2014-01-22 09:15:06
Φωτογραφία για Πιο αισιόδοξοι οι επενδυτές για την παγκόσμια οικονομία
Την μεγαλύτερη αισιοδοξία των τελευταίων πέντε ετών εμφανίζουν οι διεθνείς επενδυτές σε ότι αφορά την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 16-17 Ιανουαρίου σε 477 επενδυτές, αναλυτές και traders που είναι συνδρομητές του Bloomberg.

Το 59% των συμμετεχόντων είπαν πως οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, έναντι μόλις 33% που είχαν την ίδια άποψη τον Νοέμβριο. Το ποσοστό αυτό αποτελεί το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2009.

Περίπου τα δυο τρίτα του 66% που δήλωσαν πιο αισιόδοξοι σε σχέση με πέρυσι, επικαλέστηκαν την ισχύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Σημειώνεται ότι ενώ ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο 24% τον τελευταίο χρόνο, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν πως οι μετοχές είναι το asset της επιλογής τους για το 2014, αφού οι ανησυχίες για «φούσκες» στα assets έχουν υποχωρήσει.


Το 53% των ερωτηθέντων είπε πως οι μετοχές θα προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις το έτος αυτό (το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάιο), ενώ μόλις 3% είπαν ότι προτιμούν τα ομόλογα. Το δεύτερο δημοφιλέστερο «στοίχημα» είναι το real estate, το οποίο προτίμησε το 16%.

Η δημοσκόπηση του Bloomberg καταδεικνύει επίσης την στροφή προτίμησης προς τις αναπτυγμένες οικονομίες, πέντε χρόνια μετά την κρίση και την ύφεση, ενώ πηγή ανησυχίας αποτελούν πλέον οι αναδυόμενες αγορές.

Το 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, έναντι του 53% έναν χρόνο πριν, ενώ το 49% βλέπει βελτίωση στην ευρωζώνη –ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο και το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2011. Το 48% είδε βελτίωση της ιαπωνικής οικονομίας.

Αντιθέτως, μόλις το 13% είπε πως η οικονομία της Κίνας βελτιώνεται, με το 36% να απαντούν πως η οικονομία επιδεινώνεται και το περίπου 50% ότι είναι σταθερή. Επιδείνωση της οικονομίας της Βραζιλίας «βλέπει» το 44%.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές, καθώς το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο παγκοσμίως, έναντι του 26% που είχε απαντήσει το ίδιο τον Νοέμβριο. Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον για την δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, που πριν από δυο μήνες θεωρούνταν η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας, αυτή τη φορά θεωρήθηκε ως η βασικότερη απειλή μόνο από το 8% των ερωτηθέντων.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, το 46% δηλώνει πως οι ΗΠΑ θα είναι μεταξύ των πιο ελκυστικών επενδυτικών προορισμών φέτος, ενώ το 40% είπε το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση –το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009.

Το 33% χαρακτήρισε την Βραζιλία ως την χώρα που θα δώσει τις χειρότερες ευκαιρίες, το 29% είπε πως η χώρα με τις χειρότερες ευκαιρίες θα είναι η Κίνα και το 27% η Ρωσία.

Επίσης, το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε πως βλέπει επιτάχυνση της τάσης για παγκοσμιοποίηση, περίπου 25% ότι επιβραδύνεται, περίπου 25% ότι βρίσκεται σε στασιμότητα και 5% ότι η τάση έχει αντιστραφεί.

Σε ότι αφορά την άποψη για τους διάφορους policy makers, το 71% των ερωτηθέντων είχαν θετική γνώμη για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και το 60% για τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϋ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ