2014-01-21 11:20:06
Φωτογραφία για Προστασία α' κατοικίας από πλειστηριασμούς για ένα μήνα
Ακόμη έναν μήνα θα έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας από... πλειστηριασμούς που προσφέρουν οι τράπεζες.

Ακόμη έναν μήνα θα έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που προσφέρουν οι τράπεζες.

Η προθεσμία βάσει του νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2014, αλλά όπως έκανε γνωστό η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, «οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν υπεύθυνες δηλώσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου».

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται επαρκής χρόνος στους δανειολήπτες που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου να προσέλθουν στις τράπεζες και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Επίσης και τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν εγκαίρως να ειδοποιήσουν τα καταστήματα - μέλη τους και να οργανώσουν το προσωπικό για τη διαχείριση των υποθέσεων.


Τα κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι η αντικειμενική αξία να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να είναι μέχρι 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ και το ποσό των καταθέσεων να μην είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες με τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και άνεργοι με εισοδήματα πέραν του επιδόματος ανεργίας. Η δόση προς τους δανειστές ορίζεται σε ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του αυτού του ποσού και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.

Βέβαια υπάρχουν και ειδικές προβλέψεις για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία 67% και άνω. Για αυτούς τα όρια των σωρευτικών προϋποθέσεων προσαυξάνονται κατά 10% παρέχοντάς τους με αυτό τον τρόπο επιπλέον προστασία. Δηλαδή, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 220.000 ευρώ, το καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο ή ίσο των 8.500 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 297.000 ευρώ και από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500 ευρώ. Για τις παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών προβλέπεται καταβολή μηνιαίας δόσης σε ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος, για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ