2014-01-18 07:27:08
Φωτογραφία για Ο Αιμίλιος Χειλάκης... «Μόνος με τον Άμλετ»
Όλα τα πρόσωπα του σαιξπηρικού «Άμλετ» καθρεφτίζονται στο πρόσωπο του Αιμίλιου Χειλάκη. Ο πρίγκιπας της Δανίας, η Οφηλία, ο Κλαύδιος, η Γερτρούδη ο Πολώνιος, ο Λαέρτης, το φάντασμα του νεκρού βασιλιά, ο Οράτιος, συναντώνται και ενσαρκώνονται από ένα μόνο ηθοποιό στην παράσταση που θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 17 Ιανουαρίου. Ο Αιμίλιος Χειλάκης ερμηνεύει όλους τους χαρακτήρες της τραγωδίας, με μοναδικό όπλο το κείμενο του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα, στη διαχρονική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.

Υπό τον τίτλο «Μόνος με τον Αμλετ» και σε συν-σκηνοθεσία του ίδιου του πρωταγωνιστή μαζί με τον Μανώλη Δούνια, η παράσταση παρακολουθεί την προσπάθεια του Άμλετ να διανύσει την απόσταση από τη σκέψη στην πράξη. Ο μονόλογος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εμφανίζει τον Άμλετ ως σύγχρονο ήρωα, ο οποίος παρατηρώντας τις κοινωνικές συνθήκες γύρω του, δεν βασανίζεται μόνο από το μάταιο της ανθρώπινης ύπαρξης - «Να ζει κανείς ή να μη ζει»-, αλλά κυρίως αναρωτιέται αν είναι προτιμότερο να ζει κανείς άπραγος ή να πεθαίνει πράττοντας.


Συνειδητοποιώντας ότι το σύστημα αξιών στο οποίο μέχρι τώρα πίστευε και η επίπλαστη ευδαιμονία που μέχρι τώρα απολάμβανε έχουν πια πεθάνει, ο σαιξπηρικός ήρωας αναζητάει εναγωνίως έναν τρόπο να διατηρήσει την αξιοπρέπειά και τα ιδανικά του σε μια κοινωνία που ιδεολογικά καταρρέει.

Σχεδόν τετρακόσια χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου, ο Άμλετ παραμένει μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του παγκόσμιου θεάτρου. Ο ομώνυμος ήρωας αυτής της δημοφιλούς υπαρξιακής τραγωδίας έχει κατά καιρούς γίνει σύμβολο της υψηλής πνευματικότητας, της προσωπικής απόγνωσης, του αδιάκοπου αγώνα για αυτογνωσία, της κριτικής κατά του εθνικισμού αλλά και σύμβολο του πολιτικού ακτιβισμού.

Έχει γνωρίσει πλήθος διασκευές από σημαντικούς θεατρανθρώπους, όπως ο Πίτερ Μπρουκ, ο Ρόμπερτ Γουίλσον, ο Ρομπέρ Λεπάζ κ.α., αλλά και δεκάδες κινηματογραφικές μεταφορές, ενώ αποτέλεσε εφαλτήριο για παρωδίες, νουβέλες, μελέτες, όπερες και πρωτότυπα θεατρικά έργα βασισμένα στον μύθο του Σαίξπηρ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ