2014-01-17 12:48:07
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΖΑ: Θα επανακρατικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ
Να απομακρύνει τους πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές για τον ΑΔΜΗΕ, τη θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ που δραστηριοποιείται στα δίκτυα μεταφοράς, επιχείρησε... κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

Αυτές τις ημέρες συζητείται στη βουλή το νομοσχέδιο που οδηγεί στον πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, διαδικασία που είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η πώληση του 100% της εταιρείας σε ποσοστό 66% σε στρατηγικό επενδυτή, με το 34% να παραμένει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου (όχι της ΔΕΗ) με αυξημένα δικαιώματα (blockingrights). Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ μπορεί μεν να είναι ο διαχειριστής του δικτύου, ωστόσο τόσο το επενδυτικό του πλάνο (ποιες διασυνδέσεις θα γίνουν και πότε) όσο και η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει, τελούν υπό το ρυθμιστικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος είναι ιδιοκτήτης, χρηματοδοτεί και εισπράττει τα τέλη δικτύου μεταφοράς, οι αποφάσεις ουσιαστικά εγκρίνονται από το ρυθμιστή.


Στη συζήτηση λοιπόν του νομοσχεδίου που ανοίγει το δρόμο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος προειδοποίησε επισήμως για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι σε περίπτωση που το κόμμα του αναλάβει την εξούσία θα ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση και οι επενδυτές θα χάσουν τα λεφτά τους: «εμείς σε μια βδομάδα, με έναν νόμο θα καταργήσουμε και το μνημόνιο και αυτούς τους εφαρμοστικούς νόμους που έχουν ξετινάξει τον Ελληνικό λαό, ξεπουλούν την περιουσία του, ξεπουλούν τις στρατηγικές υποδομών της χώρας μας.Για αυτό λοιπόν και επισήμως, μέσα από αυτή την Επιτροπή της Βουλής, προειδοποιούμε και εσάς αλλά και τους υποψηφίους κερδοσκοπικούς που θα ορμήσουν να πάρουν τον ΑΔΜΗΕ ότι δεν πρόκειται να βγάλουν κέρδος από το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, αντίθετα θα χάσουν και τα ψίχουλα που θα βάλουν. Γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεσμεύεται να ακυρώσει αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συγκεκριμένη πάνω απ΄ όλα, γιατί η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και ανήκει στον Ελληνικό λαό» είπε ακριβώς ο κ. Πετράκος.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι στις αρχές τις εβδομάδας στο πλαίσιο του συνεδρίου investinginenergy 2014, ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης είχε διατυπώσει μια πιο «ήπια» θέση, σημειώνοντας για το ίδιο θέμα ότι η ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να «χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αντιστρέψει τις συνέπειες από τις βλαπτικές για το λαό αποκρατικοποιήσεις». Όταν του ζητήθηκε μάλιστα να εξειδικεύσει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει το κόμμα του, αρκέστηκε να πει «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος».

Θυμίζουμε τέλος ότι εκτός από τον ΑΔΜΗΕ που είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιδράσει σφοδρά και για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου. Ο ΔΕΣΦΑ έχει πουληθεί – η μεταβίβαση τελεί υπό την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών – στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν με τους Αζέρους να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο – μαζί με τους μετόχους του ΣαχΝτενίζ – για την επιλογή του αγωγού TAP και την ανάδειξη της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου για την αγορά φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ