2014-01-20 15:42:45
Φωτογραφία για ΙΣ Καρδίτσας: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΩΣ.
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 24, 43100, ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΤΗΛ & FAX : 2441 0 21734 

Email: [email protected] www.iskarditsas.gr 

Καρδίτσα 19 Ιανουαρίου 2014 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΩΣ. 

Να καταργηθεί άμεσα η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ που υποβαθμίζει το ιατρικό έργο και υπονομεύει την Δημόσια Υγεία. 

Με πρόσφατη εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ προβαίνει αυθαίρετα και χωρίς καμία διαβούλευση με τους θεσμικούς  φορείς της υγείας, στον περιορισμό του κόστους των συνταγογραφουμένων φαρμάκων στο 80% του κόστους που ο κάθε γιατρός είχε συνταγογραφήσει το 2013. 

Η οριζόντια προκρούστεια αυτή περικοπή: 

1) Στερείται απολύτως οποιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης αφού τα κριτήριά της είναι αποκλειστικά και μόνο οικονομικά. 

2) Στρέφεται εναντίον της Δημόσιας Υγείας και ειδικά των πλέον ευαίσθητων ομάδων ασθενών (καρκινοπαθείς, χρονίως πάσχοντες, υπερήλικες) των οποίων μετατρέπει την τακτική μηνιαία συνταγογράφηση των απαραιτήτων φαρμάκων τους, σε αγωνιώδη αναζήτηση ιατρού που δεν έχει συμπληρώσει το όριο του 80%. 


3) Αγνοεί πλήρως την εργασιακή σχέση από την οποία προέκυψε το κόστος συνταγογράφησης του κάθε ιατρού για το 2013, αν δηλαδή πρόκειται για νέους ιατρούς με ολιγόμηνη εργασία ή αν υπάρχει αλλαγή εργασιακής σχέσεως με αυξημένες απαιτήσεις συνταγογράφησης το 2014 (νέοι ειδικοί ιατροί, ιατροί του ΕΣΥ, αγροτικοί κλπ). 

4) Αγνοεί τελείως το γενικό κόστος των συνταγογραφούμενων ανά ιατρό καθώς και την συμμόρφωση ή όχι με τα ισχύοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Αντίθετα η σπατάλη επιβραβεύεται ενώ η σύνεση και η οικονομία τιμωρείται αφού όλοι υφίστανται την ίδια περικοπή. 

5) Υποβαθμίζει τον θεραπευτικό ρόλο του ιατρού σε προσθαφαιρέσεις λογιστικού χαρακτήρα και την επί χρόνια ακριβοπληρωμένη υγεία του ασφαλισμένου πολίτη σε στήλη λογιστικού κατάστιχου. 

Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ: 

· Να καταργήσει άμεσα την προκρούστεια αυτή περικοπή σαν αντιεπιστημονική και στρεφόμενη εναντίον της δημόσιας υγείας. 

· Να αξιοποιήσει τις διαθέσιμες δυνατότητες των δομών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην υλοποίηση στοχευμένου τακτικού και στρατηγικού σχεδιασμού για ελάττωση του φαρμακευτικού κόστους. 

· Μέσω των ιδίων δομών, να ανιχνεύσει, αποκαλύψει και πατάξει αμείλικτα την οποιαδήποτε παραβατικότητα, οριοθετώντας έτσι ένα υγιή δρόμο μειώσεως της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσης θα σταθεί με κάθε τρόπο αρωγός και αλληλέγγυος σε κάθε τέτοια υγιή προσπάθεια δικαιοσύνης και οικονομίας αλλά και κάθετα αντίθετος σε κάθε ενέργεια που υποβαθμίζει το επιστημονικό έργου των ιατρών και υπονομεύει την υγεία των Ελλήνων πολιτών. 

ΔΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ 

Κώστας Καρδαράς         Τάκας Κωνσταντίνος 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΟΛΑΪΤΑΝ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΟΛΑΪΤΑΝ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ