτι που ασφαλώς τρομάζει αφού αυξάνεται ο αριθμός των «στόχων». Και φυσικά τα όπλα των τρομοκρατών μπορούν να βρεθούν παντού στην αγορά αρκεί να υπάρχουν χρήματα, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται μετά από ένοπλες ληστείες σε τράπεζες.

2. Το δεύτερο είναι ότι η νέα γενιά της τρομοκρατίας αποτελείται από πολυπληθείς και ανοικτές ομάδες, κι όχι από έναν μικρό και κλειστό κύκλο τρομοκρατών. Κι ότι αυτές οι ομάδες δεν έχουν κάποια ιδεολογική τοποθέτηση στον χώρο της άκρας αριστεράς, αλλά δείχνουν πολλές φορές μια ιδεολογική σύγχυση σχετικά με το αν είναι αναρχικοί ή πρόκειται απλά για «τιμωρούς».

Αυτό τους καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνους για να προχωρήσουν σε δολοφονίες που μπορεί να είναι τυφλές. Η εν ψυχρώ εκτέλεση των δύο Χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο αποτελεί αυτό που οι Αρχές χαρακτηρίζουν «αναβάθμιση» της εγχώριας τρομοκρατίας.

Βεβαίως, προβληματισμό προκαλεί και το ενδεχόμενο διασύνδεσης της τρομοκρατίας με το κοινό έγκλημα. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να υπάρχει στενή συνεργασία που μπορεί να ξεκινά από τον εφοδιασμό με όπλα μέχρι την κοινή δράση σε περιπτώσεις ένοπλων ληστειών σε τράπεζες.

Οι φόβοι

Ηρωας και καθοδηγητής ο Μανόλης»;

Με ενδιαφέρον εξετάζουν οι αρχές το ενδεχόμενο συνεργασίας παλαιάς και νέας τρομοκρατίας, παρά τις μεγάλες διαφορές «κουλτούρας». Αν, δηλαδή, θα υπάρξει σύμπραξη δυνάμεων ή απλά η επαναδραστηριοποίηση του Χριστόδουλου Ξηρού στις νέες μορφές ένοπλης δράσης θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Αν δηλαδή ο «Μανόλης» της «17Ν» θα λειτουργήσει περίπου ως? ήρωας για τους νεαρούς τρομοκράτες ή ως καθοδηγητής. Κάτι που φάνηκε και από την ανακοίνωση συμπαράστασης των «Πυρήνων της Φωτιάς», μετά την εξαφάνιση του Ξηρού. Τις τελευταίες ώρες, επίσης, πληθαίνουν τα σενάρια για τη βοήθεια που πιθανότατα προσέφεραν κάποιοι «Πυρήνες» στη διαφυγή και εξαφάνιση του Ξηρού.

Κάποιοι δεν απέκλεισαν ποτέ το σενάριο των ασύλληπτων μελών της «17Ν» που λειτούργησαν μετά το 2002 που εξαρθρώθηκε η οργάνωση, ως «καθοδηγητές» ή «στρατολόγοι».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η νέα γενιά τρομοκρατίας «άνοιξε φτερά» κι ενισχύθηκε με νέο «στρατό» μετά τα Δεκεμβριανά του 2008. Η σύλληψη δεκάδων μελών των «Πυρήνων» δεν ανέκοψε την ορμή των τρομοκρατών που φαίνεται πως έχουν ενισχυθεί, τόσο με «νέους έτοιμους για όλα» οι οποίοι προέρχονται από τον αναρχικό χώρο και την περιοχή των Εξαρχείων, όσο και με πιο «έμπειρους» τρομοκράτες όπως ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος έχει επισήμως συνδεθεί με ληστείες που γέμισαν το «επαναστατικό ταμείο» με πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Οι τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων μηνών δείχνουν αυτή την επικίνδυνη «αναβάθμιση». Από την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με καλάσνικοφ και ρουκέτα, στη διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο αλλά και στην επίθεση στην κατοικία του πρέσβη της Γερμανίας. Δεν πρέπει, τέλος, να ξεχνά κανείς τη... νέου τύπου απειλή, αυτή της δηλητηρίασης αναψυκτικών ευρείας κατανάλωσης.

Τα 3 μέτωπα της νεο-τρομοκρατίας

1 Ο πυρήνας «Μαζιώτη»

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το ηγετικό στέλεχος του «Επαναστατικού Αγώνα», που καταζητείται από το 2012, έχει βγει ξανά στο «αντάρτικο πόλης». Πιθανότατα έχει δημιουργήσει μια ομάδα τρομοκρατών που έχουν «επαναστατικό ταμείο» από τις ληστείες σε τράπεζες και ίσως συνδέονται με τις επιθέσεις στα γραφεία της ΝΔ και την πρεσβευτική κατοικία.

2 Ο πυρήνας της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς»

Πρόκειται για τα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης που πιθανότατα συνεργάζονται με τη «Σέχτα» και τη FAI και έχουν θέσει σε εφαρμογή το «Σχέδιο Φοίνικας». Ρόλο παίζουν και οι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό που είχαν στενή σχέση με τον Χριστόδουλο Ξηρό.

3 Ο πυρήνας των Εξαρχείων

Πρόκειται για άτομα από τον αναρχικό χώρο που κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας και ίσως έχουν σχέση με τη «Σέχτα» και τους «Πυρήνες». Παλιοί γνώριμοι της Αντιτρομοκρατικής, ενδεχομένως να βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία των Χρυσαυγιτών.

Ημερησία
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ