2014-01-23 12:56:12
Φωτογραφία για Από το 2014 σταδιακή βελτίωση εισοδημάτων
Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει το 80% του δρόμου που θα οδηγήσει στη συνολική διάσωση» διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας τις... προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Στην ανταλλαγή απόψεων με τους ευρωβουλευτές αναγνωρίστηκαν από μεγάλη πλειοψηφία οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών και οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων, χωρίς να λείψουν όμως και ορισμένες επικρίσεις σχετικά με τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φοροδιαφυγή.

Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε πάντως ότι από το 2014 θα υπάρξει σταθερότητα και στη συνέχεια σταδιακή βελτίωση στα εισοδήματα των Ελλήνων.

Τα «αγκάθια»

Σε ό,τι αφορά τα «αγκάθια» στις συζητήσεις με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν όσο πρέπει», ενώ δεν ήταν σε θέση να κοινοποιήσει ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου των ελεγκτών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.


Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε σε πρόσφατη ομιλία του επικεφαλής της Ευρωζώνης στο ολλανδικό κοινοβούλιο, κατά την οποία αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι' αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία», διαβεβαίωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε παράλληλα ότι στην Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρωθεί το 70% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μείωση του κόστους εργασίας κατά 25%, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

«Στρώνουμε κόκκινο χαλί στους επενδυτές», είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση της γραφειοκρατίας και στο γεγονός ότι το Δημόσιο έχει 200.000 λιγότερους υπαλλήλους σε σχέση με το 2009.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο Γ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, που το πέτυχε το 2013.

Βιωσιμότητα

«Περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση της τρόικας, ώστε στο Eurogroup να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ανέφερε επίσης ότι στις συζητήσεις που διεξάγονται έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, όπως η νέα μείωση των επιτοκίων, η περαιτέρω επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων, η διεύρυνση της χρήσης των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά και «άλλοι τρόποι».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι ο πιο ασφαλής τρόπος μείωσής του είναι να επιστρέψουν και πάλι στην Ευρώπη υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ