2014-01-21 20:51:08
Φωτογραφία για Κύπρος: Επιμένει σε στόχευση της κοινωνικής σύνταξης ο ΥΠΟΙΚ
Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη πρόταση για το θέμα της κοινωνικής σύνταξης, προσθέτοντας ότι η μόνη απόφαση είναι πως πρέπει να υπάρξει στόχευση.

Βρισκόμαστε, είπε ο κ. Γεωργιάδης, στο στάδιο της διαμόρφωσης και του προβληματισμού.

Τόνισε ότι πολιτική θέση αρχής της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα αποκοπεί από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Οι περικοπές, είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα επηρεάσουν οικογένειες με εισοδήματα ψηλότερα από το μέσο μισθό.

ΣΕΚ: Χαμηλά τα ποσά που τέθηκαν ως όρια

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωϋσέως δήλωσε ότι ενώπιον των συντεχνιών έχει υποβληθεί μια πρόταση, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση.

Είπε επίσης ότι δόθηκε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις χρονικό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή για να μελετήσουν την πρόταση και να διατυπώσουν τις απόψεις τους.


Ο κ. Μωϋσέως ανέφερε ότι η ΣΕΚ τάσσεται υπέρ της στόχευσης της κοινωνικής σύνταξης. Τόνισε ωστόσο ότι τα ποσά που τέθηκαν ως όριο είναι πάρα πολύ χαμηλά. Υπάρχουν, είπε, στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν στο πλαίσιο διαλόγου.

Διάλογο ζητούν τα κόμματα

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθάρισε σήμερα ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα κατάργησης της κοινωνικής κατάκτησης της κοινωνικής σύνταξης, είτε από το ΔΗΣΥ είτε από την κυβέρνηση.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «οποιεσδήποτε κοινωνικές παροχές που δεν είναι στοχευμένες διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και τις κοινωνικές αδικίες». Ανέφερε ότι «δεν κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες. αλλά μια κοινωνική παροχή έχει αξία όταν είναι στοχευμένη».

«Μια κοινωνική παροχή», πρόσθεσε, «χάνει την αξία της όταν μια οικοκυρά που δεν έχει άλλα εισοδήματα, που είναι από φτωχή οικογένεια, παίρνει 336 ευρώ, αλλά την ίδια ώρα το ίδιο ποσό παίρνει και μια οικοκυρά πολυεκατομμυριούχα».

Ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε -ούτε και είναι πρόθεση της κυβέρνησης- να αποστερηθεί έστω και μια συνταξιούχα οικοκυρά τα 336 ευρώ τα οποία έχει ανάγκη. Σε καμία περίπτωση», ξεκαθάρισε.

Ανέφερε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να παίρνουν κοινωνική σύνταξη άτομα που δεν έχουν πραγματικά καμία ανάγκη».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου, και το θέμα της παραχώρησης της κοινωνικής σύνταξης με βάση το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος ως επίσης και το θέμα των νοικοκυριών «που μπορεί να παίρνουν 8 και 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα μόνο από συντάξεις».

«Εμείς είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και την κοινωνία. Είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι και την κοινωνική ευαισθησία μας θα πρέπει να τη δείχνουμε με τις πολιτικές μας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στο θέμα της κοινωνικής σύνταξης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, αφού καλωσόρισε την εξέλιξη αυτή, εξέφρασε την ευχή όπως αυτή η αλλαγή πλεύσης είναι ειλικρινής και όπως «σηματοδοτήσει δηλαδή την πλήρη άρση των τετελεσμένων που δημιούργησε η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της».

«Μετά τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε, ακόμη και ανάμεσα σε στελέχη του ΔΗΣΥ, η ισοπεδωτική και άδικη απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της κοινωνικής σύνταξης από χιλιάδες δικαιούχους, η κυβέρνηση παρουσιάζεται διά στόματος του υπουργού Οικονομικών να κάνει δεύτερες σκέψεις», είπε ο κ. Λουκαΐδης σε δηλώσεις του στη Βουλή.

Ο ο κ. Λουκάΐδης είπε πως στην περίπτωση κατά την οποία θα ξεκινήσει ένας κοινωνικός διάλογος από μηδενική βάση, τότε το ΑΚΕΛ δηλώνει έτοιμο να συμβάλει δημιουργικά.

«Ταυτόχρονα, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη μονομερώς και χωρίς να αποτελεί απαίτηση της Τρόικα, προχώρησε στο δραματικό κούρεμα των κονδυλιών του Προϋπολογισμού για την κοινωνική πρόνοια και προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, προειδοποιούμε ότι θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις σε βάρος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό που οπόταν απαιτείται είναι «η συνολική αναθεώρηση της κοινωνικά άδικης, νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ».

Ερωτηθείς κατά πόσο διαφωνεί με τη θέση του προέδρου του ΔΗΣΥ ότι θα πρέπει να σταματήσει η παροχή κοινωνικής σύνταξης σε οικοκυρές με οικονομικά δεδομένα εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Λουκαΐδης δήλωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι έτσι ώστε οι εκατομμυριούχοι να μην παίρνουν κοινωνική σύνταξη. Διερωτήθηκε ωστόσο αν στην Κύπρο υπάρχουν μερικές χιλιάδες εκατομμυριούχοι που παίρνουν κοινωνική σύνταξη, λέγοντας πως αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει και ο κ. Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Έντονα επικριτικό προς το ΑΚΕΛ εμφανίζεται το ΔΗΚΟ που δηλώνει ότι «η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ απέκοψε τουλάχιστον €330 εκατ. από τις κοινωνικές παροχές τα προηγούμενα δύο χρόνια με την πολιτική της στόχευσης», αναφέρει

Ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει πως «η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ απέκοψε με την στόχευση τις ακόλουθες κοινωνικές παροχές:

• το συμπλήρωμα κατώτατης σύνταξης

• τη χορηγία ατόμων με αναπηρίες

• τη χορηγία για την απόκτηση αυτοκινήτου αναπήρων

• το επίδομα τυφλών

• το δημόσιο βοήθημα

• το επίδομα τέκνου

• το πασχαλινό επίδομα συνταξιούχων

• το επίδομα των πολυτέκνων

• το επίδομα των μονογονιών

• τη φοιτητική χορηγία

• και το επίδομα Μάνας

» Το Δημοκρατικό Κόμμα, παρά το πολιτικό κόστος, στήριξε την πολιτική της στόχευσης που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ίδιο θα πράξει και σήμερα».

Ταυτόχρονα, το ΔΗΚΟ εκφράζει έκπληξη «που ακούμε εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, στο Μνημόνιο, στη πολιτική της λιτότητας και που έκοψαν €330 εκατ. με τη στόχευση των κοινωνικών παροχών, να κατηγορούν εκείνους που επιδιώκουν να εξοικονομήσουν σήμερα €10 εκατ.».

«Η πολιτική της στόχευσης είναι σωστή πολιτική», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι «μόνο εκείνοι οι συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια από τους φορολογούμενους και όχι όλοι. Επομένως το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει σήμερα είναι ποιοι συμπολίτες μας χρειάζονται στήριξη».

Και η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ καταλήγει: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η στόχευση θα γίνει σωστά και δίκαια και επομένως χαιρετίζουμε την πρόθεση της υπουργού Εργασίας να συνεχίσει τον κοινωνικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων από τη μία και η πιο αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων τάξεων του πληθυσμού μας από την άλλη».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, κάλεσε την κυβέρνηση, πέραν των λίγων περιπτώσεων, να εγκαταλείψει την πρόθεση ουσιαστικής κατάργησης των κοινωνικών συντάξεων.

Παράλληλα, σχολιάζοντας σχέδιο γνωμοδότησης που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, ο κ. Ομήρου κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει τα μηνύματα και αντί τυφλής υποταγής στα κελεύσματα της Τρόικας να προβάλει αντιστάσεις και να απαιτήσει μεταχείριση που να συνάδει με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».

Σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία, ο κ. Ομήρου χαιρέτισε το σχέδιο γνωμοδότησης που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το οποίο «ασκείται αυστηρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Γιούρογκρουπ και βεβαίως και στην Τρόικα σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που επέφεραν τα μέτρα λιτότητας, προκαλώντας συνθήκες φτώχειας και οδηγώντας στην ανεργία 2 εκ. πρόσωπα στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Στη γνωμοδότηση, συνέχισε, «στηλιτεύονται επίσης οι περικοπές στην υγεία και τις συντάξεις αφού παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον κοινωνικό χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Όπως είπε «το προσχέδιο αυτής της γνωμοδότησης καταδεικνύει ότι οι ανάλγητες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την Τρόικα με τα σχέδια διάσωσης προσκρούουν στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, αντιμάχονται τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, παραβιάζουν τα κοινωνικά δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών και οδηγούν σε βαθιά ύφεση, ανεργία και κοινωνική δυστυχία».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει τα μηνύματα και αντί τυφλής υποταγής στα κελεύσματα της Τρόικας να προβάλει αντιστάσεις και να απαιτήσει μεταχείριση που να συνάδει με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».

Εξέφρασε τη θέση ότι «μια τέτοια κοινωνικά ανάλγητη πολιτική είναι η εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να κατεδαφίσει, εν πολλοίς, την κοινωνική σύνταξη».

Η κοινωνική σύνταξη, σημείωσε, «δεν είναι μέτρο χαριστικό για τους δικαιούχους». Είναι, πρόσθεσε, «οφειλόμενη αντιπαροχή του κράτους προς τις ανασφάλιστες νοικοκυρές και αγρότισσες για την τεράστια προσφορά τους προς την κυπριακή κοινωνία».

«Καλούμε την Κυβέρνηση, πέραν των λίγων περιπτώσεων όπου δεν δικαιολογείται η παροχή οποιασδήποτε σύνταξης λόγω υψηλών οικογενειακών εισοδημάτων, να εγκαταλείψει αμέσως την πρόθεση ουσιαστικής κατάργησης των κοινωνικών συντάξεων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κοινωνική σύνταξη είχε παραχωρηθεί και με βάση μια λογική κάποιας οικονομικής αυτοδυναμίας και αυτονομίας της Κύπριας γυναίκας, της νοικοκυράς, της αγρότισσας που είναι ανασφάλιστη», είπε.

Την έναρξη ενός ειλικρινούς και παραγωγικού διαλόγου ζητεί το ΕΥΡΩΚΟ, προκειμένου να ληφθούν οι ορθές αποφάσεις για την κοινωνική σύνταξη, την οποία δεν πρέπει να χάσει κανένας από όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη.

«Η δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα της αναδιάρθρωση της κοινωνικής σύνταξης ουσιαστικά δεν ωφελεί κανέναν», είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας, προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι η έναρξη ενός ειλικρινούς και παραγωγικού διαλόγου, έτσι ώστε όλες οι θέσεις και προτάσεις να κατατεθούν ενώπιον του αρμόδιου Υπουργείου και, με σύνεση και σεβασμό προς τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, να παρθούν αποφάσεις».

Ανέφερε ακόμα πως οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ληφθούν «με έναν και μόνον γνώμονα: Να μη στερηθεί κανένας την κοινωνική σύνταξη, την οποία έχει ανάγκη».

«Το Ευρωπαϊκό Κόμμα», τόνισε ο κ. Γιωργάλλας, «δεν θα κάνει ποτέ αποδεκτό το να στερηθεί οποιοσδήποτε την κοινωνική σύνταξη ενώ την έχει πραγματικά ανάγκη».
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ