2014-01-20 12:11:07
Φωτογραφία για Κυριακάτικη ανάσα στην αγορά
Αναθέρμανση του τζίρου στην αγορά διαπιστώνουν οι έμποροι από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων τους.

Ειδικά χθες που ήταν και οι εκπτώσεις σε εξέλιξη, οι καταναλωτές άδραξαν την ευκαιρία να κάνουν τη βόλτα τους, αλλά και να ψωνίσουν με τιμές χαμηλότερες ακόμη και 70%.

Πάντως, με δεδομένη την οικονομική ύφεση και την έκρηξη της ανεργίας, τα νοικοκυριά είναι πολύ συγκρατημένα στις αγορές τους. Επίσης, με δεδομένο το ότι από τις μέρες των Χριστουγέννων, οπότε και οι περισσότερες οικογένειες έκαναν τότε τα ψώνια τους, η κίνηση χθες πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων με τα μαγαζιά ανοιχτά, η κίνηση κρίνεται ικανοποιητική.

Επίσης εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Αθήνα (στην Ερμού), από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Αντιδράσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, χωρίς όμως αυτές να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην κίνηση της αγοράς. Χιλιάδες καταναλωτές επισκέφθηκαν τα μεγάλα και οργανωμένα, κυρίως, εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, συνδυάζοντας τη βόλτα με τα ψώνια.


Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της χθεσινής Κυριακής δείχνουν μικρή αύξηση του τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πρώτο και δυνατό Σαββατοκύριακο. Αυτή κυμαίνεται γύρω στο 4%.

Οι καταστηματάρχες δεν το θεωρούν μικρό στις μέρες που διανύουμε καθώς το ερμηνεύουν ως μία ακόμη μέρα με τζίρο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής με δηλώσεις του στο «Εθνος» τονίζει πως «από την κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς αυτό που αξίζει να κρατήσουμε μέχρι τώρα είναι πως καταναλωτές αλλά και μέχρι πρότινος διστακτικοί επιχειρηματίες αγκαλιάζουν το μέτρο».

Και πράγματι οι επιχειρήσεις με διαφημίσεις τους προανήγγειλαν για πρώτη φορά μαζικά τον συνδυασμό των εκπτώσεων με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Mε αναψυχή

Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, τα καταστήματα που βγαίνουν κερδισμένα είναι αυτά που συνδυάζουν τις αγορές με τις βόλτες και την αναψυχή.

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη οι καταναλωτές «ξεχύθηκαν» από νωρίς στο κέντρο, άλλοι για να ψωνίσουν και άλλοι για μια κυριακάτικη βόλτα με αποτέλεσμα από τις 11 το πρωί, όταν άνοιξε η αγορά, να υπάρχει ένα συνεχές μποτιλιάρισμα στους δρόμους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς είναι ότι κι αυτό το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή με αφορμή τις εκπτώσεις στέφθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε γίνει και με τα εγχειρήματα που προηγήθηκαν.

Εκείνο που επισημαίνεται πάντως είναι ότι ο κόσμος επιλέγει να επισκεφθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα εμπορικά κέντρα εκτός της πόλης, όχι όμως και τα καταστήματα στις συνοικίες.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων, λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης: «Η πρώτη εβδομάδα της περιόδου των εκπτώσεων που μόλις ολοκληρώθηκε κινήθηκε περίπου στα περσινά επίπεδα και μπορεί να είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά τουλάχιστον οι πρώτες ενδείξεις επισκεψιμότητας είναι σχετικά ενθαρρυντικές και ευελπιστώ, τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές, να μείνουμε ικανοποιημένοι...». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφερθείς και στο θέμα των Κυριακών υποστηρίζει: «Ο τζίρος της Κυριακής για άλλη μία φορά δεν εντυπωσίασε, αφού δεν διέφερε σε πωλήσεις από μια καθημερινή, ενώ οι καταναλωτές περιμένουν την επόμενη πληρωμή του μισθού και της σύνταξής τους, στο τέλος του μήνα».
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ