2014-01-13 12:01:06
Φωτογραφία για Απελευθερώνονται 4,2 δεσμευμένα δισ. μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
Ένα πρώτο ποσό ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων θα έχει τη δυνατότητα να λάβει την 1η Φεβρουαρίου το Ιράν, από το σύνολο των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δεσμευτεί από το εξωτερικό, στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας για τη ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, όπως δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στη συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Ομάδα P5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, και Γερμανία) δέχτηκαν να παραχωρήσουν στο Ιράν το ποσό των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο είχε δεσμευτεί από το εξωτερικό, με την προϋπόθεση η χώρα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Η εν λόγω συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιανουαρίου, προβλέπει την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο περσικό κράτος, ως αντάλλαγμα για το «πάγωμα» των πιο ευαίσθητων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.


Η συμφωνία θα έχει εξάμηνη ισχύ, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν την επίτευξη μίας μόνιμης, ευρύτερης συμφωνίας στο διάστημα αυτό.

Ορισμένες από τις πληρωμές εξαρτώνται από το εάν το Ιράν προτίθεται να μειώσει το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου από το 20% εμπλουτισμού στο 5%. Υψηλό επίπεδο εμπλουτισμού επιτρέπει την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών ως εξής:

- 1η Φεβρουαρίου – 550 εκατομμύρια δολάρια (Σημείωση: η 1η Φεβρουαρίου είναι Σάββατο οπότε η πληρωμή ίσως πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου)

- 1η Μαρτίου – 450 εκατομμύρια δολάρια (πληρωμή για τον περιορισμό του μισού αποθέματος)

- 7 Μαρτίου – 550 εκατομμύρια δολάρια

- 10 Απριλίου – 550 εκατομμύρια δολάρια

- 15 Απριλίου – 450 εκατομμύρια δολάρια (πληρωμή για την ολοκλήρωση του περιορισμού του αποθέματος)

- 14 Μαΐου – 550 εκατομμύρια δολάρια

- 17 Ιουνίου – 550 εκατομμύρια δολάρια

- 20 Ιουλίου – 550 εκατομμύρια δολάρια (Σημείωση: η 20η Ιουλίου είναι Κυριακή οπότε η πληρωμή ίσως πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουλίου)
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ