2014-01-25 13:45:33
Φωτογραφία για Ν.Δένδιας: Συζητήσαμε για τρομοκρατία, σύνορα, μετανάστευση
Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαχείριση της παράνομης, αλλά και της νόμιμης μετανάστευσης, αποτέλεσαν τους κύριους θεματικούς άξονες της συζήτησης κατά το άτυπο Συμβούλιο JHA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Ν.Δένδια.

«Η ενίσχυση και εμβάθυνση των ευρωπαϊκών πολιτικών σε αυτά τα θέματα είναι προφανές ότι θα πρέπει να θεμελιώνεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της κοινής ευθύνης και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των Κρατών Μελών», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, παρουσία της επιτρόπου Cecilia Malmström.

Σύμφωνα με τον ίδια, αναφορικά με την τρομοκρατία και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

- Δεν υπάρχει συστημικός δεσμός ανάμεσα στην τρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση, όμως είναι επίσης προφανές ότι η τρομοκρατία μπορεί να εκμεταλλευτεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης προς όφελός της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τρομοκρατία συνδέεται με διάφορες μορφές οργανωμένης εγκληματικότητας.


- Η προστασία των συνόρων χρήζει μεγαλύτερης προσοχής και για το σκοπό αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία διακρατικής συνεργασίας, αφενός μεν μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης, αφετέρου και με τρίτες χώρες.

- Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης καθιστούν αναγκαία την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ EUROPOL και FRONTEX.

- Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων απαιτείται η χρήση νέων νομικών εργαλείων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης -τα οποία ενδεχομένως ήδη εφαρμόζονται από ορισμένα Κράτη – Μέλη.

- Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να υπάρχει ευρωπαϊκό σύστημα PNR, καθώς και η αξιοποίηση του SIS και του πακέτου «ευφυών συνόρων», αυτό που είναι γνωστό ευρωπαϊκά ως smart borders.

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της ατζέντας, σύμφωνα με τον κ.Δένδια, συζητήθηκε η αναγκαιότητα πολιτικών διαδικασιών που θα πρέπει να αναπτυχθούν για τη διατύπωση στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες στην μετά Στοκχόλμη εποχή, δηλαδή την περίοδο 2014-2020.

«Συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα διερεύνησης οδών βελτίωσης όλων των εφαρμοζόμενων σήμερα πολιτικών, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στα νέα προβλήματα και στις νέες προκλήσεις. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αποτελούν αντιπάλους της κοινωνίας των ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε ο υπουργός.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε ακόμα στα μέσα προώθησης της πρακτικής εφαρμογής της αρχής αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών Μελών στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης και αφετέρου στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, για την οποία συμφωνήθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ