2014-01-17 13:52:08
Φωτογραφία για Για την μεταμνημονιακή εποχή προετοιμάζεται η κυβέρνηση
Στρατηγική σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο αρχίζει να καταστρώνει η κυβέρνηση, εν όψει και της διπλής εκλογικής δοκιμασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το πρωθυπουργικό επιτελείο αντιμετωπίζει την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα ως ένα από τα τελευταία επεισόδια στο σήριαλ των αξιολογήσεων.

Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η καθυστέρηση στην επιστροφή της τρόικας φανερώνει πως οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες για να καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την Κομισιόν, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και η επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ μετατίθεται για τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο.

Η αναβολή της επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών προκαλεί δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς επιφέρει αλλαγές στο κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα και ανησυχία ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε τροχιά αντιπαράθεσης με τους δανειστές, μεσούσης της ελληνικής προεδρίας.


Σε κάθε περίπτωση, το πρωθυπουργικό επιτελείο αρχίζει να διαμορφώνει κλίμα για το «τέλος του μνημονίου» και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δοθεί εντολή στους υπουργούς να διαμορφώσουν τη δική τους «μεταμνημονιακή» ατζέντα.

Διανομή 660 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα σχεδιάζει η κυβέρνηση

Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός αυτός συνδέεται άμεσα με την κυβερνητική προετοιμασία για τη διπλή εκλογική δοκιμασία του προσεχούς Μαΐου.

Στόχος είναι να καταργηθεί το δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» και να αντικατασταθεί με το «ναι ή όχι στην Ευρώπη», όπως έχει αφήσει να διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός.

«Ναι ή όχι στην Ευρώπη» το δίλημμα των ευρωεκλογών

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντώνης Σαμαράς έχει τονίζει ότι η χώρα δεν θέλει άλλα δάνεια και μαζί με το οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι η χώρα θα βγει στις αγορές στα τέλη του 2014.

Ωστόσο, δεν λείπει η αμφισβήτηση του σεναρίου αυτού από το διεθνή Τύπο. Την Πέμπτη, οι Financial Times σημείωσαν: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι σαν να δίνεις σε αλκοολικό ένα μπουκάλι ούζο».

Όπως σημειώνεται, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να παραστρατήσει η Αθήνα από το δρόμο της εφαρμογής ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ορισμένοι στην Αθήνα, αλλά και στο Λονδίνο βλέπουν μια πιθανότητα να δοκιμάσει και η Ελλάδα τις αγορές, αλλά εκτιμά ότι αυτό ίσως αποτελέσει προάγγελο νέων προβλημάτων τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η επιτυχής άντληση μακροπρόθεσμου δανεισμού θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, κάτι που θα αποτελέσει σημείο καμπής για τα προγράμματα στήριξης.
news.in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ