2014-01-22 11:14:07
Φωτογραφία για «Ξαναβλέπει» τα πρόστιμα της εφορίας το ΥΠΟΙΚ
Διορθωτικές αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά το κύμα αντιδράσεων από λογιστές και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Θα εξετάσουμε περιπτώσεις υπέρμετρων επιβαρύνσεων, έχουμε ζητήσει εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες», λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου προαναγγέλλοντας άμεση νομοθετική παρέμβαση.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «βομβαρδίζεται» καθημερινά από επιστολές διαμαρτυρίας διαφόρων φορέων ανά την Ελλάδα (χθες ήταν η σειρά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης) με τις οποίες καταγγέλλουν «ληστρικά» και «εξοντωτικά» πρόστιμα για λογιστές και μικρομεσαίους ενώ στο διαδίκτυο συγκεντρώνονται υπογραφές.

Την τελευταία εβδομάδα μόνο από έναν λογιστή που ξεκίνησε το κίνημα των υπογραφών στο διαδίκτυο έχουν μαζευτεί 8.200 υπογραφές διαμαρτυρίας.

Ο βασικός αντίλογος στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, ιδίως όσον αφορά στα πρόστιμα των 1.000 ή των 2.500 ευρώ που προβλέπονται για τη μη υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων αφορά στο γεγονός ότι τα πρόστιμα αυτά προβλέπονται όχι για τη μη πληρωμή των φόρων αλλά για τη μη υποβολή δηλώσεων
. Από τις αρχές του έτους, η υποβολή δηλώσεων έχει αποσυνδεθεί από την πληρωμή των οφειλών και επομένως -όπως σημειώνουν- δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον οποιονδήποτε να μην υποβάλλει εντός των προθεσμιών τις προβλεπόμενες δηλώσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι το παράδειγμα που ανέδειξαν οι λογιστές της Μαγνησίας είναι πράγματι –αν και ακραίο- ουσιαστικό. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, μια επιχείρηση η οποία απασχολεί έναν εργαζόμενο με αμοιβή 700 ευρώ το μήνα, πρέπει να παρακρατά κάθε μήνα και να αποδίδει στην Εφορία το ποσό των 4 ευρώ. Αν δεν υποβάλλει τη δήλωση τον πρώτο μήνα το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ, τον δεύτερο 2.000 και από τον τρίτο και μετά 4.000 κάθε μήνα.

Με την επιβολή τόκου 8,76% αλλά και το πρόστιμο 10% από το δεύτερο μήνα μη πληρωμής και 20% με την πάροδο έτους, τα 4 ευρώ το μήνα ή 56 ευρώ το χρόνο φτάνουν στα 39.000 ευρώ. Η επιβάρυνση είναι πραγματικά εξωφρενική, το ερώτημα από την άλλη πλευρά που τίθεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι «γιατί να μην υποβάλλει για δώδεκα μήνες τη δήλωση».

Ενδεικτική της κατεύθυνσης των αλλαγών πάντως είναι η άποψη που διατυπώνεται στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση όπου για λόγους ανωτέρας βίας (όχι για επιχειρήσεις με λογιστήρια), κάποιος επιτηδευματίας δεν υπέβαλλε μία φορά στην ώρα της μία δήλωση θα πρέπει να υπάρχει επιείκεια «και όχι να πέφτει το χιλιάρικο μπαμ και κάτω» όπως λένε χαρακτηριστικά.

Τα πρόστιμα μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρου Ελευθέρων Επαγγελματιών

Για υπόχρεους με απλογραφικά (πρώην Β΄ κατηγορίας)

·1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση

· 2.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας

·4.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας

Για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄κατηγορίας)

·2.500 ευρώ για την πρώτη παράβαση

· 5.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας

· 10.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας

Αν η δήλωση είναι χρεωστική εντός από το πρόστιμο επιβάλλεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου επιβάλλονται πρόστιμα:

·10% επί της αρχικής οφειλής μετά την πάροδο διμήνου

·20% μετά την πάροδο έτους

·30% μετά την πάροδο δύο ετών

·Παράλληλα από τον πρώτο μήνα όπου η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη αρχίζει να τρέχει και ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων

· 1.000 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται και η αξία της δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία και

· 2.500 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία

Για ανακριβείς δηλώσεις

Όταν το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση υπολείπεται του φόρου με βάση τη διορθωτική, επιβάλλεται πρόστιμο από 10% έως και 100% ανάλογα με τη διαφορά ( το 100% επιβάλλεται στην περίπτωση όπου ο κανονικός φόρος είναι πάνω από 50% σε σχέση με το φόρο που προέκυπτε από την ανακριβή δήλωση).

Μη υποβολή δήλωσης με χρεωστικό αποτέλεσμα

· Διπλάσιος φόρος. Επί εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου το πρόστιμο ανέρχεται στο 20% του φόρου.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ