2014-01-22 19:28:21
Φωτογραφία για Στο δρόμο που χάραξε η Αντωνία Ηλία, οι Γριβέας – Βάτσικα ...???
Του Παναγιώτη Στάθη

Το ίδιο χαρτί, που έπαιξε η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία και σχεδόν κέρδισε την παρτίδα της (μη) έκδοσής της στην Ελλάδα από τις Αγγλικές Αρχές, 

φαίνεται ότι επιχειρούν να παίξουν οι επιχειρηματίες Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, οι οποίοι συνελήφθησαν και δεν παραδόθηκαν, όπως επιμένουν ανώτερες ελληνικές εισαγγελικές πηγές. 

Η επισήμανση έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ο συνήγορός τους Γιώργος Καψής με γραπτή ανακοίνωσή του, σημειώνει πως επρόκειτο για προκαθορισμένο ραντεβού. Αντίθετα οι ελληνικές αρχές μιλούν συνεργασία με τις βρετανικές αρχές και σύλληψη σε ξενοδοχείο. Το θέμα είναι βέβαια σε κάθε περίπτωση πώς προφανώς είχαν εξαντληθεί οι δυνατότητες για το ζεύγος, το οποίο σημειωτέον έχει και δυο παιδιά σε μικρή ηλικία που ζουν στο Λονδίνο.

Άλλωστε αν αληθεύουν οι πληροφορίες πώς ήδη αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση από τις αγγλικές αρχές, τότε τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα.    


Τι θα πουν οι Βρετανοί

Το προηγούμενο των εκδόσεων από τη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αν αναλογιστεί κανείς πώς ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της ελληνικής δικαιοσύνης, η καταζητούμενη για την υπόθεση  του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος, πρώην ανακρίτρια, Αντωνία Ηλία, δεν έχει εκδοθεί ακόμα στην Ελλάδα από το 2011 οπότε και συνελήφθη. Μάλιστα είναι ήδη ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, καθώς τα αγγλικά δικαστήρια θεωρούν πώς δεν τους έχουν σταλεί τα επαρκή στοιχεία για την έκδοσή της, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πώς η ίδια ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν παραβιάσει το τεκμήριο αθωότητά της, πριν δικαστεί. Οι αγγλικές αρχές έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα δικαιωμάτων  και ευρωπαϊκού δικαίου, γεγονός που πιθανόν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι τα επιχειρήματά της εισακούστηκαν.        

Τι λένε Γριβέας – Βάτσικα

Η ανακοίνωση του συνηγόρου τους και δη μια συγκεκριμένη φράση, πιθανόν δίνει το ίδιο στίγμα: «σε σχέση με όσα διακινούνται στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, θέλω να δηλώσω ότι, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν επικίνδυνα αρνητικό κλίμα σε βάρος των εντολέων μου για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, πριν κριθούν από τη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύονται». Πιθανόν δηλαδή θα επικαλεστούν καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η περίπτωση Ηλία: Η 54χρονη ανακρίτρια κατηγορείται για απάτη, ξέπλυμα χρήματος, παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, συκοφαντική δυσφήμιση και άλλα αδικήματα. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2005 και ενώ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της η Αντωνία Ηλία διέφυγε εκτός Ελλάδας και τελικά συνελήφθη τον Μάιο του 2011 από τις βρετανικές αρχές, με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης. Τελικά κατάφερε και αποφυλακίσθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2012 με περιοριστικούς όρους και με την υποχρέωση να εμφανίζεται μια φορά την ημέρα σε αστυνομικό τμήμα, ενώ πρέπει να επιστρέφει πριν τις οκτώ στο σπίτι της.

Δέσμευσαν περιουσία και λογαριασμούς

Εν τω  μεταξύ οι ελληνικές αρχές, προχωρούν στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία, ενώ ήδη δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες δεσμεύθηκαν μεταξύ άλλων: μία πετρόχτιστη βίλα στην Πεντέλη, ένας πύργος στη Μάνη και ένα εξοχικό στην Ευρυτανία.

Πάντως το ζεύγος φέρεται να διαθέτει στο εξωτερικό τα εξής ακίνητα: να διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, ένα σαλέ στις Ελβετικές Άλπεις, μια ιδιόκτητη κατοικία στο City του Λονδίνου, γραφεία στο κέντρο του Λονδίνου καθώς και άλλα ακίνητα.

capital.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ