2014-01-24 10:41:11
Φωτογραφία για Πρώτη «απεργία» συμβολαιογράφων για τον φόρο υπεραξίας
«Φρένο» στην πώληση ακινήτων βάζουν οι συμβολαιογράφοι απέχοντας από την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων, λόγω της... εμπλοκής που έχει προκαλέσει ο νέος φόρος υπεραξίας.

Έτσι, από χθες «πάγωσε» η αγοραπωλησία ακινήτων σε όλη την χώρα, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την αποχή των συμβολαιογράφων από τη σύνταξη σχετικών συμβολαίων μέχρις ότου το υπουργείο Οικονομικών δώσει αποτελεσματική λύση.

Αιτία για την αποχή και το «πάγωμα» της αγοράς ακινήτων είναι τα πολύπλευρα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τον υπολογισμό και την παρακράτηση του νέου φόρου υπεραξίας των ακινήτων, για τον οποίο οι συμβολαιογράφοι έχουν «σηκώσει ψηλά τα χέρια», περιμένοντας το υπουργείο Οικονομικών να δώσει λύση το ταχύτερο δυνατό, για να ξεπεραστεί η δυσμενής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους πολίτες. Σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής υπό τον πρόεδρό της Κ. Βλαχάκη τονίζεται ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία που θεσμοθετήθηκε, ο φόρος υπεραξίας είναι ανεφάρμοστος στη πράξη, καθώς παρουσιάζει πολλές ατέλειες, ενώ ταυτόχρονα «εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα φορολογικά συμφέροντα του πωλητή-φορολογουμένου».


Καλώντας όλους τους συμβολαιογράφους να πειθαρχήσουν στην αποχή από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων πώλησης ακινήτων, τονίζει σε εσωτερικό έγγραφο σχετικά με τον νέο φόρο υπεραξίας ότι «επιβεβαιώνεται καθημερινά η αδυναμία διαχείρισης του συγκεκριμένου φόρου, καθώς επίσης και η απεριόριστη προσωπική ευθύνη του συμβολαιογράφου για τον υπολογισμό, την παρακράτηση και απόδοση του φόρου αυτού, με υπεγγυότητα της προσωπικής ελευθερίας και περιουσίας του»

. Η αποχή θα κρατήσει μέχρις ότου το υπουργείο Οικονομικών πάρει τις οριστικές αποφάσεις, τονίζει η Συντονιστική, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εποικοδομητική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να δοθεί σύντομα η καλύτερη λύση για τον φορολογούμενο.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ