2014-01-16 18:48:05
Φωτογραφία για Η προσκύνησις της Τιμίας αλύσεως του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου (16 Ιανουαρίου)
Στην προσκύνηση της τιμίας αλύσεως , δηλαδή της αλυσίδας με την οποία είχε δεθεί ο Απόστολος Πέτρος, είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας η σημερινή ημέρα.

Ο Πέτρος, όπως αναφέρεται στο 12ο κεφάλαιο του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων, συνελήφθη με διαταγή του τετράρχη Ηρώδη και οδηγήθηκε αλυσοδεμένος στη φυλακή. Τα μέτρα επιτήρησής του ήταν τόσο αυστηρά ώστε, εκτός από τους φρουρούς που υπήρχαν έξω από την πύλη της φυλακής, δύο στρατιώτες βρίσκονταν διαρκώς δίπλα του μέσα στο κελί.

Τη νύκτα, πριν από την προσαγωγή του στο κριτήριο και τη βέβαιη καταδίκη του, και ενώ οι Χριστιανοί αγρυπνούσαν προσευχόμενοι, άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε και οι αλυσίδες του αγίου θαυματουργικά έπεσαν, ενώ οι πύλες της φυλακής άνοιξαν και ο φυλακισμένος απελευθερώθηκε.

Η αλυσίδα εκείνη παραλήφθηκε από τους πιστούς ως ιερό κειμήλιο και αποδείχθηκε πηγή ιαμάτων και ποικίλων χαρισμάτων
. Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε από την Εκκλησία η ημέρα αυτή ως ημέρα ανάμνησης των παθημάτων του αποστόλου Πέτρου και προσκύνησης της ιεράς αλυσίδας, ώστε οι πιστοί να τιμούν τον Απόστολο και να λαμβάνουν ευλογία. Ταυτόχρονα, να θυμούνται και να βιώνουν όσα ο Απόστολος Πέτρος και οι λοιποί Απόστολοι υπέμειναν, μέχρι να ριζώσει και να στερεωθεί η αληθινή πίστη στον Τριαδικό Θεό «εις πάσαν την γη».

Επιπρόσθετα, διδασκόμαστε για ακόμη μια φορά, ότι και τα προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι Άγιοι γίνονται κειμήλια αγιασμού και ευλογίας από το Θεό για τον άνθρωπο.

Ἀπολυτίκιον:

Ἦχος δ’.

Τὴν Ῥώμην μὴ λιπών, πρὸς ἡμᾶς ἐπεδήμησας, δι’ ὧν ἐφόρεσας τιμίων Ἁλύσεων, τῶν Ἀποστόλων πρωτόθρονε· ἃς ἐν πίστει προοκυνοῦντες δεόμεθα, ταῖς πρὸς Θεὸν πρεσβίαις σου, δώρησαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον:

Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν.

Ἡ πέτρα Χριστός, τὴν πέτραν τῆς πίστεως, δοξάζει φαιδρῶς, τῶν Μαθητῶν τὸν πρωτόθρονον· συγκαλεῖ γὰρ ἅπαντας, ἑορτάσαι Πέτρου τὰ θαύματα, τῆς τιμίας Ἁλύσεως, καὶ νέμει πταισμάτων τὴν συγχώρησιν.

Μεγαλυνάριον:

Σύνδησον ἀγάπῃ εἰλικρινεῖ, Πέτρε κορυφαῖε, ὁ φιλήσας Χριστὸν θερμῶς, τοὺς τὴν Ἅλυσίν σου, σεμνῶς ἀσπαζομένους, Ἀπόστολε θεόπτα, καὶ σὲ δοξάζοντας.

churchofcyprus.org.cy Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΟ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ