2014-01-15 06:36:08
Φωτογραφία για Το Βερολίνο αγνοεί τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
Κριτική από τον Τύπο για το γεγονός ότι, εν αντιθέσει προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το Βερολίνο δεν σχεδιάζει εκδηλώσεις μνήμης για την 100ή επέτειο από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δέχεται η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης, δεν υπάρχει σχεδιασμός για μεγάλες δημόσιες τελετές εθνικής μνήμης, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει οικονομικά κάποιες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν.

«Υπάρχει αφθονία εκδηλώσεων από την κοινωνία των πολιτών, αλλά και διεθνώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ και εξήγησε ότι η κυβέρνηση βλέπει τον ρόλο της ως «ισχυρή ενθάρρυνση, στήριξη και συντονισμό». Τόνισε ακόμη ότι η επέτειος δεν αφορά μόνο την Γερμανία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Αυτό που πήγε τόσο δραματικά στραβά το 1914 είχε μεγάλη σχέση και με την Ευρώπη», επισήμανε ο Σέφερ, ενώ ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει κάποιες εκδηλώσεις, όπως την Έκθεση με τίτλο «1914-100 χρόνια μετά» στο Γερμανικό Ιστορικό Ινστιτούτο του Βερολίνου
. Ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης στην Γερμανία παραδοσιακά διοργανώνονται από την κοινωνία των πολιτών και κυρίως σε τοπικό παρά σε εθνικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να κάνει ανακοινώσει εάν η Καγκελάριος ή άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος θα συμμετάσχει σε κάποια τελετή.

Από το γραφείο του ομοσπονδιακού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ πάντως ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος θα παρευρεθεί σε εκδηλώσεις στην Γαλλία μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά και στο Βέλγιο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ