2014-01-21 16:41:07
Φωτογραφία για Ευ. Βενιζέλος: Άδικη η συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί
Η δανειακή στήριξη και το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής δεν ήταν μία καλή λύση, αλλά ήταν η καλύτερη προσφερόμενη λύση, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «αν δεν υπήρχε το δάνειο θα... είχαμε ασύντακτη χρεοκοπία και οικονομική και κοινωνική κατάρρευση».

Απαντώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα, αλλά και τα λάθη που ενδεχομένως έγιναν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής είναι έτσι διαρθρωμένο ώστε «παρά τα κατασκευαστικά λάθη που έχουν γίνει από τους σχεδιαστές του προγράμματος, παρά τα λάθη τα δικά μας και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή ενός τόσο δύσκολου προγράμματος υπό συνθήκες κρίσης, έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα, που δεν έχει κοστίσει στον Ευρωπαίο φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ».

«Το δάνειο εξυπηρετείται, οι εγγυήσεις που έχουν χορηγηθεί δεν θα καταπέσουν και μόνο μία περίπτωση υπάρχει να χρειαστεί να πληρώσουν Ευρωπαίοι φορολογούμενοι: να αποτύχει το πρόγραμμα και να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, γιατί κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού και να πάψουν να ανακυκλώνουν μία άδικη συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.


«Λοιπόν η Ελλάδα μπορεί, το χρέος μας έχει αναδιαρθρωθεί», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κάλεσε όσους μετέχουν σε Επιτροπές που έχουν σχετική αρμοδιότητα, να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους στον επικεφαλής του ESM «για να απαντήσει εκείνος πόσο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, γιατί εκεί φαίνεται πόσο μεγάλη ήταν η αναδιάρθρωση και πόσο πιο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος σε σχέση με το χρέος άλλων κρατών μελών».

Σε ό,τι αφορά τέλος την τρόικα, σημείωσε ότι είναι ένα «θεσμικό υβρίδιο», το οποίο δεν προβλέπεται από τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ προέκυψε γιατί δεν υπήρχαν μηχανισμοί διαχείρισης της κρίσης.

«Το εγχείρημα της Ευρωζώνης ήταν κατασκευασμένο για φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως. Άρα λοιπόν οι κυβερνήσεις οι ευρωπαϊκές ζήτησαν να έρθει το ΔΝΤ για να συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης, εκφράζοντας τη δυσπιστία τους στην Επιτροπή. Η τρόικα είναι έκφραση δυσπιστίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή«, παρατήρησε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ