2014-01-17 12:41:07
Φωτογραφία για Ούτε και το 2014 θα δούμε μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα
Εστω κι αν η Ελλάδα έχει ξαναμπεί στο «κάδρο» από πλευράς διερευνητικού ενδιαφέροντος των μεγάλων ξένων επενδυτών ακινήτων, παρ’ όλα αυτά η χώρα μας ούτε το 2014 θα καταφέρει να... προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις. Η ελληνική πρωτεύουσα παραμένει και για το 2014 τελευταία, 28η, στη λίστα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις σε ακίνητα και τα νέα έργα, ενώ σαφώς βελτιωμένες, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών, είναι οι επιδόσεις της όσον αφορά τις προβλέψεις για μελλοντικές επενδύσεις. Πράγματι, η Αθήνα κατατάσσεται στη 13η θέση στο σύνολο των 28 πόλεων όσον αφορά το αν αξίζει να παρακολουθεί κάποιος τις εξελίξεις στην ελληνική πρωτεύουσα κυρίως για ακίνητα ευκαιρίας (distressed).

Τα παραπάνω προκύπτουν με βάση τις συνεντεύξεις που πραγματοποίησε η PricewaterhouseCoopers και ο οργανισμός Urban Land Institute σε διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, συμβούλους και μεγαλοστελέχη του κλάδου των ακινήτων, στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας «Αναδυόμενες Τάσεις στο Real Estate στην Ευρώπη για το 2014». 


«Λόγω των αρνητικών αντιλήψεων για την ελληνική οικονομία, η Αθήνα είναι μία αγορά στην οποία πιθανότατα οι ξένοι επενδυτές θα προτιμήσουν να μείνουν εκτός», ήταν μία από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο των συνεντεύξεων από διεθνείς fund managers, «παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να μείνει εντός της ευρωζώνης και έχει δεσμευθεί σε ένα σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». Η χρηματοδότηση από τις σημαντικότερες ελληνικές συστημικές τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι πολύ περιορισμένη, πράγμα που σημαίνει ότι οι - όποιες - αγοραπωλησίες ακινήτων είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθούν με δανειακά κεφάλαια.

Στα... θετικά της αγοράς, όπως τουλάχιστον κρίνουν, τα μεγαλοστελέχη του κλάδου, είναι το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν πιάσει πάτο, γεγονός «το οποίο μπορεί να προσελκύσει μερίδα επενδυτών». Πρώιμο, θετικό σημάδι για το εγχώριο real estate είναι η ψήφος εμπιστοσύνης από πλευράς του καναδικού fund της Fairfax, η οποία ενισχύει τη θέση της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, όπως επίσης και «η σημαντική συμφωνία για την αγορά μεριδίου 66% της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ από την Invel έναντι τιμήματος ύψους 653 εκατ. ευρώ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση των PwC και ULI.

Mία ακόμη θετική παράμετρος που επισημαίνεται στην έκθεση είναι και το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης στο κέντρο της Αθήνας, το «Rethink Athens», το οποίο βέβαια μένει να φανεί αν θα υλοποιηθεί, όπως και η παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ποσοστού του αεροδρομίου Αθηνών καθώς και η επέκταση της σύμβασής του που συνδέεται με τη μείωση των τελών.

Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ

Πανευρωπαϊκά τέσσερις γερμανικές πόλεις, Μόναχο, Δουβλίνο, Αμβούργο, Βερολίνο καταλαμβάνουν τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις όσον αφορά τις επενδύσεις και τα νέα έργα για το 2014 και ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Λονδίνο, σύμφωνα με την έκθεση των PwC και ULI για τις προοπτικές του 2014.

Οι managers ανά την Ευρώπη εμφανίζονται διχασμένοι το 2014 ως προς το αν θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο ή αν θα πρέπει να έχουν ως πρώτη τους προτεραιότητα τη μεγαλύτερη ασφάλεια στις επενδύσεις τους - εξ ου και το γεγονός ότι ενώ το Μόναχο είναι πρώτο όσον αφορά τις επενδύσεις, η Αθήνα είναι στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης στο ερώτημα «αν αξίζει να παρακολουθεί κάποιος την πορεία της». Επιπλέον, θεωρούν ότι πλέον τα «χειρότερα για τη Νότια Ευρώπη έχουν περάσει, ενώ η Ισπανία κάνει τη μεγάλη επιστροφή, κυρίως λόγω της bad bank των ακινήτων της, της Sareb, η οποία προσελκύει επενδυτές. Αντίστοιχα βελτιωμένες επιδόσεις παρουσιάζει και η Ιρλανδία, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για το 2014 θα είναι αυξημένο για επενδύσεις σε ακίνητα στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στις 5 μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις.

Η «ποιότητα» και το καλό επενδυτικό προϊόν εξακολουθούν να μετράνε ακόμη και στις πιο... επικίνδυνες αγορές, όπως αυτή της Ελλάδας: «Αν υπάρξει η σωστή ευκαιρία, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί από κάποιο fund», ήταν η απάντηση Ελληνα στελέχους.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ