2014-01-20 20:39:35
Φωτογραφία για Αιθαλομίχλη: Η αιτία, οι επιπτώσεις και πώς θα προστατευτούμε
Τους τελευταίους μήνες ακούστηκε περισσότερο από την λέξη «Τρόικα» και «Καλή Χρονιά» και κατάφερε με την εμφάνισή της να τρομοκρατήσει τους κατοίκους των πόλεων, να απασχολήσει έντονα την ιατρική κοινότητα και να γίνει αφορμή για την δημιουργία Αστυνομίας.. Τζακιών. Η «διάσημη» αιθαλομίχλη, έχει μετατραπεί σε συχνό επισκέπτη των μεγάλων πόλεων, με τους ειδικούς να κάνουν λόγω για μια Αθήνα που γίνεται… Πεκίνο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι για εννέα βράδια από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στις περιοχές του κέντρου χτύπησαν κόκκινο υπερβαίνοντας το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών).

Τι είναι;

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, η αιθαλομίχλη είναι ένα είδος μόλυνσης του αέρα, η οποία προκαλείται (και) από την καύση ξύλων. Η καύση αυτή παράγει ορισμένα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με φυσική και χημική σύσταση, η οποία ποικίλλει κατά τόπους και εξαρτάται από τη σύσταση της καύσιμης ύλης
. Πέρα από τα αιωρούμενα αυτά σωματίδια, η οικιακή καύση ξύλων εκπέμπει πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες και πολυκυκλικές ενώσεις, οι οποίες εκτός από το γεγονός ότι ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα, είναι τοξικές για τον οργανισμό και καρκινογόνες. Με την καύση ξυλείας ακατάλληλης για καύση (π.χ. έπιπλα, χρωματισμένα ξύλα κτλ.) εκπέμπονται και οι λεγόμενες πτητικές οργανικές ενώσεις, οι οποίες επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Χημικών, τα αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από αυτές τις καύσεις ανήκουν στην κατηγορία των αναπνεύσιμων σωματιδίων που μέσω της αναπνοής φθάνουν στους επιθηλιακούς ιστούς των πνευμόνων και μπορούν να συγκρατηθούν, μεταφέροντας τις επικίνδυνες αυτές ενώσεις. Όταν όλες οι παραπάνω καύσεις γίνονται σε ένα πυκνοκατοικημένο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το λεκανοπέδιο της Αττικής, ο αέρας ρυπαίνεται επικίνδυνα. Μάλιστα, ιδιαίτερα τις μέρες που επικρατεί άπνοια και υγρασία, όλα αυτά τα σωματίδια του καπνού «κάθονται» στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας δημιουργώντας την αιθαλομίχλη. «Πριν από μερικά χρόνια, στην Αθήνα είχαμε την ρύπανση τύπου Los Angeles, δηλαδή μια φωτοχημική ρύπανση, η οποία βασιζόταν σε οξείδια του αζώτου και στο όζον. Αυτή όμως η ρύπανση της αιθαλομίχλης είναι διαφορετικού τύπου. Τα σωματίδια αυτά, παραπέμπουν σε ρύπανση τύπου Πεκίνου ή Λονδίνου», αναφέρει σχετικά ο κ. Κωσταντίνος Χατζησταύρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι επιπτώσεις του… καπνιστού

Από την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω αιθαλομίχλης, σύμφωνα με τον κ. Χατζησταύρου, επηρεάζονται κατά κύριο λόγο οι ακραίες ηλικίες, δηλαδή μικρά παιδιά και υπερήλικες. Πέρα από αυτούς όμως, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι ταλαιπωρούνται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν. «Πρόκειται για άτομα τα οποία πάσχουν από καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, όπως βρογχικό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια . Τα σωματίδια αυτά που υπάρχουν στον αέρα είναι εισπνεύσιμα και εφ’ όσον περάσουν στο αναπνευστικό σύστημα και φτάσουν στις κυψελίδες των πνευμόνων έχουν ερεθιστική δράση και προκαλούν κρίσεις άσθματος ή βλεννογόνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα πιο συχνά και δυσάρεστα συμπτώματα είναι η δύσπνοια και ο βήχας», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι σύμφωνα με έρευνες, στις περιπτώσεις χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας παρατηρείται αύξηση της θνητότητας σε περιπτώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πηγή: in2life
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ