2014-01-25 04:19:08
Φωτογραφία για Κοινοτικός αξιωματούχος: Βρείτε τα με τους δανειστές
Πολιτικές εγγυήσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες καθώς διαφορετικά το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να εκταμιεύσει τη συμμετοχή του, θα δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αμέσως μετά το τέλος του ελέγχου της τρόικας, σύμφωνα με Κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν θα ακούσουμε συγκεκριμένο ποσό, όμως οι 17 υπουργοί θα δεσμευθούν πως θα συνεχίσουν να εξασφαλίζουν την Ελλάδα με την απαραίτητη χρηματοδότηση για το επόμενο 12μηνο, γνωρίζοντας ωστόσο πως το πρόγραμμα των εταίρων τελειώνει μέσα στο 2014 και το πρόγραμμα του ΔΝΤ το 2016.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογίσει ποιες θα οι χρηματοδοτικές ανάγκες άρα και το κενό της Ελλάδας από εδώ και πέρα, ωστόσο καθώς δεν υπάρχει πίεση από εσωτερικές ανάγκες χρηματοδότησης και η χώρα μπορεί να χρηματοδοτεί τα εσωτερικά της από το πρωτογενές πλεόνασμα, η μόνη πίεση που υπάρχει είναι από τις μεγάλες λήξεις ομολόγων.


Ο Κοινοτικός αξιωματούχος είπε πως πρέπει πρώτα να δούμε τι ποσά μένουν στο πρόγραμμα και μετά να υπολογιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Σε σχέση με την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους είπε ότι θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος έπειτα από την ανακοίνωση της Eurostat τον Απρίλιο που ελπίζει να δείχνει το πρωτογενές πλεόνασμα.

"Δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσει η τρόικα"

Σύμφωνα με τον ίδιο Κοινοτικό αξιωματούχο, που έχει άμεση γνώση των συζητήσεων, κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ωστόσο οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο έλεγχος δεν πρέπει να φθάσει μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν είναι δυνατόν να τελειώσει τον Μάιο αλλά τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα, δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την επίσημη λήψη αποφάσεων και την εκταμίευση των χρημάτων, καθώς στο τέλος Μαΐου λήγει ένα εξαιρετικά μεγάλο πόσο το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει.

O αξιωματούχος επεσήμανε ότι εκτός από τα διαρθρωτικά μέτρα για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος η χώρα πρέπει να λάβει δημοσιονομικά μέτρα για το κενό του 2014 αλλά και να ετοιμάσει τα μέτρα για το κενό του 2015.

Σε γενικές γραμμές ο χρόνος που υπάρχει για να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα είναι το πολύ δύο με τρεις μήνες. Οι υπουργοί ωστόσο θα ζητήσουν από την Ελλάδα να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με την τρόικα πολύ πολύ νωρίτερα. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν την απώλεια από την απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ