2014-01-17 14:48:07
Φωτογραφία για H δύσκολη θέση του Ερντογάν και το χρέος της Ελλάδας
Είναι κανόνας στην διπλωματία (όπως και στην επιχειρηματικότητα), να κινείσαι στον κατάλληλο χρόνο, όταν δηλαδή ο αντίπαλός σου βρίσκεται σε αδυναμία (στην οποία, καλό θα ήταν να τον ενέβαλες εσύ, αλλά για τα καθ’ ημάς, αυτό δεν παρατηρείται).

Και φυσικά, με την προϋπόθεση ότι η υπεύθυνη ελληνική ηγεσία δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, δικαιολογούμενη για την αδυναμία της να χειρισθεί κρίσιμες καταστάσεις, ότι φροντίζει για την εδραίωση της δήθεν«ελληνοτουρκικής φιλίας». Αυτό το παραμύθι, είναι κατάλληλο για τις παρέες των «προοδευτικών» και ελληνοφώνων πολιτών της χώρας.

Φιλία μεταξύ -ιδιαιτέρως- γειτόνων, για να υπάρξει, πρέπει, όπως έγραψε ο Θουκυδίδης, τα δύο μέρη να είναι ισοδύναμης ισχύος. Αλλιώς, «ο ισχυρός θα επιβάλλει την θέλησή του και ο ανίσχυρος θα πράττει αυτό που του επιτρέπει η αδυναμία του». Ειδικά στην περίπτωσή μας, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα έμπρακτη απόδειξη από πλευράς Τουρκίας, ότι ενδιαφέρεται για φιλικές σχέσεις. Το εναντίον.


Οφείλουμε επομένως, να αξιοποιήσουμε την θέση ανυποληψίας στην οποία βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν, και να μη της παράσχουμε την ανάσα που θέλει, με συναντήσεις αξιωματούχων σε υψηλό επίπεδο. Και όσες τυχόν έχουν προγραμματισθεί, είναι απαραίτητο να αναβληθούν. Επειδή, παρόμοιες συναντήσεις, αποδεικνύουν στην διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα δεν ενοχλείται από το νοσηρό κλίμα της τουρκικής πολιτικής σκηνής, το οποίο όλοι -πλην ημών- έχουν καταδικάσει.

Εντελώς δε τυχαίως, είχε εχθές η Τουρκία μια σημαντική απώλεια. Ο τουρκικός δορυφόρος τηλεπισκόπησης Bilsat 1 (τον οποίο οι Τούρκοι τον χρησιμοποιούσαν και σε κατασκοπευτικές αποστολές στο Αιγαίο, δείγμα της «ελληνοτουρκικής φιλίας» κι αυτό), θεωρείται πλέον "οριστική απώλεια" λόγω μη αναστρέψιμης βλάβης. Τέθηκε εκτός τροχιάς λόγω βλάβης στα κελιά των μπαταριών του, βλάβη μη επισκευάσιμη, κάτι που οδήγησε στο τέλος της επιχειρησιακής λειτουργίας του και "ανάσαναν" τα νησιά του Αιγαίου και ο Έβρος από την συνεχή παρακολούθηση του συγκεκριμένου δορυφόρου.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά, πως οι Τούρκοι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις παρακολούθησης. Οι υπερπτήσεις των αεροπλάνων τους πάνω από τα ελληνικά νησιά, έχουν και αυτόν τον σκοπό. Πάντως, πρόκειται για κάτι ωφέλιμο.

Επανερχόμενοι στα αρχικά, κάποτε επί τέλους, πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα της δραστηριότητας των Τούρκων στην Θράκη. Υπήρξε καταγγελία -τον περσινό Ιούλιο-στο ΕΣΡ ότι οι μειονοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θράκης, City fm, Joy fm και Cinar fm, μετέδιδαν μόνο τουρκόφωνο πρόγραμμα, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Μετά από έξη μήνες, το ΕΣΡ προέβη σε… σύσταση. Δεν υπήρξε δηλαδή καμιά τιμωρία, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το ΕΣΡ δεν «τσιγκουνεύεται».

Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να ελέγξει το ΣΔΟΕ όλους αυτούς που αγοράζουν κατοικίες στην Τουρκία. Δεν είναι απλό το θέμα. Παρά τις σημαντικές μειώσεις στις τιμές πώλησης των ακινήτων, με εκρηκτικούς ρυθμούς ανεβαίνει η αγορά εξοχικών κατοικιών στην Τουρκία. Όπως προκύπτει από έκθεση της τουρκικής υπηρεσίας κτηματογράφησης για τις αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τετραετία στην Τουρκία από ξένους, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει 9.954 παραθεριστικές κατοικίες, κατέχοντας την τρίτη θέση, μετά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς.

Ο Μακεδών

Υ.Γ. Για τους φίλους που ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για την σκέψη της Noble Energy, να περάσει ο αγωγός αερίου από Τουρκία, να υπενθυμίσω κατ’ αρχήν ότι δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση. Θεωρεί όμως την λύση από τις τρεις που υπάρχουν, προσφορότερη, επειδή «η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας είναι λογική, πρακτική και οικονομική», όπως δήλωσε αξιωματούχος της εταιρίας σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς». Η μεταφορά μέσω Ελλάδας είναι από άποψη σχεδιασμού δύσκολη αλλά και οικονομικά ασύμφορη, είπε.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ