2014-01-21 09:32:07
Φωτογραφία για Η «Rosetta» αναλαμβάνει δράση
Υστερα από τρία χρόνια που περιφέρεται στο σκοτεινό Διάστημα σαν ζόμπι, το διαστημόπλοιο «Rosetta» θα ξυπνήσει σήμερα από τον λήθαργό του για να αναλάβει μια φιλόδοξη αποστολή: να κυνηγήσει και να «πιάσει» έναν κομήτη ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από 4,6 δισ. χρόνια και έχει διάμετρο, όπως εκτιμάται, 3 με 5 χιλιόμετρα.

Το διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και εκτοξεύτηκε πριν από 10 χρόνια, βρίσκεται σε λήθαργο σχεδόν 807 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας.

Οι υπεύθυνοι επιστήμονες για τη λειτουργία του σκέφτηκαν ότι το διαστημόπλοιο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αποστολής του, που ήταν η μελέτη κομητών και αστεροειδών, θα έπρεπε να φυλάξει δυνάμεις, να παραμείνει σε λήθαργο, και κάποια στιγμή να ενεργοποιηθεί ξανά για να επιδοθεί σε ένα ριψοκίνδυνο κυνήγι.

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ. Αυτή η στιγμή περίμενε 957 μέρες για να έρθει και από το μεσημέρι της Δευτέρας, το αξίας ενός δισ. ευρώ διαστημόπλοιο δέχεται εντολές ώστε τα όργανά του να λειτουργήσουν ξανά και να αρχίσει να κάνει δοκιμαστικές μανούβρες προτού κλειδώσει στο ραντάρ του τον περίφημο κομήτη.


Ολο αυτό το διάστημα, από τον Ιούνιο του 2011, ο κεντρικός υπολογιστής του διαστημοπλοίου ήταν το μόνο όργανο που παρέμενε σε «αναμονή». Αν η «Rosetta» πιάσει το σήμα που θα δεχτεί από τη Γη, τότε θα χρειαστεί περίπου έξι ώρες για να ξυπνήσει από τη διαστημική του νάρκη. Μεγάλα τηλεσκόπια από την Καλιφόρνια μέχρι την Αυστραλία τέθηκαν σε επιφυλακή τα τελευταία 24ωρα για να συλλάβουν το σήμα του διαστημοπλοίου που θα λέει πως τέθηκε σε λειτουργία.

Εφόσον αυτό συμβεί, η ενέργεια από τους ηλιακούς του συλλέκτες θα ενεργοποιήσει τα συστήματα πρόωσής του και το διαστημόπλοιο θα τεθεί σε νέα τροχιά. Θα ξεδιπλωθούν οι αντένες του και θα μπορέσει να εκπέμψει πίσω στη Γη ότι όλα πήγαν καλά. Το σήμα του διαστημοπλοίου θα χρειαστεί 45 λεπτά για να φτάσει στον πλανήτη μας.

«Θα είναι μια συγκλονιστική στιγμή», λέει ο Ματ Τέιλορ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. «Πολλοί επιστήμονες έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους για να πετύχει η αποστολή. Θα είναι βέβαια σαν να προσπαθείς να ξυπνήσεις ένα νέο παιδί. Θέλει τον χρόνο του για να σηκωθεί από το κρεβάτι...».

Η συνέχεια αναμένεται να είναι ακόμη πιο συγκλονιστική. Το διαστημόπλοιο θα βρεθεί στο κατόπι του κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο και μόλις τον πλησιάσει, θα αποστείλει στην επιφάνεια του μια άκατο για να τον μελετήσει.

«ΠΑΠΠΟΥΣ» ΤΗΣ ΓΗΣ. Ο κομήτης, λένε οι αστρονόμοι, έχει ηλικία μεγαλύτερη από της Γης. Σχηματίστηκε όταν ο ήλιος μας ήταν ένα πολύ νεαρό άστρο. Επομένως, αυτός ο κομήτης αποτελεί ένα ζωντανό απολίθωμα που κρύβει άγνωστες πληροφορίες για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος και ίσως μας διαφωτίσει για το πώς η Γη απέκτησε τόσο νερό, αλλά και πώς δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις εμφάνισης της ζωής στον πλανήτη μας.

Η αποφασιστική καμπή της επιχείρησης θα έρθει τον Μάιο, όταν αυτός ο αρχέγονος κομήτης θα κινείται προς τον Ηλιο και η θερμότητα από το μητρικό μας άστρο αρχίσει να εξαερώνει την επιφάνειά του.

Το διαστημόπλοιο θα αρχίσει να υπερκαλύπτει την απόσταση που τον χωρίζει από τον κομήτη και προς το τέλος του καλοκαιριού θα φτάσει σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του.

Θα πραγματοποιήσει περιφορές γύρω του ώστε να εντοπίσει το πλέον κατάλληλο σημείο για να απελευθερώσει την άκατο που μεταφέρει. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο, θα τον πλησιάσει σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων και τότε θα εκτοξεύσει πάνω του την άκατο που είναι εξοπλισμένη με επιστημονικά όργανα.

Επειδή στην επιφάνεια του κομήτη η βαρύτητα είναι μηδενική, η άκατος θα αγκιστρωθεί πάνω του με ένα «γάντζο». Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της αποστολής που εμπεριέχει και τους περισσότερους κινδύνους.

Οι τελευταίες οδηγίες στη «Rosetta» θα δοθούν μόλις επιλεγεί το καταλληλότερο σημείο προσεδάφισης της ακάτου. Από εκεί κι έπειτα τα πάντα θα γίνουν αυτόματα, χωρίς καθοδήγηση από την Υπηρεσία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ