2014-01-15 11:39:44
Φωτογραφία για LE MONDE: Ενισχύεται η πίστα του εντεταλμένου κρατικού εκτελεστή στη δολοφονία των τριών Κούρδισσων ακτιβιστριών
Guillaume Perrier στη Μοντ  (Γαλλία)                   (μτφ. Κριστιάν)

Δολοφόνος Omer Güney

Omer Güney. 

Τα θύματα Dogan Fidan, Sakine Cansiz και Leyla Saylemez

Τα θύματα: Dogan Fidan, Προέδρος του Κουρδικού Πληροφοριακό Κέντρο,  Sakine Cansiz, που περιγράφεται ως «μια από τους ιδρυτές του PKK» και Leyla Saylemez μια "Νεαρή ακτιβίστρια"

Ένα χρόνο μετά την τριπλή δολοφονία της Gare du Nord στο Παρίσι, στην οποία εκτελέστηκαν εν ψυχρώ οι  Sakine Cansiz, Dogan Fidan και Leyla Saylemez, τρεις Κούρδισσες ακτιβίστριες του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), νέες αποκαλύψεις θα μπορούσαν να αναβιώσουν μια δικαστική έρευνα που φαινόταν σε αδιέξοδο.

Η ηχογράφηση μιας συζήτησης που καθιστά τη σχέση μεταξύ αυτών των εγκλημάτων και των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT) αναρτήθηκε στο YouTube πριν να αναμεταδοθεί από διάφορες τουρκικές και κουρδικές ιστοσελίδες, όπως η εφημερίδα Radikal (αριστερή). 


Η συζήτηση που διεξάγεται πριν από τη δολοφονία μεταξύ ενός άνδρα ο οποίος φέρεται να είναι ο Ömer Güney, ο υπό κράτηση φερόμενος δολοφόνος, και δύο αξιωματούχων των τουρκικών υπηρεσιών. Αναφέρονται οι πιθανοί στόχοι του εκτελεστή, ήτοι υψηλοί Ευρωπαίοι ηγέτες του κουρδικού ανταρτοπόλεμου, και διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή του Güney.

Η ταινία φέρεται να κοινοποιήθηκε από ένα συγγενή του βασικού υπόπτου.

 Εάν το έγγραφο επικυρωθεί ως γνήσιο, αυτές οι αποκαλύψεις θα επιβεβαίωναν την πιο πιθανή πίστα μέχρι σήμερα για να εξηγήσει αυτή την τριπλή ανθρωποκτονία στην καρδιά του Παρισιού: αυτή ενός κρατικού εγκλήματος που σχετίζεται με το τουρκικό κράτος.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας, η οποία δείχνει μια ιεραρχική σχέση μεταξύ του Güney και των άλλων δύο ατόμων, και η επίκληση επιχειρησιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των όπλων και του κρυπτογραφημένου κινητού τηλέφωνου που παραδόθηκαν από τους συνομιλητές του, αφήνουν ελάχιστη αμφιβολία για τις προθέσεις τους.

«Μετά την ακρόαση αυτής της συνομιλίας, μπορούμε να επιβαιώσουμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τη του Ömer Güney», απάντησε τη Δευτέρα, η Ομοσπονδία των Ενώσεων των Κούρδων στη Γαλλία (Feyka), εγγύς με το PKK. 

«Εκτός από τη δημοσίευση της, η καταγραφή αυτή μας εστάλη επίσης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Έχουμε παραδώσει τη διεύθυνση e-mail του αποστολέα, καθώς και όλες τις άλλες πληροφορίες που έχουμε στην κατοχή μας στις αρχές που είναι αρμόδιες για την έρευνα της υπόθεσης».

Η Τουρκία καταγγείλει μια «Συκοφαντική Εκστρατεία»

Οι ενάγοντες ζήτησαν εξηγήσεις από τη γαλλική δικαιοσύνη, όπως και από την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Bozdag, απέρριψε τη Δευτέρα οποιαδήποτε σχέση μεταξύ αυτής της υπόθεσης και της MIT, μιλώντας για «συκοφαντική εκστρατεία» έναντι των τουρκικών υπηρεσιών που διευθύνονται από τον Hakan Fidan, στενό σύμμαχο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η καταγραφή επιβεβαιώνει επίσης ότι η Sakine Cansiz την οποία ο ίδιος αποκαλεί «μεγάλη αδελφή» , ήταν ο κύριος στόχος του εκτελεστή. 

Αλλά όχι μόνο. Άλλα ανώτερα στελέχη του PKK όπως ο Nedim Seven, που συνελήφθη αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, ή ο Remzi Kartal, πρώην βουλευτής και συμπρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (Kongra Gel), πρόσφυγας στις Βρυξέλλες, ήταν επίσης στο σκόπευτρο.

Αυτά είχαν ήδη επιβεβαιώσει οι υπεύθυνοι του ΡΚΚ τον Ιανουάριο 2013, μετά την τριπλή δολοφονία.

Ο κ. Kartal είχε εξηγήσει στη Μοντ ότι «δολοφόνοι που συνδέονται με τις μυστικές τουρκικές υπηρεσίες κυκλοφορούν στην Ευρώπη» και ότι μια συνωμοσία «είχε ανακαληφθεί στην Γερμανία και στο Βέλγιο».

Ο Guney δηλώνει αθώος

Ο Ömer Γκιουνέι, ο οποίος δηλώνει την αθωότητά από του περασμένου έτους, κατάφερε να διεισδύσει στο κουρδικό Σύλλογο Villiers-le-Bel (Val-d'Oise), μια ομπρέλα των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ στην περιοχή του Παρισιού. 

Είχε προσεγγίσει τη Sakine Cansiz, γυναικείο έμβλημα της  οργάνωσης, μια από τους ιδρυτές , το 1978, με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και μπόρεσε να εισέλθει στις εγκαταστάσεις της rue Lafayette στο Παρίσι, η έδρα των πολιτικών δραστηριοτήτων στη Γαλλία, χωρίς να κινηθούν υποψίες.

Συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα, και φέρεται να έχει κριθεί ύποπτος από τους ερευνητές λόγω των ιχνών σκόνης από όπλο που βρέθηκαν στη τσάντα του. 

Η μυστηριώδη προσωπικότητα του έθεσε αμέσως πολλά ερωτήματα. Με καταγωγή από το  Σίβας, μια εθνικιστική περιοχή της Τουρκίας, που δεν σχετίζονται με την κουρδική κοινότητα, είχε στην κατοχή του πολλά κινητά τηλέφωνα και έχει ταξιδέψει πέρα ​​δώθε με την Τουρκία κατά το έτος που προηγήθηκε της δολοφονίας.

Η γαλλική δικαιοσύνη ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες από την Άγκυρα, χωρίς αποτέλεσμα. 

Η ηχογράφηση θα μπορούσε έτσι να παρέχει ενοχοποιητικά στοιχεία για τις γαλλικές υπηρεσίες. 

Ερωτηθείς από τον φερόμενο ως πράκτορα της ΜΙΤ για πιθανή παρακολούθηση από τις «γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας, την αστυνομία ή τη χωροφυλακή», ο Ömer Güney απαντά χωρίς δισταγμό: «Ναι, υπάρχει στενή παρακολούθηση. Οι υπηρεσίες Πληροφοριών με ακολουθούν δευτερόλεπτο με δευτερόλεπτο».

http://www.institutkurde.org/info/la-piste-d-un-tueur-d-etat-se-renforce-dans-l-assassinat-des-trois-militant-1232550752.html
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ