2014-01-26 10:59:05
Φωτογραφία για Τα χρηματιστήρια εκπέμπουν SOS
Από την Αθήνα που καταγράφει απώλειες 10% στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, μέχρι τον γερμανικό DAX που υποχώρησε 4% από τα ιστορικά υψηλά του με συνοπτικές διαδικασίες... και τους αμερικάνικους δείκτες που βρέθηκαν υπό σφοδρή πίεση όλη την περασμένη εβδομάδα, οι πωλητές φαίνεται πως πλέον παίρνουν το “πάνω χέρι” στις αγορές.

Πηγή ανησυχίας και αυτή τη φορά είναι οι αναδυόμενες οικονομίες. Στην πολιτική και οικονομική κρίση που σοβεί στην Τουρκία και οδηγεί σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα, ήρθε να προστεθεί τα τελευταία η η Αργεντινή με την κατάρρευση του πέσο, αλλά και η Κίνα με τα στοιχεία που καταγράφουν αισθητά μεγάλη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής. Οι επενδυτές δεν θέλουν και πολύ για να «τρομάξουν». Μια ένδειξη ότι η ανησυχία επιστρέφει είναι το χθεσινό άλμα κατά 22% του δείκτη «φόβου» VIX στη Νέα Υόρκη που βρέθηκε κοντά στα υψηλά του περασμένου Οκτωβρίου.

Είναι πρόωρο φυσικά να πει κανείς αν η περίοδος των εύκολων κερδών τελειώνει. Στις μεγάλες αγορές ωστόσο, που μέχρι την περασμένη εβδομάδα κατέγραφαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, είναι εμφανές πως πλέον κυριαρχεί η νευρικότητα και η στροφή κεφαλαίων προς την «ποιότητα». Την ώρα που οι μετοχές πέφτουν, ο χρυσός ξαναβρίσκει λίγη από τη χαμένη λάμψη του (έχει ανέβει περίπου 7%), το ευρώ ανακάμπτει, ενώ κεφάλαια ρέουν και προς τα «ασφαλή» ομόλογα, μια τάση που κατά τους αναλυτές πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για το πόσο σοβαρά μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα στις αναδυόμενες οικονομίες σε μια περίοδο που και το tapering της FED δεν είναι πλέον προσδοκία, αλλά γεγονός.

Ένα ερώτημα είναι, αν και σε ποιο βαθμό μια αναταραχή στα μεγάλα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων οικονομιών, και τις αναδυόμενες αγορές, θα επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο που βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους δύο «κόσμους» ως η μόνη αναδυόμενη κεφαλαιαγορά που είναι μέλος της ζώνης του ευρώ.

Οι θετικές ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό (2,3 δισ. ευρώ πέρυσι) προσέφεραν μέχρι σήμερα το υπόβαθρο για να ανέβουν σημαντικά οι ελληνικές μετοχές, ενώ από το καλοκαίρι και μετά το Χ.Α. γνώρισε ένα ισχυρό ράλι της τάξης του 60% χωρίς ουσιαστική διόρθωση.

Πλέον όμως, ο παράγοντας της πολιτικής αστάθειας που επανέρχεται και επιδρά καταλυτικά, σε συνδυασμό με την αβελτηρία στο μείζον ζήτημα διαχείρισης του χρέους και την καθυστέρηση λήψης αποφάσεων στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, φαίνεται πως αποτελούν ιδανικές αφορμές για μια ευρύτερη διόρθωση στην ελληνική αγορά που ενδεχομένως θα συμπέσει χρονικά και με μια μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης υποχώρηση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ήδη σε όρους Γενικού Δείκτη η αγορά έχει παραδώσει το 70% των κερδών που κατέγραφε από την αρχή της χρονιάς αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε θετικό πρόσημο με άνοδο κατά 1,8%.

Η μεγάλη πτώση κατά 6,66% την εβδομάδα που πέρασε οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.200 μονάδες, ακριβώς στο 23,6% επίπεδο διόρθωσης όλου του ανοδικού κύματος από τα χαμηλά των 788 μονάδων (Ιούλιος 2013) και πλέον η αγορά δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο.

Τι λέει η τεχνική ανάλυση

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης υπάρχουν σε ισχύ περισσότερα τους ενός σενάρια όπως τα περιγράφουν αναλυτές:

1. Αυτό που αρκετοί θεωρούν πλέον επικρατέστερο, είναι η αγορά να ολοκλήρωσε το 3ο από τα πέντε μικρότερα κύματα του μεγάλου ανοδικού κύκλου που ξεκίνησε από τις 471 μονάδες το 2012, και πλέον να βρίσκεται σε διορθωτικό κύμα (4) πριν επανέλθει ξανά σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα για να ολοκληρώσει το μεγάλο κύμα Ι.

Με βάση το σενάριο αυτό η διόρθωση θα είναι απότομη και θα διαρκέσει αρκετά ενώ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στη ζώνη 1100-980 μονάδων.

2. Ένα δεύτερο σενάριο είναι η αγορά να ολοκλήρωσε ήδη το πρώτο μεγάλο ανοδικό κύμα (Ι) και πλέον να έχει ξεκινήσει το μεγάλο διορθωτικό κύμα (ΙΙ) που θα την οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, όχι όμως σε νέα χαμηλά κάτω από τις 471 μονάδες.

3. Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ωστόσο, και όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται πάνω από τις 1095 μονάδες (πυθμένας 23ης Δεκεμβρίου 2013) υπάρχουν πιθανότητες η αγορά να βρίσκεται ακόμη μέσα στο 5ο υποκύμα του 3ου κύματος και να μην έχει κορυφώσει. Αν επαληθευτεί το σενάριο αυτό θα πρέπει η αγορά να αντιδράσει δυναμικά από τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα ή από τη ζώνη των 1.160-1.140 μονάδων, και εν συνεχεία να κινηθεί σε νεότερα υψηλά.

Πηγή:capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ