2014-01-20 01:25:08
Φωτογραφία για Ανατροπή και ρήξη με το σύστημα στο δήμο Αγρινίου
Κοινός παρανομαστής της χθεσινής πρώτης δημόσιας συζήτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία Ριζοσπαστικής Κίνησης για τις... επερχόμενες εκλογές στο δήμο Αγρινίου, ήταν η διαπίστωση, από όλες τις πλευρές, ότι επί 38 ολόκληρα χρόνια, η ίδια παράταξη διοικεί την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας εξαρτώμενους μηχανισμούς εξουσίας, εμποδίζοντας την ελεύθερη έκφραση της κοινής γνώμης.

Το κατεστημένο στο δήμο Αγρινίου, όπως χαρακτηρίστηκε από τους ομιλητές, πρέπει να ανατραπεί, δημιουργώντας μια νέα δημοτική αρχή, η οποία θα έχει άμεση δημοκρατία και αλληλεγγύη, για μια ριζοσπαστική δημοτική κίνηση, που θα απελευθερώσει την τοπική κοινωνία από τον πολιτικό κοντζαμπασισμό, τον καισαρικό αυταρχισμό και τη δυναστική κομματοκρατία.

Πολλοί ήταν οι ομιλητές που σήμερα πήραν το λόγο, με πρώτο τον συντονιστή Σ. Καμμένο που στην εισήγηση του, άσκησε κριτική στην σημερινή δημοτική αρχή τονίζοντας ότι «συντάχθηκε με την πολιτική των μνημονίων».


Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην κομματοκρατία τονίζοντας « δεν θα γίνουμε κολυμπήθρα του Σιλωάμ για κόμματα και πολιτικές. Έχουμε χρέος να χαράξουμε μια νέα ρότα».

Ο γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ζέρης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας της αριστερής παράταξης για το δήμο Αγρινίου στην οποία «συμμετέχουμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενωμένες, για να βάλει τέρμα σε ένα κατεστημένο 30 και πλέον χρόνων στο δήμο, που ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημότες της».

Από την πλευρά του ο Α. Καραγιάννης, αναφέρθηκε στο έλλειμμα συνεργασιών , που πρέπει να συρρικνωθεί και να μην γίνει μεγαλύτερο. «Η εμμονή με τα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ για τη στελέχωση της νέας δημοτικής αρχής, λόγω αναγνωρισιμότητας, τους φανερώνει την ανασφάλεια στην καλλίτερη περίπτωση και στη χειρότερη φανερώνει τη διαπλοκή, προς όφελος προσωπικών συμφερόντων κάτι που είναι αντίθετο με την ηθική της αριστεράς».

Μιλώντας με τη σειρά του ο Γ. Κολοβός, ο οποίος όπως λέγεται είναι ένας από αυτούς που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιος Δήμαρχος με το ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Αγρινίου, ανέφερε ότι η εικόνα που εισπράττει του δίνει αισιοδοξία για τους αγώνες που πρέπει να δοθούν αλλά κατά τον κ. Κολοβό «θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε σήμερα να κάνουμε και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε και να δούμε συγκεκριμένα πράγματα.

«Νομίζω ότι τα πολιτικά χαρακτηριστικά αναπόφευκτα είναι πολύ πιο έντονα. Όταν η Ελληνική κοινωνία βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση, όταν παρατηρούμε ότι οι Έλληνες βιώνουν πράγματα που είχαν ζήσει το 1940, όταν βλέπουμε ντροπιαστικές εικόνες των συσσιτίων, όταν έχουμε 1,5 εκ ανέργους, και 2,5 εκ φτωχούς δεν νομίζω ότι η πολιτική κουβέντα πρέπει να λείψει και να μην έχει ένταση και έμφαση στην αυτοδιοικητική συζήτηση. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι μνημονιακές πολιτικές έχουν επιπτώσεις και στις δημοτικές αρχές. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η αυτοδιοίκηση να μην υπηρετεί τους πολίτες, αλλά στην ουσία να αποτελεί μια κλινικά νεκρή αυτοδιοίκηση. Πολλοί από αυτούς τους δημάρχους σήμερα εμφανίζονται σαν επαναστάτες, για να διατηρήσουν τους θώκους τους. Αυτό ας μην μας ξεγελά», τόνισε ο Θ. Γαλατάς μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τραπεζιώτης, εν δυνάμει υποψήφιος για το δήμο Αγρινίου, μίλησε για μια χρονιά ρήξης, ανατροπής και αλληλεγγύης. Απέναντί μας δεν έχουμε απλώς και μόνο μια δημοτική αρχή η οποία διαχειρίζεται τις δημοτικές και τοπικές υποθέσεις στη βάση της αρχής της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της δημοκρατικής συγκρότησης. Έχουμε ένα τοπικό σύστημα εξουσίας, ένα κλειστό σύστημα εξουσίας, το οποίο αυτοαναπαράγεται από την ίδια παρέα ανθρώπων ή για να είμαστε ακριβέστεροι από τον ίδιο πυρήνα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ιδιοποιηθεί την εξουσία , την νέμονται και την κατέχουν επί 38 ολόκληρα χρόνια, εξαιρώντας κατά κοινή παραδοχή την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Στέλιος Τσιτσιμελής. Αυτή η μακροβιότητα στην άσκηση της εξουσίας συνιστά κατάχρηση δικαιώματος. Πρόκειται για μια πατρωνία δημοσίων αξιωμάτων που σημαίνει ότι αυτοί που πλαισιώνουν το σχήμα σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, φροντίζουν κάθε φορά ο επικεφαλής να αποκτήσει μια δεσπόζουσα θέση είτε στο δήμο, είτε στην περιφέρεια και στη συνέχεια αρχίζει η κατανομή των ρόλων, των αξιωμάτων και των χρημάτων.Δεν είναι καθόλου τυχαίο όταν οι πολίτες αναφέρονται στο δήμο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν λένε «η δημοτική αρχή», λένε «το σύστημα».

agrinionet.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ