2014-01-15 12:33:06
Φωτογραφία για Ελαστική η «λευκή εβδομάδα»
Περιοδική εφαρμογή της «λευκής εβδομάδας» μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών και όχι στο στενό πλαίσιο ενός πενθημέρου τον Μάρτιο προτείνουν οι υπεύθυνοι των... 18 χιονοδρομικών κέντρων της χώρας.

Το μοντέλο που εφαρμόστηκε με τις σχολικές εκδρομές το 2004 και το 2005 ζητούν να επαναληφθεί οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων

Στο διάστημα αυτό, τα σχολεία θα μπορούν να επιλέγουν το πενθήμερο της αρεσκείας τους και να πραγματοποιούν ομαδικές εκδρομές στο βουνό, στα πρότυπα αντίστοιχου μοντέλου που εφαρμόστηκε το 2004 και το 2005, με πολύ θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο στον τζίρο των επιχειρήσεων του χειμερινού τουρισμού αλλά και μακροπρόθεσμα.

«Τα παιδιά που επισκέφθηκαν τότε τα χιονοδρομικά κέντρα αποτέλεσαν τη νέα γενιά των φίλων του βουνού, των χειμερινών σπορ και της φύσης. Ηταν ένα καλό τεστ αυτογνωσίας γι΄αυτά, και πολλά απ΄ αυτά μας επισκέπτονται σήμερα συστηματικά ως ενήλικες», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Χιονοδρομικών Κέντρων της χώρας, Χρήστος Παππάς.


Για δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2004 και το 2005, η «λευκή εβδομάδα» εφαρμόστηκε σε συνδυασμό με την «πράσινη εβδομάδα», με στόχο την τόνωση ορεινών προορισμών και την επαφή των νέων με τη φύση. Το κάθε σχολείο επέλεγε ένα πενθήμερο στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου για εκδρομή σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο στο πλαίσιο της «λευκής εβδομάδας» ή στο δίμηνο Μαρτίου-Μαΐου για κάποιον ανοιξιάτικο προορισμό στο πλαίσιο της «πράσινης εβδομάδας».

Πολλά παιδιά είχαν τότε την πρώτη τους γνωριμία με το βουνό.

«Χαιρετίζουμε την προσπάθεια να επαναληφθεί κάτι ανάλογο και φέτος. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις», επισήμανε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας πως η Ενωση των χιονοδρομικών κέντρων θα αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία ένα κείμενο με τις δικές της προτάσεις.

Οι βασικότερες από αυτές είναι να εφαρμοστεί περιοδικά και να αφορά συγκεκριμένες τάξεις μαθητών, όπως αυτές του Γυμνασίου, που τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα και συνεργάσιμα, χωρίς να έχουν τις αυξημένες υποχρεώσεις του Λυκείου.

«Χρειάζεται μια ευελιξία. Στην Κεντρική Ευρώπη η λευκή εβδομάδα είναι θεσμός που εφαρμόζεται κάθε χειμώνα, και μάλιστα δεν κλείνουν μόνο τα σχολεία, αλλά και εργοστάσια και επιχειρήσεις, χτίζοντας μια κουλτούρα επαφής των κατοίκων με το βουνό και τα χειμερινά σπορ. Στη Γερμανία, κάθε κρατίδιο έχει τη δική του εβδομάδα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή», κατέληξε.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για την εφαρμογή του μέτρου είναι η παρουσία... χιονιού στα χιονοδρομικά κέντρα. Ο ήπιος χειμώνας συρρικνώνει, όπως και πέρυσι, τη διάρκεια της χιονοδρομικής σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, στα μέσα Ιανουαρίου, βρίσκονται σε πλήρη ή μερική λειτουργία μόλις 5 από τα συνολικά 18 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Παρασκευή οι αποφάσεις

Την Παρασκευή αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις από τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού σχετικά με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να μείνουν κλειστά τα σχολεία την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας.

Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου και της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, όπου συζητήθηκε η πρόταση των ξενοδόχων και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να χαθούν διδακτικές ώρες. Και οι δύο υπουργοί ήταν θετικοί από την πρώτη στιγμή, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα κλείσουν οι σχολικές μονάδες για όλη την εβδομάδα ή για δύο ημέρες. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να μείνουν κλειστά τα σχολεία την Τρίτη και Τετάρτη 4 και 5 Μαρτίου.

Αυτό που προέχει από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να διασφαλιστεί ότι θα αναπληρωθούν όλες οι χαμένες διδακτικές ώρες.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ