2014-01-21 22:45:06
Φωτογραφία για Ισραηλινά βλήματα SPIKE-NLOS για τη Ν. Κορέα [video]
Την επιλογή του ισραηλινής προέλευσης, κατασκευής Rafael, κατευθυνόμενου βλήματος SPIKE-NLOS για τον εξοπλισμό των οκτώ νέων ναυτικών ελικοπτέρων AW159 Wildcat (στη συνημμένη φωτογραφία το ελικόπτερο απεικονίζεται εξοπλισμένο με κατευθυνόμενα βλήματα AGM-114 Hellfire) που προμηθεύεται η ασιατική χώρα ανακοίνωσε η αρχή προμηθειών της Νότιας Κορέας (DAPA: Defense Acquisition Program Administration).

Η νοτιοκορεατική επιλογή αποτελεί την πρώτη φορά που το SPIKE-NLOS επιλέγεται για τον εξοπλισμό μίας ναυτικής πλατφόρμας. Σημειώνεται ότι το όπλο βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τον Στρατό της Νότιας Κορέας. Το SPIKE-NLOS (Non-Line Of Sight: εκτός γραμμής οπτικής θέασης) έχει μέγιστο βεληνεκές 25 χιλιόμετρα και η ηλεκτρο-οπτική του καθοδήγηση είναι πλήρως αυτόνομη ή με δυνατότητα παρέμβασης του χειριστή («man-in-the-loop»).

Με βάση τον σχεδιασμό κάθε ελικόπτερο AW159 Wildcat (η παράδοση των οποίων προβλέπεται για τη διετία 2015-2016 και τα οποία σε υπηρεσία θα αντικαταστήσουν τα Lynx Mk
. 99 που σήμερα επιχειρεί το Ναυτικό της Νότιας Κορέας), θα εξοπλίζεται με οκτώ κατευθυνόμενα βλήματα SPIKE-NLOS και θα μπορεί να προσβάλει τόσο στόχους επιφανείας όσο και στόχους ξηράς από μακρά βεληνεκή με την ελάχιστη δυνατή έκθεση. Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην προσβολή πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ), αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων πυροβόλων αλλά και αερόστρωμνων και αποβατικών σκαφών.

Επίσης, η Νότια Κορέα εξετάζει την προμήθεια και άλλων εκδόσεων της οικογενείας των κατευθυνόμενων βλημάτων SPIKE όπως για παράδειγμα η SPIKE-ER ως κύριο όπλο για το μελλοντικό επιθετικό ελικόπτερο που θα σχεδιάσει και αναπτύξει η Korean Aerospace Industries (KAI). Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που το ύψος εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 δις δολάρια ΗΠΑ, ανταγωνιστές είναι το επίσης ισραηλινής προέλευσης (IAI MBT) LAHAT, το APKWS της BAE Systems και φυσικά το AGM-114 Hellfire της κοινοπραξίας Lockheed Martin – Raytheon.

defence-point.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ