2014-01-19 13:09:06
Φωτογραφία για Δύσκολο αλλά αποτελεσματικό το 2013 για την ΕΛΑΣ στο Ηράκλειο - Όλα τα στοιχεία της παραβατικότητας
της Κατερίνας Μηναδάκη

Φαίνεται ότι το 2013 ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη αλλά και παράλληλα αποτελεσματική χρονιά για την Ελληνική Αστυνομία σε επίπεδο νομού Ηρακλείου αφού κατέβαλλε φιλότιμες προσπάθειες να περιορίσει κάποια φαινόμενα και επιπλέον να κάνει τον πολίτη να κατανοήσει ότι θα πρέπει να συνεργαστεί και ο ίδιος, να γίνει ακόμα πιο προσεκτικός σε σχέση με μία εγκληματικότητα που μεγαλώνει όσο η οικονομική κρίση δεν υποχωρεί. Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛΑΣ κάνουν σαφές ότι κάποια σοβαρά κακουργηματικά αδικήματα μειώθηκαν ενώ αυξήθηκαν εκείνα που απαιτούν μεγαλύτερη κινητικότητα από τις διωκτικές αρχές. Παράλληλα όμως καταγράφονται και στοιχεία εξαιρετικά ανησυχητικά που αναδεικνύουν το πρόβλημα μέσα στην ελληνική κοινωνία όπως είναι η παραβατικότητα των ανηλίκων.

Κλοπές – ληστείες

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ σε επίπεδο Ηρακλείου ενώ οι κλοπές των 2012 ήταν 2950 καταγεγραμμένες, το 2013 μειώθηκαν σε 1740
. Οι ληστείες το 2012 ήταν 59 ενώ τη χρονιά που μόλις πέρασε ήταν 27 ! Μείωση είχαν και οι ζωοκλοπές, ένα αδίκημα που ταλαιπωρεί την ενδοχώρα της Κρήτης και που δεν καταγράφεται στο σύνολο του ποτέ αφού σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί ο νόμος της σιωπής. Έτσι το 2012 είχαν καταγγελθεί και καταγραφεί 129 περιπτώσεις ενώ το 2013 107. Μικρή μείωση σημειώθηκε στην κλοπή των οχημάτων με 1258 το 2012 και 1188 το 2013.

Συμμορίες ανηλίκων

Ωστόσο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία με την παραβατικότητα των ανηλίκων αφού το 2012 είχαμε στο Ηράκλειο 126 περιπτώσεις με τέτοιες παραβάσεις και το 2013 εκτοξεύθηκαν στις 190. Αυτό αποτελεί ένα δεδομένο που φαίνεται να προβληματίζει τις διωκτικές αρχές που έτσι κι αλλιώς τους τελευταίους μήνες έχουν ρίξει το βάρος τους στο θέμα αυτό με ελέγχους και περιπολίες κυρίως στο κέντρο της πόλης όπου δρουν μικρές ομάδες ανηλίκων και μάλιστα κυρίως γύρω από σχολικά συγκροτήματα.

Ναρκωτικά

Στον τομέα των ναρκωτικών υπήρξε το 2013 μία σημαντική αύξηση στην κατάσχεση των ποσοτήτων και – βέβαια – στην εξιχνίαση υποθέσεων. Το 2012 ήταν 262 υποθέσεις ναρκωτικών και πέρυσι ήταν 329, δηλαδή υπήρξε μία αύξηση της τάξης του 25%. Όσο για τις κατασχεθείσες ποσότητες, από τα 38 κιλά ανέβηκαν στα 258 κιλά μόνο στην ινδική κάνναβη!

Ακόμα, σημαντικά μειώθηκαν οι μειώσεις από 7 σε 4 ενώ σημαντικά αυξήθηκε η κατάσχεση όπλων από 378 σε 445, πράγμα που σημαίνει ότι αυξήθηκαν και οι έλεγχοι στον τομέα αυτό. Οι βιασμοί μειώθηκαν από 17 σε 9 και οι ανθρωποκτονίες από 3 σε 2.

Αναφορικά με τα τροχαία αξίζει να σημειώσουμε ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ στο Ηράκλειο για το τμήμα τροχαίας - οι νεκροί μειώθηκαν από 22 σε 16 ενώ αυξήθηκαν οι παραβάσεις στη ζώνη κατά 11%, στη μέθη 12%, στο κράνος 75%.

Οι ανάγκες

«Δύσκολο αλλά αποτελεσματικό το 2013 για την ΕΛΑΣ στο Ηράκλειο. Κάποια πράγματα μπήκαν στη θέση τους και έγινε ουσιαστική δουλειά» λένε τώρα αξιωματικοί που έχουν μπροστά τους ακόμα μία απαιτητική χρονιά με την κρίση να είναι πάντα εδώ συμβάλλοντας δραματικά στην αύξηση της εγκληματικότητας. Την ίδια στιγμή οι δυσκολίες και οι ελλείψεις στην ΕΛΑΣ δεν τελειώνουν. Οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό είναι πάντα πολλές αφού η οικονομική κρίση έχει καταφέρει ένα δυνατό χαστούκι στις διωκτικές αρχές της χώρας που προσπαθούν με ότι δυνάμεις και ότι μέσα τους έχουν απομείνει να προστατέψουν το νόμο και την τάξη.

irakliolive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ